Nyheter

Ulf Ekman om Benny Hinns medverkan på Europakonferensen


Ulf Ekman om Benny Hinns medverkan på Europakonferensen:"Det finns mycket
spekulativ otro i Sverige" På lördag står tv-predikanten Benny Hinn på Livets ords scen - ett beslut som från en del håll väckt kritik.
Men pastor Ulf Ekman är tvärtom tacksam till Hinns medverkan på Europakonferensen.

– Det är en väldig glädje över att han kommer och säger han konstiga grejer korrigerar jag det.

Som en extrainsatt punkt i programmet, medverkar världsevangelisten Benny Hinn på Livets ords Europakonferens. Hans tv-program visas enligt egna uppgifter i över 200 länder och på hans kampanjer samlas tiotusentals, ibland hundratusentals, människor.
I Sverige ska Hinn tala i tre möten under Europakonferensens inledning under lördagen och söndagen.
Men Livets ords beslut att kalla den delvis omdiskuterade tv-predikanten har mött kritik. EFK-pastorn Stefan Swärd är en av dem som kommenterat Benny Hinns skilsmässa tidigare i år, på sin blogg. Han var kritisk till att Benny Hinn efter sin skilsmässa fortsätter att hålla möten och kampanjer precis som tidigare. Utan timeout.
– Jag tycker att det är helt fel av världsberömda predikanter att bara köra på, trots svåra äktenskapsproblem. De har också ett ansvar att vara föredöme i livsstil för de många miljoner som läser deras böcker, och tittar på deras tv-program, skrev han bland annat.
I ett senare blogginlägg tillade han att det är lätt att "vi småpredikanter sitter hemma och tycker en massa saker om predikanter som kan samla upp till en miljon personer på sina möten".
– Jag är inte särskilt tilltalad av att helandet görs till show och kopplas för mycket till spektakulära plattforms-ministries. Men jag tycker också det finns skäl att kritisera de konferenstalare som inte ber för de sjuka. Man kan ju knappast anklaga Hinn för att vara kritisk till det karismatiska, skrev Stefan Swärd på sin blogg.

Dagarna innan
predikanten ska stå på församlingens scen tillbakavisar Livets ord kritiken.
– Jag tycker inte att denna inbjudan är något speciellt märkvärdig. Det är ju inte första gången vi har Benny Hinn på besök. Han har varit hos oss sex eller sju gånger innan och vi har haft en relation till honom i många år, säger Ulf Ekman. I stället avvisar han timeout-diskussionerna som "rena mediaspekulationer".
– Det är svårt att i Sverige ha en översikt över vad Benny har gjort och inte har gjort. En del av de mediala funderingarna – som inte har med verkligenheten ute bland folk att göra – bygger på spekulationer. Benny har varit mycket seriös i det här.

Hur motiverar du ditt beslut att kalla Benny Hinn som talare till Europakonferensen?
– Vi har väldigt mycket spekulativ otro i vårt land och är cyniska i vår inställning till det övernaturliga. Dessutom har vi alldeles för lite helande i Sverige. Därför tycker jag inte bara att det är roligt att han kommer, utan det är bra och nödvändigt.

En annan del av kritiken mot Benny Hinn är att hans profetiska budskap inte alltid går i uppfyllelse.
– En predikant som Benny Hinn kommer att vara kritiserad för precis allting. Jag tror inte att han kan ta ett steg utan att människor kritiserar honom. Men vad jag ser på är kärnan av hans tjänst, vilket är den evangelistiska förkunnelsen och helandetjänsten, som är starkt dokumenterad och har varit så i många år. Det är därför han kommer hit. Jag har ingen åsikt om olika profetior, säger Ulf Ekman.

När han var på Livets ord senast år 2003, profeterade han om att Iranregimen skulle falla inom 24 månader. Vad tänker du om det i dag?
– Man skulle kunna rada upp vilken predikant som helst och hitta sånt här. Antingen var han i anden, men att det var en villkorsprofetia där villkoren inte blev uppfyllda eller också var det helt enkelt fel. Jag har inte ägnat mig åt att specialstudera Benny på Youtube, utan jag går på att jag känner honom sedan många år.
– Sedan är han, tillsammans med oss andra, inte fullkomlig förstås, säger Ulf Ekman och försäkrar att han kommer att agera framifrån scenen under Benny Hinn-mötena, om det skulle behövas.
– Vi får se när han kommer. Säger han konstiga grejer går jag upp och korrigerar det. Men det tror jag inte. Jag har ingen negativ förväntan, utan en stark positiv förväntan. När jag har varit ute i landet och predikat nu i sommar har jag mött en väldig glädje över att Benny kommer till oss. Det är nästan som en svallvåg av förtjusning.

Erik Lundström
erik.lundstrom@varldenidag.se

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS