I frid kan jag lägga mig ner och sova, ty du, HERRE, låter mig bo i trygghet.
Ps 4:9

Världen idag

Somaliland tog plats bland Stockholms ambassader

Att Somaliland erkänns som självständig stat. Mot det hägrande målet togs ett nytt steg då landet på onsdagen invigde ett representationskontor i Stockholm.

Nyheter · Publicerad 11:22, 19 maj 2017

Kvällens invigningsfest genomfördes i ett vimmel av grönt, vitt och rött – färgerna i Somali­lands flagga. Det lilla landet ligger inklämt mellan diktaturer på Afrikas horn. För 26 år sedan förklarade man sig självständig från Somalia och sedan dess har man strävat efter att få världens erkännande.

Som sändebud till EU har landet utsett svensken Mikael Torstensson från Sävsjö. Han var också värd när Stockholmskontoret invigdes på ambassadtäta Narvavägen. Den festliga samlingen hölls dock i Historiska museets lokaler.

– Välkommen till en historisk kväll, sa Torstensson inför ett 100-tal inbjudna gäster och belönades med applåder och jollrande hurra-rop från de många somaliländska kvinnor, draperade i vackra färger, som deltog i samlingen. 

Deltog gjorde också flera av landets ministrar, däribland utrikesminister Saad Shire. 

– Jag känner mig hedrad att få vara här i kväll och inviga detta kontor, sa Shire, då en kvinna plötsligt klev upp på scen för att hänga ett rödgrönt band runt hans hals.

Med ett hjärtligt leende klippte han sedan det band som invigde det svenska kontoret. I nästa stund hade scenen intagits av Papa Dee, en av många afrikaner i förskingringen. Snart äntrades scenen av svenska riksdagsledamöter och somaliländska deltagare som gungade loss tillsammans. Allt under segervisst fladdrande flaggor.

Mikael Torstensson beskrev Somaliland som en fristad av demokrati. I landet tillämpas exempelvis flerpartisystem.

– Det finns bara ett land som är demokratiskt i hela den här regionen och det är Somaliland, menade Mikael Torstensson, och konstaterade att landet fortfarande väntar på omvärldens erkännande.

– Detta är en av vår tids stora orättfärdigheter, menade han bestämt. 

Fem riksdagsledamöter från tre olika partier hade mött upp vid samlingen. En av dem, Magnus Oscarsson (KD), hade nyligen återvänt från en studieresa i Somaliland. Han delade sina intryck från ett land som, enligt honom, har viktiga drag av en demokrati.

– Vi ska göra vad vi kan för att påverka våra partier och regeringen för att Sverige ska erkänna Somaliland, sa Oscarsson och annonserade att man inom kort startar Vänskapsförbundet Somaliland-Sverige i riksdagen.

Onsdagens invigning i Stockholm uppfattades som en viktig milstolpe från Somalilands sida. Utrikesminister Saad Shire bekräftar för Världen idag målsättningen att Stockholmskontoret ska bli landets framtida Sverige-ambassad.

– Jag tycker att vi förtjänar att bli erkända av Sverige, säger han med ett varmt leende.

Mikael Torstensson framhåller att kontoret redan nu har en ambassads funktion. Man utfärdar visum och man utgör den part som svenska regeringen har att tala med vad gäller Somaliland, påpekar han.  Men Torstensson understryker samtidigt vikten av att Sverige och andra länder vågar ta steget och erkänna Somaliland.

– Somaliland är en demokratisk utpost mitt i en region av diktaturer. Vi vill se den utvecklingen fortsätta och därför måste Sverige och andra länder stå upp för det här landet. Sverige har erkänt Palestina som är ett mycket svagare fall för erkännande. Somaliland däremot uppfyller alla kriterier, menar han.

Jag tycker att vi förtjänar att bli erkända av Sverige.

Rumänien ska flytta ambassad till Jerusalem

Israel. Som första europeiska land tänker Rumänien flytta sin ambassad i Israel till Jerusalem. Det beskedet gav ledaren för landets regeringsparti i...

Undfallande Stefan Löfven inför indisk religionsförföljelse

Nyhetskommentar Nyhetskommentar. Indiens premiärminister Narendra Modi har besökt Sverige. Det är inget ovanligt att svenske statsministern möter ledaren för världens största...