I frid kan jag lägga mig ner och sova, ty du, HERRE, låter mig bo i trygghet.
Ps 4:9

Världen idag

Somaliland utfärdar fatwa mot könsstympning

Somaliland har utfärdat ett religiöst förbud, en så kallad fatwa, mot den värsta formen av kvinnlig könsstympning. – Ett historiskt genombrott, säger den svenske Somaliland-kännaren Mikael Torstensson om fatwan som enligt landets regering gör könsstympning straffbart.

Nyheter · Publicerad 15:58, 12 feb 2018

– Det innebär att 30 000 flickor varje år kommer att slippa detta barbariska plågeri bara i Somaliland, säger svensken som fungerar som rådgivare åt Somalilands regering och länge kämpat för att den kvinnliga omskärelsen ska avskaffas.

Enligt fatwan, som utfärdats från Somalilands ministerium för religiösa affärer, är det nu förbjudet att utföra en omskärelse som strider mot religionen, alltså den typ som innebär att man skär och syr ihop.

Fatwan utfärdades i tisdags, på internationella dagen för nolltolerans mot kvinnlig könsstympning, i självutropade republiken Somaliland. Den väntas leda till att parlamentet inom kort godkänner ett lagförslag som även i rättslig mening kommer att förbjuda kvinnlig könsstympning.

– Den här fatwan är ett sätt att få ut budskapet i många kanaler och få ett större tryck bakom, menar Mikael Torstensson.

– Det här är framför allt ett politiskt beslut, men i det här samhället är det viktigt att religiösa ledare tar ställning.

I fatwan framgår även att de flickor och kvinnor som i dag lever med konsekvenserna av könsstympning kan få kompensation, beroende på omfattningen av skadan.

Oftast utförs könsstympningen på flickor som är 15 år eller yngre och kan, utöver svåra smärtor, innebära komplikationer – så som svåra blödningar, infektioner, svårigheter att urinera, psykiska problem, vaginala skador och kan i vissa fall leda till att flickorna avlider.

Abdirahman Gaas i Nätverket mot kvinnlig omskärelse i Somaliland (Nafis) berättar att man in i det sista hoppats få regeringen att gå ut med ett förbud mot alla former av omskärelse.

– De senaste fem åren har vi kämpat med att få religiösa ledare, genom ministeriet för religiösa frågor, att gå med på att förbjuda alla former [av kvinnlig könsstympning], skriver han till Världen idag.

– Vi kom fram till den här kompromissen om att förbjuda den mest drastiska formen i september förra året.

Fatwan kommer bara en månad efter att Somalilands parlament antagit en lag som kriminaliserar våldtäkt och förordar fängelsestraff för den som döms.

Kvinnlig könsstympning är förbjudet i Somalia, och de muslimska ledarna i Puntland, i nordöstra Somalia, utfärdade en fatwa mot alla former av kvinnlig könsstympning 2013.

Mauretanien är ett annat land där man försökt bekämpa sedvänjan just med hjälp av fatwor. På senare år har kvinnlig könsstympning förbjudits i bland annat Liberia, Kenya, Egypten, Sudan och Djibouti.

Somaliland

Somaliland saknar internationellt erkännande och betraktas internationellt som en del av Somalia. Men i praktiken har området fungerat som självständig stat efter den somaliska centralregeringens kollaps 1991.

Sverige anser att ett erkännande av ett självständigt Somaliland inte skulle "gynna den fortsatta fredsprocessen i Somalia", skrev utrikesminister Margot Wallström som svar på en skriftlig fråga i riksdagen förra året.

Rumänien ska flytta ambassad till Jerusalem

Israel. Som första europeiska land tänker Rumänien flytta sin ambassad i Israel till Jerusalem. Det beskedet gav ledaren för landets regeringsparti i...

Undfallande Stefan Löfven inför indisk religionsförföljelse

Nyhetskommentar Nyhetskommentar. Indiens premiärminister Narendra Modi har besökt Sverige. Det är inget ovanligt att svenske statsministern möter ledaren för världens största...