Löna inte ont med ont eller hån med hån. Tvärtom ska ni välsigna, för ni är kallade att ärva välsignelse.
1 Petrusbrevet 3:9

Världen idag

Unga ambassadörer för Israel besökte Sverige

Ett femtiotal israeliska ungdomar besökte Stockholm förra veckan för att lära sig mer om Sverige och för att få en chans att berätta om sitt land och slå hål på fördomar. Men tonåringarna fick också lära sig en del nytt om Sverige.

Nyheter · Publicerad 10:09, 5 dec 2017

Ungdomarna deltar i ett två- respektive treårigt fortbildningsprogram som sedan drygt fem år tillbaka anordnas av Israeli Center for Young Leaders, och som sponsras av det israeliska ministeriet för strategiska frågor.

Deltagarna i programmet "unga ambassadörer" träffas en gång i veckan för att lära sig bland annat retorik, kommunikation, konflikthantering och förhandlingsteknik, för att få en större förståelse till de olika konflikterna i Mellanöstern.

Dessutom får alla delta i en resa till något land som de först specialstuderar.

För 16-åriga Bar Elkayam och 17-åringarna Or Kogan och Maya Halloun blev det Sverige.

– Det är så fint här, säger de spontant när vi träffas för ett samtal på på Idea, Internationella institutet för demokrati och valbistånd.

På bara några dagar har de hunnit med både sightseeing och studiebesök – på riksdagen och utrikesdepartementet, biståndsorganisationen Diakonia, Dag Hammarskjöld-stiftelsen och Israels ambassad.

De har också varit på skolan Vasa Real, där de träffade elever i nionde klass, varav en del gick i judisk profilklass.

– Det var intressant att få veta hur det är att leva som judisk minoritet i Sverige. Men många av de andra eleverna visste verkligen inget om hur det är att leva i Israel, säger Maya Halloun, som själv flyttade till Israel från USA med sin familj för bara några år sedan.

– Jag vet ju själv hur det är. Man tror inte att det israeliska samhället ska vara så blandat som det är, att det finns ett fantastiskt kulturliv och mycket kul att göra. Men medierna berättar ju aldrig hela sanningen om Israel.

Programmet Unga ambassadörer har hundra grupper runt om i Israel, och Bar, Or och Maya hade inte träffats innan de förberedde sig för resan till Sverige.

Maya är kristen och ungdomarna är noga med att påpeka att det också finns muslimer med i deras resegrupp.

Att också det svenska samhället är så pass integrerat som det ändå är, överraskade de israeliska ungdomarna.

– Vi var också förvånade över att eleverna på Vasa Real inte verkade göra någon som helst skillnad mellan judiska och andra elever. Jag hade nog trott att de inte skulle umgås så mycket och så naturligt med varandra, säger Or Kogan.

Inför resan fick ungdomarna läsa på om relationerna mellan Israel och Sverige. De vet mycket både om handelsutbytet och om de spända relationer som råder mellan länderna sedan den svenska regeringen erkände Palestina hösten 2014.

Den diplomatiska fnurran var emellertid inget som ungdomarna kände av i sina möten med svenska tjänstemän och politiker.

– Jag förväntade mig nog lite kritiska tongångar och frågor. Men alla har varit väldigt öppna, artiga och vänliga, säger Maya Halloun.

– Och på utrikesdepartementet var de snabba att påpeka att Sverige varit ett av de första länderna att erkänna Israel.

Något de lärt sig genom programmet, liksom dagarna i Sverige, är hur viktigt det är att mötas och att se andra människors sida av saken.

– När vi var på utrikesdepartementet presenterade vi vår idé om ett ungdomsutbyte mellan Sverige och Israel, berättar Bar Elkayam.

– Det vore fantastiskt om svenskar kunde få komma till Israel och träffa både israeliska och palestinska ungdomar.

Det vore fantastiskt om svenskarna kunde få komma till Israel och träffa både israeliska och palestinska ungdomar.

Trump: Kön ska definieras vid födseln

USA. Trump-administrationen vill införa en snävare definition av kön – den skulle innebära att en persons juridiska kön definieras vid födseln som...