Löna inte ont med ont eller hån med hån. Tvärtom ska ni välsigna, för ni är kallade att ärva välsignelse.
1 Petrusbrevet 3:9

Världen idag

USA:s president Donald Trump tycker att det är historisk fakta att Jerusalem är Israels huvudstad. Foto: AP / TT

Trump ska erkänna Jerusalem som huvudstad

USA:s president Donald Trump kommer i ett tal i kväll erkänna Jerusalem som Israels huvudstad. Han ser det som ett erkännande av faktiska förhållanden, uppger en medarbetare.

Nyheter · Publicerad 10:13, 6 dec 2017

Talet kommer att hållas klockan 19 svensk tid. Uppgiften kommer från medarbetare i Vita huset och rapporteras av flera nyhetsbyråer.

– Han ser detta som ett erkännande av faktiska förhållanden, både historiska och nuvarande förhållanden, säger en medarbetare.

Han kommer också att beordra att den amerikanska ambassaden flyttas från Tel Aviv till Jerusalem. Men en flytt kommer att dröja "flera år" snarare än "månader".

– Det kommer att ta tid att hitta en plats och ta itu med säkerhetsproblem, och bygga en ny ambassad, säger personen.

Presidenten stödjer en tvåstatslösning om israeler och palestinier kan komma överens, säger en annan medarbetare.

– President Trump är även fortsatt övertygad om att det går att nå en fredsuppgörelse mellan israeler och palestinier och är optimistisk, säger medarbetaren.

Att flytta ambassaden var ett vallöfte från Trump under presidentvalskampanjen.

Den palestinske presidenten Mahmud Abbas har fått beskedet om ambassadsflytten i ett telefonsamtal med Trump. I samtalet varnade Abbas "för de farliga konsekvenserna av ett sådant beslut för fredsprocessen, säkerhet och stabilitet i regionen och världen".

Även det jordanska kungahuset har varnat Trump för att beslutet är farligt.

Jordanien har kallat till ett snabbt krismöte i Arabförbundet och i organisationen Islamiska konferensen (OIC).

En ambassadflytt och ett utpekande av staden som Israels huvudstad kan få stora konsekvenser, sade utrikesminister Margot Wallström (S) på väg in till ett extrainsatt EU-möte med USA:s utrikesminister Rex Tillerson i Bryssel.

– Det är ju katastrofalt. Det kommer att leda till jättestora effekter och oro förstås. Men nu spekuleras det kring andra lösningar, så låt oss se först vad det är man säger, sade Wallström.

Israel ser Jerusalem som sin huvudstad, men största delen av det internationella samfundet, däribland USA, använder i stället Tel Aviv för ambassader och liknande.

Jerusalem

Jerusalem har varit omstritt i årtusenden, och kontroverserna fortsätter med full kraft. I FN:s delningsplan från 1947 var Jerusalem en internationell stad mellan de judiska och arabiska stater som skulle skapas.

Känsligheten i frågan har gjort att omvärlden i stället behandlat Tel Aviv som Israels huvudstad. Sverige har, liksom USA och många andra länder, sin ambassad i Tel Aviv och bara ett konsulat i Jerusalem.

Egentligen fattade USA ett annat beslut redan 1995, då kongressen röstade igenom en lag som kallas The Jerusalem Embassy Act. "Sedan 1950 har staden Jerusalem varit staten Israels huvudstad", står det i lagen.

Lagen har dock ett kryphål, som troget utnyttjats sedan dess – genomförandet kan skjutas upp ett halvår i taget, om "nationell säkerhet" kräver det.

Alla presidenter har två gånger om året punktligt skrivit under uppskjutandet. Och Donald Trump gjorde det också första gången det blev aktuellt, i somras. Nästa underskrift skulle egentligen ha gjorts senast i måndags, så nu hänger frågan i luften.

Trump: Kön ska definieras vid födseln

USA. Trump-administrationen vill införa en snävare definition av kön – den skulle innebära att en persons juridiska kön definieras vid födseln som...