Vår själ väntar på HERREN, han är vår hjälp och vår sköld. I honom gläder sig vårt hjärta, på hans heliga namn förtröstar vi.
Ps 33:20–21

Världen idag

Utrikesminister Margot Wallström vid en utfrågning om Sverige i FN:s säkerhetsråd i utrikesutskottet den 17 oktober. Foto: Pontus Lundahl/TT

UD mörkade dokument om FN-kampanj

Den svenska allmänheten fick aldrig ta del av 900 sidor om den svenska regeringens kampanj för en plats i FN:s säkerhetsråd. Det avslöjar Dagens Nyheter.

Nyheter · Publicerad 11:38, 4 dec 2017

UPPDATERAD

Återigen är utrikesdepartementet (UD) i blåsväder på grund av sitt sätt att sköta sekretessen — och missköta öppenheten.

I över ett år använde UD och Sveriges representation i New York ett parallellt datasystem vilket gjorde att allmänheten aldrig fick en chans att ta del av nästan 900 sidor med information om regeringens kampanj för en plats i FN:s säkerhetsråd, avslöjar Dagens Nyheter.

Arbetsgruppen bakom FN-kampanjen var klar i oktober 2016. Men dokument från det parallella systemet arkiverades inte.

I andra ärenden har UD redan fått kritik från riksdagens konstitutionsutskott (KU) och justitieombudsmannen (JO) för bristande öppenhet.

– Det visar att rutinerna inte har satt sig, det kan inte gå långa tider innan man hanterar saker. Och det man bekymrar sig över är ju om det hade blivit gjort om DN inte hade granskat det, säger KU-ordföranden Beatrice Ask till tidningen.

KU håller på att granska UD:s hantering av allmänna handlingar efter uppgifter om missbruk av sekretesstämpeln. I samband med granskningen har det också upptäckts att UD slarvat bort flera hundra handlingar om Sveriges relationer till internationella organisationer.

– Det måste bli slut på följetongen med ett utrikesdepartement som anser sig kunna strunta i grundlagen, säger yttrandefrihetsexperten Nils Funcke till DN.

Utrikesminister Margot Wallström (S) säger att det inte var med avsikt som utrikesdepartementet (UD) inte diarieförde dokument om regeringens kampanj för en plats i FN:s säkerhetsråd.

I ett skriftligt uttalande till Dagens Nyheter säger utrikesministern att det i stället beror på att rutiner inte har följts:

"Påståenden att UD skulle ha undanhållit information är felaktiga. Bristande diarieföring beror inte på avsikt, utan på att rutiner inte har följts. Offentlighetsprincipen gäller."

Wallström säger även att hon har gett UD:s rättschef i uppdrag att tillsätta en arbetsgrupp som ska "gå till botten med vilka åtgärder som behövs för att utrikesförvaltningen ska kunna hantera handlingar korrekt i framtiden".

Arbetsgruppen ska redovisa sitt arbeta senast den sista februari 2018.

Före detta mormon: Bibeln öppnade mina ögon

Vittnesbörd. Efter 40 år som mormon började Christina Hanke läsa Bibeln med nya ögon. ”Wow, har det här stått här hela tiden?” tänkte hon. I dag är hon kristen...

Mormonkyrkan: Vi förbjuder inte tvivel

Mormonism. Den bild som framkommit om Mormonkyrkan de senaste dagarna stämmer inte. Det menar Ingrid Nilsson, informationschef för församlingen i Sverige. – Vi...

Skamligt när kristna tar strid mot livet.

Gästkrönika Bitte Assarmo Kristenheten i Sverige befinner sig på många sätt i en kris. Det märks inte minst på sistone, när flera kristna namn från Svenska kyrkan och andra...

Hård intern kritik mot Socialdemokraternas skolutspel

Konfessionella skolor. En rad starka reaktioner har följt på Socialdemokraternas valutspel förra veckan om att sätta stopp för konfessionella friskolor. Populistiskt och...