HERRE, var mig nådig och rädda mig, HERRE, skynda till min hjälp!
Psaltaren 40:14

Världen idag

Tidigare radioprofil anmäler SVT: "Två svordomar i minuten!"

Ingen har fällts för svordomar i P4 sedan 1992. Med det beskedet avslogs Hans-Göran Björks anmälan om vulgärt språkbruk i Sveriges Television och Sveriges Radio. – Det behövs en upprensning vad gäller svordomar, säger Björk som på 1990-talet var programledare för "Efter 3" i P4.

Nyheter · Publicerad 08:03, 13 okt 2017

Hans anmälan till Gransknings­nämnden gäller bland annat programmet ”Ebbots ark” i SVT där artisten Ebbot Lundberg möter kollegor för sång och samtal. Där kan man enligt Hans-Göran Björk ibland höra så mycket som två svordomar i minuten. Men Granskningsnämnden avslår anmälan och påminner i sitt utlåtande om att inget program fällts för svordomar sedan 1992.

– Det är ungefär som att de vill säga att man ska låta bli att anmäla, säger Björk och understryker att det tydligt står med i uppdraget för SVT, SR och Utbildningsradion att man ska visa återhållsamhet vad gäller svordomar och vulgärt språk.

– Nu har det släppts väldigt fritt. Lyssnar man på Radiosporten en hel sändning så kan man höra hur mycket svordomar som helst, också från programledarna. Det gäller även lokala radion och andra stora program. När jag själv jobbade i radion var det självklart att i det här programmet svär man inte, det var inbyggt hos de medverkade. Självklart ska folk få uttrycka känslor, men public service borde tänka på att man har ett ansvar för språkvården.

Hans-Göran Björk tycker att det uppstår en krock när man på skolor och i hem arbetar för att få bort svordomar och annat fult språk och inför nolltolerans mot detta, samtidigt som barn i sin hemmiljö får höra hur det används gott om detta i public service.

– När det vräks ut svordomar på tv och radio, då lär man sig det, säger han och nämner också att människor som kommer till Sverige från andra länder ofta lär sig språket via dessa kanaler och därmed tidigt också lär sig svenska svordomar.

– Sedan förekommer även andra vulgära ord, inte minst på de lokala P4-stationerna. Ibland verkar vissa programledare ha behov av att återkommande uttrycka könshumor. Det ska alltså vara återhållsamhet kring detta. Men om nu Granskningsnämnden inte har en fällning sedan 1992 på det här området, då är det nog dags att på allvar börjar titta på det igen.

Han tror att han är långt ifrån ensam om att tycka illa om utvecklingen med allt mer ovårdat språk.

– Om det skulle dras igång en namninsamling till Kulturdepartementet, som ändå har ett ansvar för public service, så tror jag att jättemånga skulle skriva under. Det är många som är irriterade på det här. Och en sådan kanske skulle få en viss form av påverkan, åtminstone skulle frågan då komma upp på nytt, säger Hans-Göran Björk som jämför med reklam i public service.

– Alla medverkande vet att det inte får förekomma reklam i offentligt finansierad radio och tv. På samma sätt vore det enkelt att informera om public service särställning att vårda det svenska språket och vara återhållsam med svordomar och grova ord. Millimeterrättvisa tycks råda kring vad som skulle kunna uppfattas som reklam eller inte. Men språket har milsvid spännvidd.

När jag själv jobbade i radion var det självklart att i det här programmet svär man inte, det var inbyggt hos de medverkade.

Anti-traffickingarbete belönas med pris

Pris. De har räddat 45 000 människor från slaveri och andra former av våld och hjälpt lokala myndigheter att gripa mer än 3 500 misstänkta förövare och...

Israelexpert: "Det är Sverige som är off-side"

Bistånd. Den Sida-ägda tidningen OmVärldens artiklar om den israeliska biståndsgranskaren NGO Monitor är "ett direkt beställningsarbete från Sida". Det menar...

Skamlig udd mot Israel från hovrätten

Ledare Antisemitiskt hatbrott Att Israel görs till syndabock för mer eller mindre långsökta anklagelser är något vi har vant oss vid. Men förra veckans domslut från Hovrätten för...

Biståndsartiklar hårt vinklade mot Israel

Bistånd. Kritiken mot svenskt bistånd till palestinska områden skärskådas i en rad artiklar av Sidas tidning OmVärlden. Tidningen går särskilt hårt åt...