Vår själ väntar på HERREN, han är vår hjälp och vår sköld. I honom gläder sig vårt hjärta, på hans heliga namn förtröstar vi.
Ps 33:20–21

Världen idag

Sverige enades mot antisemitism

Omkring 220 personer trotsade kylan på söndagen och slöt upp vid Vänskapsförbundet Sverige-Israels manifestation på Raoul Wallenbergs torg. Dagen efter fördömdes antisemitism i en särskild riksdagsdebatt.

Nyheter · Publicerad 11:06, 20 dec 2017

Bland talarna på Raoul Wallen­bergs torg fanns Europa­parla­mentarikerna Lars Adaktusson (KD) och Gunnar Hökmark (M), Israels ambassadör Ilan Ben-Dov, skribenten Marcus Birro, riksdagsledamot Fredrik Malm (L) och landstingpolitikern Maria Halkiewicz (L).

– Det var talare med olika bakgrund och sammanhang som uttryckte att vi måste stå rakryggade för Israel fullt ut och inte vara rädda, säger Stefan Dozzi.

– Trots kylan var det en väldigt varm och innerlig stämning bland alla som var där. Det var ett starkt möte som gav oss alla som arbetar aktivt för Israel råg i ryggen.

Talarna vid mötet, som sändes live på Cooltv.se, fördömde också de utbrott av antisemitism som följt i spåren på USA:s erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad.

– Antisemitismen måste motarbetas. Och det går hand i hand med insikten om att Israel som nation måste få välja sin huvudstad själv, utan att omvärlden ska lägga sig i det, säger Stefan Dozzi.

Han var särskilt glad över att den socialdemokratiske debattören Johan Westerholm deltog som talare vid manifestationen.

– Många inom Socialdemokraterna är Israelvänner, men de vågar inte alltid stiga fram. Så det var befriande att höra en företrädare stå upp på det här sättet.

Även i måndagens riksdagsdebatt fanns en bred uppslutning kring att antisemitism måste motarbetas, oavsett om den kommer från höger, vänster eller muslimskt håll.

Många politiker tryckte på att det på kort sikt är säkerhetsfrågorna som är mest akuta, så att judar kan känna sig trygga exempelvis i synagogor och skolor och att de inte ska behöva vara rädda för att visa att de är judar, uppger TT.

Men för att komma åt roten till antisemitismen vill partierna se informationsinsatser för att ändra attityder, särskilt bland unga. 

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) framhöll bland annat att hatlagstiftningen just nu ses över och att regeringen satsar mer pengar på så kallade hågkomstresor till koncentrationsläger.

På lördagen hade hundratals personer deltagit i en kippavandring mot antisemitism i Malmö. I slutet av vandringen höll flera politiker tal, däribland kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP), uppger TT.

– Jag är här för att markera mot hatet mot judar och antisemitism, men också för att manifestera för kärlek och alla människors lika värde, sa hon.

Andra talare var Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö och Allan Widman, riksdagsledamot (L). Men även Svante Weyler, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism och Bassem Nasr, svenskpalestinier som är aktiv i Palestinarörelsen, uppger TT.

Antisemitismen måste motarbetas. Och det går hand i hand med insikten om att Israel som nation måste få välja sin huvudstad själv.

Före detta mormon: Bibeln öppnade mina ögon

Vittnesbörd. Efter 40 år som mormon började Christina Hanke läsa Bibeln med nya ögon. ”Wow, har det här stått här hela tiden?” tänkte hon. I dag är hon kristen...

Skamligt när kristna tar strid mot livet.

Gästkrönika Bitte Assarmo Kristenheten i Sverige befinner sig på många sätt i en kris. Det märks inte minst på sistone, när flera kristna namn från Svenska kyrkan och andra...

Mormonkyrkan: Vi förbjuder inte tvivel

Mormonism. Den bild som framkommit om Mormonkyrkan de senaste dagarna stämmer inte. Det menar Ingrid Nilsson, informationschef för församlingen i Sverige. – Vi...

Hård intern kritik mot Socialdemokraternas skolutspel

Konfessionella skolor. En rad starka reaktioner har följt på Socialdemokraternas valutspel förra veckan om att sätta stopp för konfessionella friskolor. Populistiskt och...