Du är mitt beskydd, för nöd bevarar du mig, med frälsningens jubel omger du mig.
Psaltaren 32:7

Världen idag

Tusentals kristna i Israel för att fira sukkot

Närmare 6 000 kristna från 100 länder är sedan förra helgen på plats i Israel för att delta i det firande av lövhyddohögtiden, sukkot, som årligen arrangeras av Internationella kristna ambassaden. På fredagskvällen samlades många av dem i oasen Ein Gedi vid Döda havet för att vara med om att inleda festen.

Nyheter · Publicerad 08:27, 12 okt 2017

Det är 38:e året som organisationen arrangerar ett kristet firandet av lövhyddohögtiden, som i år pågår mellan den 4 och den 11 oktober. Högtiden firas till minne av hur Gud skyddade israeliterna under deras fyrtioåriga ökenvandring efter uttåget ur Egypten, när de fick bo i enkla hyddor.

I år antar firandet en särskild dimension, eftersom det är 50 år sedan Israel införlivade östra Jerusalem i vad som 1980 stadfästes som landets enade huvudstad.

– Det ger oss anledning att fira att Jerusalem är en enad och öppen stad, som välkomnar människor av alla religioner. Vi känner full frihet att komma hit och hylla Jesus, säger David Parsons, talesperson för Internationella kristna ambassaden i Jerusalem.

David Parsons påpekar att lövhyddohögtiden har en särskild relevans för icke-judar i och med profeten Sakarjas ord i Gamla testamentet: "Alla som blir kvar av de folk som anföll Jerusalem skall år efter år dra dit upp för att tillbe konungen, Herren Sebaot, och för att fira lövhyddefesten".

– Det är en högtid som relaterar till Kristi återkomst och står för ett närmande med det judiska folket, säger han.

På lördagen fortsatte firandet på Jerusalem Arena för resten av veckan, med avbrott för en marsch genom Jerusalem på tisdag eftermiddag.

– Det brukar vara en stark upplevelse för många att gå till fots genom staden och få visa sin kärlek till Jerusalem och till det judiska folket, säger David Parsons.

Han säger att arrangemanget har växt på senare år, till följd av ökad medvetenhet bland kristna om Jerusalems betydelse och för att sammankomsterna och gudstjänsterna sänts över internet och på TV.

Internationella kristna ambassaden bildades 1980, som en markering av stöd för Israel när flertalet länder flyttade sina ambassader från Jerusalem i och med att Israel utropade Jerusalem som landets enade huvudstad.

Lövhyddohögtiden avslutar skördetiden och firas till minne av uttåget ur Egypten. De små "hyddor" som ska påminna om vandringen, och om Guds omsorg om sitt folk, sätts upp i trädgårdar, på balkonger, gräsmattor eller parkeringsplatser runt om i landet, och många familjer både sover och äter sina måltider här under helgen.

Hyddorna ska helst ha träväggar och ett tak som består av löv eller annat material som släpper igenom lite regn och sol.

Det är också vanligt att man hälsar på i varandras hyddor.

I tisdags tog Israels chefsrabbin David Lau emot president Reuven Rivlin i sin hydda, eller sukkah. Rabbinen hade också bjudit in anhöriga till de tre medlemmar av en judisk familj som mördades i somras, skriver tidningen Arutz Sheva.

"Det är privilegium för oss att vara här i sukkahn med Salomon-familjen, den hjältemodiga modern som inte visste varifrån hon skulle få styrka att rädda sina barn, och de värdefulla och hjältemodiga barnen" sa David Lau, som bad Gud att ge dem ett lyckligt liv.

En 19-årig palestinier tog sig in i en bosättning i juli och skar ihjäl tre medlemmar av familjen Solomon. Mamman i familjen lyckades rädda sig och sina barn genom att låsa in sig i ett rum.

Kinas kristna ledare möter ökat våld med historisk deklaration

Förföljelse. I en frimodig proklamation har 279 kristna ledare i Kina gått ut och markerat emot de tilltagande övergreppen på kristna och kristen tro i landet....

Miljön en kärnpunkt i skapelseuppdraget

Ledare Profetröster behöver slå larm Ett kristet perspektiv handlar om att granska och analysera samhällsutvecklingen med Bibeln som karta och kompass. Det kräver ett stort mått av...