Du är mitt beskydd, för nöd bevarar du mig, med frälsningens jubel omger du mig.
Psaltaren 32:7

Världen idag

Trump satte fart på svensk landsbygdspolitik

Landsbygdspolitiken har det senaste året fått uppmärksamhet som kanske aldrig förr. Bedömare anser att det är presidentvalet i USA 2016 och brexitomröstningen samma år, där väljare utanför städerna spelade en avgörande roll, som fått svenska politiker att ta frågan på större allvar.

Nyheter · Publicerad 21:00, 31 aug 2018

Både landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) och statsminister Stefan Löfven (S) har det senaste året framhållit att regeringar av alla färger under lång tid försummat den svenska landsbygden. De och flera andra ledande politiker har också varnat för ökande populism när Sverige riskerar att "slitas isär".

Problemen för glesbygden är gamla. I den nedåtgående spiralen finns sjunkande invånarantal i många kommuner vilket ger lägre skatteinkomster medan utgifterna för den ofta äldre befolkningen som bor kvar ökar. Färre invånare leder också till nedläggningar av skolor, daghem, primärvård, butiker och alla andra former av service.

– Jag tror att politikerna alldeles för länge kommit undan med att säga "hela Sverige ska leva", säger Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi vid handelshögskolan i Jönköping.

Enligt Po Tidholm, som skrivit böcker och gjort tv-program om problemen för svensk landsbygd, är det ingen tvekan om att de senaste årens val och omröstningar på flera håll i världen – främst den oväntade segern för Donald Trump och brexit-omröstningen — spelat stor roll för att få svensk landsbygdspolitik mer i fokus.

– De svenska politikerna har insett att det här är en krutdurk. En missnöjd landsortsbefolkning är inte att leka med och den kan ställa till med en ganska stor oreda i den parlamentariska demokratin, säger han till TT.

Att så många löften och förslag som rör landsbygden dykt upp i årets valrörelse beror till stor del på slutbetänkandet från den parlamentariska landsbygdskommittén som presenterades i början av förra året. Många av de 75 förslagen som kommittén lanserade var oväntat långtgående och bröt mot gamla principer på till exempel skatteområdet. Delar av förslagen fanns med i regeringens landsbygdsproposition som klubbades av riksdagen i somras. Den fick dock kritik från oppositionen för att sakna flera skarpa förslag.

Över 9 000 ensamkommande kan prövas på nytt

Migration. Den så kallade gymnasielagen får tillämpas, konstaterar Migrationsöverdomstolen. Tusentals ensamkommande kan nu få en ny möjlighet att stanna i...

Sök samförstånd kring långsiktiga lösningar

Ledare Sverige behöver hopp och tillförsikt – inte splittring När detta skrivs har Sveriges riksdag just röstat bort statsministern. Landet står utan regering. Eller riktigare; Stefan Löfven leder nu en...

Busch Thor utesluter inte att regera med SD-stöd

Politik. Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor utesluter inte att regera med hjälp av SD-stöd. Det sade hon efter tisdagens statsministeromröstning...

Nu når Vision Sverige en miljon hushåll

TV Den kristna tv-kanalen Vision Sverige finns som fri kanal i Viasats och numera också Canal digitals utbud. Det innebär att det är möjligt för ungefär...