Löna inte ont med ont eller hån med hån. Tvärtom ska ni välsigna, för ni är kallade att ärva välsignelse.
1 Petrusbrevet 3:9

Världen idag

Tidigare fånge i Nordkorea gästar Örebrokonferens

”Inga kända talare”, så lanserar Open doors Sverigekontor sitt 10-årsjubileum som är utformat som en konferens om förföljda kristna. Bland de medverkande finns Hea Woo som suttit i fångläger i Nordkorea och Helen som har suttit inspärrad i en container i Eritrea. – Vi vill lyfta fram dem som lider för sin tro, säger generalsekreteraren Peter Paulsson.

Nyheter · Publicerad 12:30, 2 aug 2018

I år har organisationen Open doors funnits i Sverige i tio år. Det uppmärksammas med en konferens i Conventum i Örebro den 15 september. Bland talarna finns representanter från den förföljda kyrkan.

– Vi vill inte sätta fokus på oss själva. Det är inget märkvärdigt att vi har funnits i tio år. Men det finns massor av människor som lider för sin kristna tro i sin vardag. Vi vill ta tillfället i akt att lyfta fram dem, säger Peter Paulsson, generalsekreterare för Open doors Sverige.

Konferensen lanseras med orden ”Inga kända talare”, vilket syftar på representanterna från den förföljda kyrkan. Bland dem som kommer att tala finns Hea Woo som suttit fängslad i ett av Nordkoreas fruktade arbetsläger, Helen som varit inspärrad i en metallcontainer i Eritreas öken i över två år och Makhset som är ledare för en kristen husförsamling i Uzbekistan och blev anklagad för något som skulle ge honom 15–20 års fängelse.

Ett lite mer känt namn bland talarna är Tom Doyle, missionären som bland annat skrivit böckerna ”Är du kristen ska du dö” och ”Syner och drömmar”.

Varför är det viktigt att lyfta fram de förföljda kristna?

– För att vi som kristna är en kropp, och lider en lem så lider hela kroppen, som det står i Bibeln. Vi gör det här i omsorg om våra trossyskon, säger Peter Paulsson.

Han berättar att många kristna i Sverige inte är medvetna om situationen för kristna i andra delar av världen.

– När vi besöker församlingar för att tala om den förföljda kyrkan så kan vi se människors förvandling, från att vara helt blasé till att sitta och gråta. Att höra om sina trossyskon gör att man börjar förstå att vi hänger ihop och att man behöver ta ansvar.

Peter Paulsson berättar att omkring 210 miljoner kristna lider av ”extrem” eller ”mycket allvarlig” förföljelse i dag. Och då är inte de som lider av ”mindre allvarlig” förföljelse inräknade.

– Det blir bara värre och värre, säger han.

Han betonar dock att syftet med konferensen inte är att vi bara ska tänka ”stackars förföljda kristna”.

– Vi pratar också om vad Gud gör mitt i detta. För oss som bor i Sverige kan det bli många lärdomar om uthållighet, trofasthet och Guds trofasthet.

En utmaning är, enligt Paulsson, att överbrygga den stora klyfta som finns mellan förföljda kristna och kristna svenskar.

– Vi lever i en väldigt skyddad del av världen. Vi behöver utmanas i vår tro så att vi tar den på större allvar, säger han.

Han hoppas att många församlingar ska komma till konferensen, som är gratis och inte kräver anmälan. Conventum rymmer omkring 1 500 personer och tiden är satt till 10.30–20.00 för att möjliggöra för människor med viss restid att komma.

Peter Paulsson gläds över Open doors tid i Sverige. 

– Det har varit tio väldigt inspirerande år. Vårt budskap har fått stort genomslag och vi är i dag tio personer som jobbar på kontoret. Men nu blickar vi framåt. Det här är bara början. Vi är övertygade om att Open doors behövs i Sverige och att Gud vill fortsätta använda oss.

Omkring 210 miljoner kristna lider av ”extrem” eller ”mycket allvarlig” förföljelse i dag. Och då är inte de som lider av ”mindre allvarlig” förföljelse inräknade.

Att sprida evengeliet är församlingens uppdrag

Ledare Tid att evangelisera Varje församling behöver ha en gementänkt strategi för lokal evangelisation och mission i sitt närområde. Att sprida evangeliet till sitt närområde...