I frid kan jag lägga mig ner och sova, ty du, HERRE, låter mig bo i trygghet.
Ps 4:9

Världen idag

Högsta domstolen i Washington beslutade på onsdagen att likställa homosexuella äktenskap med heterosexuella. Foto: Scanpix

Starka reaktioner på HD-beslut om samkönade äktenskap

På onsdagen föll två omdiskuterade domar i amerikanska Högsta domstolen. Rätten beslutade att jämställa samkönade och olikkönade äktenskap och ogiltigförklarade en delstatslag i Kalifornien som inneburit förbud mot homosexuella äktenskap.

Nyheter · Publicerad 00:00, 27 jun 2013

Högsta domstolen menade att centrala delarna av DOMA (Defense of marriage act) som under 17 år varit vägledande i fall som rör samkönade äktenskap inte överensstämmer med den amerikanska konstitutionen. Röstsiffrorna var fem mot fyra bland domarna och beslutet innebär att samkönade par som ingått äktenskap i enlighet med lagen nu ska behandlas likvärdigt med andra gifta par av de federala myndigheterna.

Däremot innebär inte onsdagens rättsutfall att de amerikanska delstaterna är tvungna att tillåta samkönade äktenskap.
- Det är inte helt oväntat. Det innebär att de beslut som fattats i delstaterna ligger fast, men säger ingenting om det ska bli tillåtet i resten av USA, säger Dag Blanck, docent vid institutionen för Nordamerikastudier vid Uppsala universitet, till TT.

HD tog också ställning mot en delstatslag i Kalifornien som förbjuder enkönade äktenskap, den går enligt domstolen emot amerikansk grundlag. I Kalifornien har en intensiv strid i den här frågan pågått en längre tid, lagen om förbud tillkom efter en namninsamling bland väljare i delstaten. Sedan tidigare har den högsta rättsliga instansen i Kalifornien öppnat upp för samkönade äktenskap. Där står man nu återigen efter onsdagens dom.

Bland amerikanska gayaktivister var stämningen uppsluppen efter Högsta domstolens ställningstaganden och även president Barack Obama, den förste amerikanske presidenten att ställa sig bakom samkönade äktenskap, uttryckte sin glädje över HD-domarna. På Obamas officiella twitterkonto kallade han det ett stort steg framåt och proklamerade att "kärlek är kärlek".

Mer besvikna är en rad kristna ledare i USA. Sam Rohrer, som leder delstaten Pennsylvanias pastorsnätverk, säger till Christian Post att han är chockad över beslutet som han menar innebär en omsvängning, bort från den bibliska definitionen av äktenskapet.
- Vi måste fortsätta att arbeta för att hålla äktenskap och familjer intakta, så som Gud avsett dem, och be för en fortsatt väckelse för de värderingar som det här landet grundats på, säger Sam Rohrer.

Robert Jeffres, pastor för 11 000 medlemmar i First baptist church, Dallas menar att domstolens beslut är ett utslag av politisk korrekthet.
- Om du börjar utvidga definitionen av äktenskap från att gälla en man och en kvinna, vart slutar det?, frågade sig Jeffres i ett uttalande efter HD-domarna enligt Christian Post.

Riksdagen röstade mot porrfilter i skolan

Elevskydd. Bara KD och Vänsterpartiet gav stöd åt Centerpartiets motion om att begränsa åtkomsten till pornografi för skolelever när riksdagen röstade i frågan...

Undfallande Stefan Löfven inför indisk religionsförföljelse

Nyhetskommentar Nyhetskommentar. Indiens premiärminister Narendra Modi har besökt Sverige. Det är inget ovanligt att svenske statsministern möter ledaren för världens största...