Löna inte ont med ont, sträva efter det som är gott inför alla människor.
Romarbrevet 12:17

Världen idag

Terrorist blev ”omstridd palestinier” hos SVT

Marwan Barghouti är dömd för mord och terrorbrott. När SVT skriver om honom omnämns han ”omstridd palestinier”. Inte heller Aftonbladet använder ordet terrorist. – Man kan inte dribbla bort att han blivit dömd för terrorattentat, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.

Nyheter · Publicerad 07:01, 11 maj 2017

”Marita Ulvskog poserar med bild på omstridd palestinier”. Det är rubriken på SVT:s artikel om Europaparlamentarikerns omstridda agerande. I texten som följer kallas Marwan Barghouti, som är dömd för mord och terrorbrott, för ”livstidsdömd palestinier”.

Inte heller Aftonbladet kallar Barghouti för terrorist. Här kallas han också för ”livstidsdömd palestinier”.

Världen idag kontaktar SVT:s och Aftonbladets ansvariga utgivare, för att höra hur redaktionerna resonerade kring ordvalet, och om de skulle ha valt samma ord ifall det handlade om en person som begått terrorbrott i Europa.

Aftonbladets ställföreträdande ansvarige utgivare Lena Mellin svarar i ett mejl att tidningen skriver ”livstidsdömd palestinier” ”för att han är det”. Hon menar att samma ord skulle användas om det gällde en person som begått terrorbrott i Europa. Varför ordet terrorist inte användes kan hon inte svara på. ”Det sitter nog i skribentens huvud”, skriver hon.

Även SVT:s ansvarige utgivare Ulf Johansson ger ett kort mejlsvar.

”Det framgår tydligt i artikeln vad det här är för person och vad han gjort”, skriver han.

I SVT-artikeln finns det även ett uttalande om att domen mot Barghouti är omstridd och att det finns palestinier och människorättsorganisationer som påstår att han kastats i fängelse av politiska skäl.

Världen idag ringer upp terrorforskaren Magnus Ranstorp, som har mångårig erfarenhet av Mellanösternkonflikten, för att höra om Marwan Barghouti med säkerhet är en terrorist.

– Ja, han är dömd för mord och terrorattentat. Det är avgjort i israelisk domstol. Han har också varit misstänkt för ett stort antal terrordåd som han har friats från, så man dömer inte rakt av utan tillräckliga bevis. Israelisk underrättelsetjänst har noga kartlagt hur han har gett order om olika attacker.

Magnus Ranstorp berättar om dåden som Barghouti blivit dömd för:

Ett mord på en grekisktalande munk som misstogs för israel, en attack på restaurangen Seafood market och en granatattack riktad mot oskyldiga civila israeler.

– Självfallet spelar Barghouti andra roller också, men man kan inte dribbla bort att han blivit dömd för terrorattentat.

Magnus Ranstorp påpekar att Barghouti varit ledare för rörelserna Tanzim och Fatah och därmed varit den som styrt attackerna.

Han tycker att det var ”totalt omdömeslöst” av Marita Ulvskog att posera vid en bild av Marwan Barghouti.

– Gör man det så kan man inget om Israel-Palestina-konflikten, säger han och påpekar att man inte ska uttala sig om sådant som man inte har kunskap om.

Han har själv 30 års erfarenhet av konflikten, har ägnat stora delar av sitt yrkesverksamma liv på Gaza och i Västbanken och ”kan konflikten utan och innan”.  

Magnus Ranstorp menar att det i Sverige finns en tendens till att ”omfamna palestinier” utan att se helheten, och utan att tänka på att det även handlar om Israels säkerhet.

– Vi har haft ett enögt moralistiskt perspektiv på konflikten.

Är Israel rättssäkert?

– Man kan ha åsikter kring hur Israel försvarar sig, och man kan självfallet vara kritisk till processen, men man ska ha i minnet att Israel är en demokrati. Man ska dessutom tänka på att Barghouti endast har dömts för dem mord, och friats från många andra brott som han varit misstänkt för. Det tycker jag är ett bra lackmustest på att det fungerar.

Vad tycker du om ordvalet ”omstridd palestinier”?

– Det är en glidning som är ihopblandad av hans politiska roll och det han är dömd för. Han har en roll en den politiska processen, ja, men det går inte att komma ifrån att han har blod på sina händer. Det finns inga gråzooner i detta. Han är inte omstridd, han är dömd för terror – och det i Mellanösterns enda demokrati.

Henriksson vill inte gå före i abortfrågan

Abort. KD avvaktar Socialstyrelsens möte med läkare Socialminister Annika Strandhäll (S) vill inte slå fast att sena aborter inte får avslutas ända in i 22:a graviditetsveckan. Men KD kommer inte att...

Ryssland tiger om Wallenberg

Brott. Den ryska säkerhetstjänsten vill inte offentliggöra dokument som skulle kunna kasta ljus över Raoul Wallenbergs död. Det kan ske först 2022, är...

Om religion inte hör hemma bland politik, så hör politik inte hemma bland religion.

Gästkrönika Jens Charliesson Det borde vara en dubbelriktad gata, den där uppfattningen att religion ska hållas utanför politiken. Det är ju så man tycker i dagens Sverige, att...

Avböjer "skyddsring" vid synagogan

Antisemitism. Judisk förening oroad för säkerhet den 30 september Den judiska församlingen i Göteborg önskar att de som vill skydda stadens judar när Nordiska motståndsrörelsen demonstrerar den 30 september, inte...