Folk /…/ sade: "Allt han har gjort är gott. De döva får han att höra och de stumma att tala."
Markus 7:37b

Världen idag

SVT-reporter och Palestina-vän bytte fot i Israelfrågan

Under många år var journalisten och författaren Bengt G Nilsson sympatiskt inställd till palestiniernas kamp för en egen stat, sida vid sida med Israel. I dag har han bytt fot, och ser bland annat hur arabvärlden utnyttjar de palestinska flyktingarna som brickor i ett politiskt spel.

Nyheter · Publicerad 08:45, 16 jan 2018

Bengt G Nilsson förklarar bakgrunden till sin ändrade position i en längre text i Smedjan, tankesmedjan Timbros webbtidning.

"I 46 år har jag följt utvecklingen i Mellanöstern, under 36 av dessa år som journalist och författare. Som reporter anställd på bland annat SVT var det länge mitt jobb att rapportera om den politiska processen och den palestinska civilbefolkningens förfärliga levnadsvillkor i miserabla flyktingläger, eller i kamp med israeliska bosättare på ockuperad mark. Det var lätt att sympatisera med palestiniernas nationalistiska aspirationer, deras dröm om en egen stat", skriver han inledningsvis.

"I dag har jag tänkt om. Jag tror inte längre att det är möjligt för palestinierna att under överskådlig tid bygga en fungerande, demokratisk nationalstat. Jag anser att det i stället är Israels krav på säkra och erkända gränser som har högsta prioritet".

Bengt G Nilsson beskriver hur de svenska socialdemorkaternas relation till Israel svängde efter sexdagarskriget 1967, och hur närheten till PLO förstärkes av personliga vänskapsband mellan Yassir Arafat och ledande socialdemokrater som Olof Palme och Sten Andersson.

Att Socialdemokraternas solidaritet med palestinerna inte har sviktat, trots att hoppet om en demokratisering under president Mahmoud Abbas kommit på skam, beror enligt Bengt G Nilsson på det han beskriver som Israels ockupationspolitik.

Dessutom, menar han, går den känslostyrda rapporteringen från konflikten hand i hand med PLO:s och de omgivande arabländernas behandling av de palestinska flyktingarna – de utnyttjas av sina arabiska bröder som brickor i ett politiskt spel, och förvägras möjlighet till integration i sina värdländer.

"Frihet och välstånd för palestinierna i de länder dit de flydde har i alla tider stått i motsatsställning till den nationalistiska kampen. [...] Därför har palestinierna hållits kvar i ofrihet och fattigdom", skriver Bengt G Nilsson, och tillägger att Israel velat neka palestinier i östra Jerusalem medborgarskap.

Det som "slutgiltigt" fick Bengt G Nilsson att ändra inställning i "konflikten Israel – Palestina" var den arabiska våren 2011, skriver han, och insikten om att revolten aldrig skulle spilla över till det demokratiska Israel.

"Det finns inga skäl att uppmuntra en palestinsk statsbildning som med nuvarande ledarskap saknar alla förutsättningar att bli en acceptabel rättsstat. Världen behöver inte ytterligare en dysfunktionell despoti i Mellanöstern."

Även den allt tydligare uppblossande antisemitismen ser Bengt G Nilsson som ett skäl till att backa upp Israel. Han jämför med hur John Ausonius, "Lasermannen", utförde sina dåd i en tid då hat mot invandrare göddes av det invandringskritiska partiet Ny Demokrati.

"De huvudsakligen arabiska demonstranterna är påverkade av tidsandan på samma sätt som John Ausonius var det. Det är okej att hata judar, till och med den svenska regeringen tycker ju att de är skyldiga till vårt lidande!", skriver han, och avslutar:

"Allt detta sammantaget gör att det bara finns en rimlig ståndpunkt för mig. Israel, den enda demokratin i Mellanöstern, med alla sina fel och brister, måste försvaras och stödjas. För sin skull och för vår skull. Faktiskt även för palestiniernas skull."

Israel, den enda demokratin i Mellanöstern, med alla sina fel och brister, måste försvaras och stödjas.

300 präster beskylls för sexövergrepp på barn

USA. En stor utredning har funnit trovärdiga anklagelser om sexuella övergrepp på barn utförda av fler än 300 präster i delstaten Pennsylvania i USA. Fler...

Måla inte upp politiska motståndare som fiender

Ledare Samtalsklimat Den senaste presidentvalskampanjen i USA präglades av en förfärande polarisering, med förakt för motståndarsidan. Ingen drev den utvecklingen hårdare...

Valet börjar i dag – för utlandssvenskarna

Val. Svenska medborgare utomlands får börja förtidsrösta redan i dag. Över en halv miljon svenskar bor utomlands och av dessa får cirka 165 000 rösta – motsvarande 2,2 procent av samtliga som är röstberättigade i valet i Sverige.

Kristersson toppar förtroendemätning

Politik. Förtroendet för Ebba Busch Thor ökar mest Ulf Kristersson (M) fortsätter ha ett stabilt förtroende bland väljarna enligt Novus senaste mätning. Den som gått starkast framåt senaste månaderna...