Löna inte ont med ont eller hån med hån. Tvärtom ska ni välsigna, för ni är kallade att ärva välsignelse.
1 Petrusbrevet 3:9

Världen idag

SVT:s användning av uttrycket "judisk lobby", i samband med USA:s ambassadflytt till Jerusalem, fälls av Granskningsnämnden. Uttrycket strider mot kravet på saklighet, fastslår nämnden. Foto: Eyal Warshavsky / AP / TT

SVT fälls för formulering om ”judisk lobby”

Sveriges Television använde på text-tv uttrycket ”judisk lobby”, något som anmäldes till Granskningsnämnden för radio och tv och som fick omfattande kritik för att vara antisemitiskt. Nu fälls SVT för bristande saklighet och backar själva från ordvalet – i alla fall delvis.

Nyheter · Publicerad 19:00, 3 okt 2018

Det var i samband med rapporteringen om USA:s flytt av sin ambassad till Israels huvudstad Jerusalem som SVT skrev på text-tv: ”Den judiska lobbyn i USA är oerhört stark och har drivit frågan länge”.

Anmälarna menar att uttrycket ”den judiska lobbyn” är antisemitiskt och står i strid med SVT:s sändningstillstånd.

”En anmälare anför att det inte finns något som heter judisk lobby och att gränsen mellan antisemitism och politisk kritik, enligt Svenska kommittén mot antisemitism, är överskriden när judar kollektivt hålls ansvariga för Israels politik”, skriver Granskningsnämnden i sitt beslut.

Man väljer att fälla SVT och menar att formuleringen strider mot kravet på saklighet. SVT själva tycks i sitt yttrande både vilja ursäkta och försvara formuleringen. Man beklagar visserligen ordvalet och uppger att det ändrades genast och inte användes i några andra sammanhang i rapporteringen.

Samtidigt menar man att uttrycket judisk lobby ”använts i debatten av seriösa debattörer, inte minst i en amerikansk kontext”. Man uppger att formuleringen ”dock” blev ”missvisande och ändrades därför skyndsamt”.

Anmäldes gjordes också ett annat ordval på SVT:s text där en rubrik löd: ”Israel attackerar mål inne i Gaza”. Anmälaren menar att det är en demonisering av Israel i strid med SVT:s sändningstillstånd, eftersom Israel i rubriken skuldbeläggs när den israeliska aktionen snarare var en följd av attacker mot landet.

Just denna kritik återkommer ofta mot svenska medier som rapporterar och vinklar på israeliska svar på attacker, men mer sällan på de ursprungliga attackerna mot israeler.

SVT:s formuleringar fick också hård kritik i samband med publiceringarna. Adam Cwejman undrade på Göteborgs-Postens ledarsida varför så lite görs för att motverka hat mot judar?

”Kanske för att de tankefigurer som antisemiterna motiveras av är så allmängiltiga i svensk offentlighet”, skriver han och exemplifierar med SVT:s övertramp och även med tveksamma formuleringar från Tidningarnas telegrambyrå, TT, när de skriver om Trumpadministrationens Israelpolitik.

”Trump som har en judisk svärson, vilket extremhögern i USA aldrig förspiller ett tillfälle att påminna om, utövar enligt TT ’den judiska tron’. Hur är det relevant och intressant? TT förklarar inte. Men för läsaren är det uppenbart: Det var judarna som styrde Trump”, skriver Cwejman och avslutar:

”När det kommer till det vanligast förekommande hatet och våldet mot judar i Sverige står offentligheten däremot med byxorna nere. Sannolikt för att man är en del av problemet.”

Anmälan som avser rubriken om Israels attack i Gaza lämnas utan åtgärd i Granskningsnämndens beslut.

När det kommer till det vanligast förekommande hatet och våldet mot judar i Sverige står offentligheten däremot med byxorna nere.

Häxor tar till svart magi mot nyvald HD-domare

USA. Efter en turbulent utnämningsprocess har USA:s nye HD-domare Brett Kavanaugh fått ett nytt problem på halsen. En grupp "häxor" planerar att lägga en...

Utvisning av 6-åring stoppas: "Beslutet togs för snabbt"

Migrationsverket Migrationsverket stoppar tills vidare den mycket uppmärksammade utvisningen av en i praktiken föräldralös sexårig pojke till Ukraina. – Vi gick till...

Är det fritt fram för män att slå kvinnor?

Ledare Genusflummet fortsätter I helgen som gick tog Rachel McKinnon ett sprintguld i världsmästerskapen i cykling. Händelsen hade förmodligen passerat obemärkt utanför...

I Oberammergau har Jesu lidande skildrats sedan 1634

Passionsspel. Vart tionde år sätts de berömda Passionsspelen upp i sydtyska Oberammergau. 2020 är det dags igen och redan nu går flera resebyråer ut med...

Adaktusson: ”Återupprätta relationen med Israel”

Riksdagen. Israel och Mellanösterns kristna i fokus vid jungfrutal i riksdagen När Lars Adaktusson (KD) under onsdagen stiger upp i talarstolen i riksdagen för första gången är det för att efterlysa en ny svensk politik för...