Folk /…/ sade: "Allt han har gjort är gott. De döva får han att höra och de stumma att tala."
Markus 7:37b

Världen idag

I maj 2011 firade Hillsong för första gången gudstjänst på anrika Nalen i Stockholm. Foto: Erik Lundström/Världen idag Arkiv

SR fälls för Hillsonginslag

Sveriges radios reporter var osaklig och partisk i ett inslag om församlingen Hillsong i Stockholm. Det fastslår Granskningsnämnden för radio och tv i en fällande dom.

Nyheter · Publicerad 09:23, 19 mar 2014

Det aktuella inslaget sändes i Sveriges radio Skaraborgs program P4 direkt den 7 november och tog avstamp i att församlingens pastor, Andreas Nielsen, kommer från Tidaholm och nu leder en framgångsrik församling i Stockholm.
Radioreporten, reporter Fredrik Ralstrand, ber i intervjun Andreas Nielsen att berätta både hur han ser på samkönade relationer och abort.
– Jag personligen viger inte homosexuella, därför att jag tror att äktenskapet kommer ifrån Bibeln, och Bibeln konstaterar att äktenskapet ska vara mellan man och kvinna, säger Andreas Nielsen, och tillägger att alla människor är lika mycket värda.
Lite senare säger han om abort:
– Jag anser att det är en komplicerad fråga och att det finns jättekomplicerade situationer, men jag tror ändå att livet på något sätt är heligt. Utan att sätta mig över någon så tycker jag att det är ett misslyckande, berättar han för SR:s reporter.
När reportern sedan träffar Nalens vd Pernilla Abrahamsson frågar reportern henne vilka krav som Nalen ställer på de organisationer som hyr in sig i nöjeskomplexet och även hur hon skulle reagera om det framkom att någon som hyr hos Nalen" uttrycker sig homofobiskt eller mot kvinnans bestämmande över sin egen kropp", säger hon att hon kan tänka sig att bryta kontraktet.
Kort därpå blev det känt att Hillsong inte längre får vara kvar på Nalen. Varken Nalen eller Hillsong vill själva uttala sig om orsaken till varför församlingen behövde flytta.

Nu har alltså inslaget fällts av Granskningsnämnden för radio och tv. Det är intervjun med Nalens vd som kritiseras av nämnden som menar att Reporterns frågor till Nalens vd innebar en alltför långtgående tolkning av Andreas Nielsens uttalanden som därmed tillskrevs åsikter som han inte hade gett uttryck för under intervjun.
Reporterns förhållningssätt till Andreas Nielsens åsikter under intervjun med Nalen-VD "var så värderande att inslaget blev partiskt. Inslaget strider därför i detta avseende mot kraven på opartiskhet och saklighet i SR:S sändningstillstånd", skriver Granskningsnämnden.

Andreas Nielsen, pastor i Hillsong Stockholm, säger till Världen idag att man är glad över beslutet.
– Vi tycker att det är ett rättvist beslut. Vi kännde oss orättvist framställa i intervjun som Sveriges Radio gjorde, det var hårt vinklat med korta lösryckta citat ur en längre intervju, säger Andreas och konstaterar att för Hillsongs del så är det hela nu utagerat.
– Vi går vidare utan bad feelings.
Kritiken som lyftes fram i radioinslaget, om att församlingen inte accepterade vissa människor, menar Andreas inte speglar verkligheten.
– Ända sedan starten har alla varit välkomna i vår kyrka och alla är fortsatt välkomna till oss, avslutar Hillsongpastorn.

Samuel Björk
samuel.bjork@varldenidag.se

Uppdaterad 19 mars kl 10.53

 

300 präster beskylls för sexövergrepp på barn

USA. En stor utredning har funnit trovärdiga anklagelser om sexuella övergrepp på barn utförda av fler än 300 präster i delstaten Pennsylvania i USA. Fler...

Måla inte upp politiska motståndare som fiender

Ledare Samtalsklimat Den senaste presidentvalskampanjen i USA präglades av en förfärande polarisering, med förakt för motståndarsidan. Ingen drev den utvecklingen hårdare...

Valet börjar i dag – för utlandssvenskarna

Val. Svenska medborgare utomlands får börja förtidsrösta redan i dag. Över en halv miljon svenskar bor utomlands och av dessa får cirka 165 000 rösta – motsvarande 2,2 procent av samtliga som är röstberättigade i valet i Sverige.

Kristersson toppar förtroendemätning

Politik. Förtroendet för Ebba Busch Thor ökar mest Ulf Kristersson (M) fortsätter ha ett stabilt förtroende bland väljarna enligt Novus senaste mätning. Den som gått starkast framåt senaste månaderna...