Folk /…/ sade: "Allt han har gjort är gott. De döva får han att höra och de stumma att tala."
Markus 7:37b

Världen idag

Stockholmskyrka nådde två miljoner med arabisk film

Två miljoner människor från framför allt Nordafrika har nåtts av det första avsnittet av ”Vägen till paradiset”, ett evangeliserande tv-program som sänds från Sverige. – Sociala medier når ut på ett sätt som är oslagbart, säger Edoxia Botros från den arabiska församlingen i Sundbyberg som ligger bakom satsningen.

Nyheter · Publicerad 14:00, 31 maj 2018

I januari berättade Världen idag om den evangelisationssatsning som Arabiska församlingen i Sundbyberg planerade att dra i gång. Med målet att nå muslimer i arabvärlden tänkte man spela in ett antal evangeliserande filmer att lägga ut på Youtube och Facebook.

I maj publicerades det första avsnittet av serien som fått namnet ”Vägen till paradiset”, och nu berättar medarbetare från församlingen att det redan har nått två miljoner människor.

– Det känns jättebra. Vi hade inte förväntat oss att vi skulle nå så många redan i första avsnittet, berättar Edoxia Botros, ansvarig för mediasatsningen.

Hon berättar att majoriteten av tittarna har visat sig vara från Nordafrika, närmare bestämt från länderna Algeriet, Tunisien och Marocko. Statistik visar att de flesta är män mellan 20 och 30 år, men att även många kvinnor nåtts av filmen.

På Facebook finns hundratals kommentarer under inlägget. Enligt Edoxia Botros är det både positiva och negativa kommentarer.

– Vi är glada även för de negativa kommentarerna, för de visar att folk har tittat och försökt förstå budskapet, säger hon.

Hon berättar att många även ställer frågor – vissa genom kommentarer, andra genom att skicka privata meddelanden. Fem personer i församlingen arbetar med att svara på alla frågor, säger hon.

Hittills har ingen kommit till tro genom avsnittet – så vitt Edoxia Botros vet, men hon tror att programmet blir en tankeställare för många människor och får dem att börja söka efter sanningen.

– För människor i arabvärlden är det ofta en lite längre process att komma till tro. Folk behöver ställa frågor och förstå.

Programserien är upplagd på det sättet att varje avsnitt har ett tema som utgår från en fråga som är vanlig bland muslimer. Det första avsnittet hade temat: ”Att lyda sina föräldrar” och kretsade kring frågeställningen: ”Är det viktigt att lyda mina föräldrar även om de ber mig göra något som går emot mitt eget tankesätt?”.

Edoxia Botros förklarar att muslimer tror att en väg till paradiset är att lyda sina föräldrar.
Varje avsnitt börjar med ett drama och följs av att församlingens pastor Merzek Botros förklarar vad Bibeln säger om det hela. I det första avsnittet är konklusionen: ”Är det inte viktigare att göra vad Gud säger än vad dina föräldrar säger?”

Att programmet har nått två miljoner människor är ett tecken på att det är nya tider när det gäller missionsarbete, menar Edoxia Botros.

– Det visar att sociala medier når ut på ett sätt som är oslagbart, säger hon.

För människor i arabvärlden är det ofta en lite längre process att komma till tro. Folk behöver ställa frågor och förstå.

Militär: Trossamfunden viktiga vid kris

Beredskap. Trossamfunden skulle få en stor roll om Sverige hamnade i kris eller krig. Det menar militären Tommy Jeppsson, chefredaktör för tidningen Vårt...

Måla inte upp politiska motståndare som fiender

Ledare Samtalsklimat Den senaste presidentvalskampanjen i USA präglades av en förfärande polarisering, med förakt för motståndarsidan. Ingen drev den utvecklingen hårdare...

300 präster beskylls för sexövergrepp på barn

USA. En stor utredning har funnit trovärdiga anklagelser om sexuella övergrepp på barn utförda av fler än 300 präster i delstaten Pennsylvania i USA. Fler...