I frid kan jag lägga mig ner och sova, ty du, HERRE, låter mig bo i trygghet.
Ps 4:9

Världen idag

Tacksägelsegudstjänst inleder firandet av Victoria

Gästerna är på plats och orgeln har börjat spela i Slottskyrkan i Stockholm. I två dagar firas kronprinsessan Victoria, som i dag fyller 40 år.

Nyheter · Publicerad 12:53, 14 jul 2017

Firandet av kronprinsessans 40-årsdag har börjat. Förmiddagens gudstjänst, Te Deum, i Slottskyrkan i Stockholm, inleds med Peterson Bergers Sommarsång. Samma kyrka där kronprinsessan döptes för 40 år sedan. Sedan spelas mer sommarsånger av Peterson Berger och sommarpsalm, samma psalm som spelades vid kronprinsessans bröllop.

Utanför slottet har en liten folksamling bildats med turister och besökare. Däribland Monique Gertler och Christina Meyer från Tyskland, som rest till Stockholm för att fira kronprinsessan.

– Vi vet inte exakt vad som kommer att hända men hoppas att vi får se henne, säger Monique Gertler, vid Slottsgården.

I två dagar firas kronprinsessans födelsedag, först i huvudstaden för att sedan avslutas med den traditionsenliga galan i Borgholm på Öland.

På gästlistan till Te Deum finns förutom kungafamiljen även prins Daniels familj och stora delar av hovet, både tidigare och nuvarande medarbetare.

– Det är ett sätt för kronprinsessan att visa uppskattning för det arbete som görs på hovet, säger hovets informationschef Margareta Thorgren, till Expressen.

Inbjudna är även talman Urban Ahlin och statsminister Stefan Löfven.

Efter gudstjänsten bjuds gästerna till mottagning på Logården, den gröna trädgården framför slottet, där kronprinsessan tar emot gåvor.

Klockan 12 skjuts salut på flera håll i landet och kronprinsessfamiljen kommer sedan att åka kortege från slottet till hovstallet via Gustav Adolfs torg, Vasagatan, Kungsgatan och Birger Jarlsgatan.

För dem som önskar framföra sina lyckönskningar till kronprinsessan på hennes födelsedag finns anteckningslistor framlagda under eftermiddagen i Rikssalen på Kungliga slottet.

Två dagars firande

14 juli:

Allt börjar med en tacksägelsegudstjänst, så kallad Te Deum, i Slottskyrkan i Stockholm. Efter gudstjänsten blir det en mottagning med överlämning av gåvor från gäster som varit med under gudstjänsten, bland andra representanter för riksdag och regering.

Klockan 12 ska det skjutas salut — från Skeppsholmen i centrala Stockholm, men även andra salutstationer i landet.

Firandet i Stockholm avslutas klockan 13 med att kronprinsessfamiljen åker kortege från slottet till hovstallet.

Under kvällen deltar kungafamiljen vid det traditionella födelsedagsfirandet på Borgholms IP på Öland. Bland årets artister finns Jill Johnson, Magnus Uggla och den norska duon Marcus & Martinus.

15 juli:

Allmänhetens gratulationer brukar kronprinsessan ta emot framför Sollidens slott på födelsedagen, men med årets program blir det först dagen därpå.

Såväl kungaparet som kronprinsessparet möter allmänheten vid 11-tiden.

Te Deum

Te Deum är en gammal kyrklig ceremoni, som i kungliga sammanhang äger rum vid stora viktiga händelser i Kungahuset: bröllop och dop, födelsedagar, jubiléer eller andra högtidstillfällen.

Den kristna lovsången från 300-talet, Te Deum laudamus (O, Gud, vi lova Dig), tillskrivs biskopen i Milano, Ambrosius.

Te Deum brukar hållas i Slottskyrkan på själva högtidsdagen eller dagen efter. Vid kungliga Bernadottebröllop, där vigseln skett i brudens hemland, har Te Deum ingått i ceremonierna kring brudens ankomst till Sverige.

Officiant vid Te Deum i det svenska Hovet är överhovpredikanten. Vid denna speciella gudstjänst ingår psalmsång, bibelläsning, officiantens tal och bön.

När blivande Kronprinsessan Victoria döptes i Slottskyrkan den 27 september 1977 sjöngs den gamla lovsången nummer 13 (psalm nummer 2 i nya psalmboken): Herre, vår Gud, är en Konung i makt och i ära. Denna psalm har också ingått i flera kungliga vigselgudstjänster.

Källa: kungahuset.se

Rumänien ska flytta ambassad till Jerusalem

Israel. Som första europeiska land tänker Rumänien flytta sin ambassad i Israel till Jerusalem. Det beskedet gav ledaren för landets regeringsparti i...

Undfallande Stefan Löfven inför indisk religionsförföljelse

Nyhetskommentar Nyhetskommentar. Indiens premiärminister Narendra Modi har besökt Sverige. Det är inget ovanligt att svenske statsministern möter ledaren för världens största...