Stå upp, var ljus, ty ditt ljus kommer,och Herrens härlighet går upp över dig.
Jesaja 60:1-6

Världen idag

Smyrna delade ut 38 000 matkassar i Göteborg

Efter en blygsam start för fem år sedan har Smyrnas arbete med matkassar till behövande vuxit. Förra året delades sammanlagt 38 000 kassar med kött, bröd, grönsaker och frukt ut. Sedan hösten delar göteborgsförsamlingen även ut kassar på Hisingen.

Nyheter · Publicerad 14:43, 7 jan 2018

– Det är privatpersoner, butiker och grossister som ger oss mat, varav en del med kort datum, berättar Tomas Sjödin som är ansvarig för volontärarbetet i Sveriges näst största pingstförsamling, Smyrna i Göteborg.

– För att det ska fungera är det 70 volontärer som hjälper till.

Han uppskattar att mellan 400 och 600 familjer varje vecka hämtar ut matkassarna, som lämnas ut klockan 13 varje dag vid kyrkan på Haga Kyrkogata i centrala Göteborg.

Conny Lundberg är anställd för att arbeta med matförrådet, som har fått namnet Manna. Han berättar att det är människor med olika bakgrund och situation som hämtar ut matkassarna.

– Det är de som är sjuka eller har en låg pension, romer, nya svenskar som inte landat riktigt än – många olika människor som hamnat på marginalen.

Även om det konkreta arbetet med att sortera och dela ut matkassarna tar upp en stor tid, är det långt ifrån det enda som verksamheten handlar om, berättar han.

– Vår första målsättning är att dela ut mat och hjälpa socialt. Men eftersom vi alla samtidigt har en längtan efter något annat, något större, så kan orden ”Gud älskar dig” nå väldigt långt och lindra en annan slags nöd också.

Sedan början av oktober förra året delar församlingen ut matkassar även vid S:t Matteus kyrka på Hisingen, där Smyrna planerar att bygga en kyrka som ska stå klar 2021.

På sin hemsida berättar Manna hur enskilda personer i församlingen kan hjälpa till med arbetet genom att åta sig att handla exempelvis fem liter matolja eller tio paket pasta varje månad och skänka till matförrådet.

Enligt Conny Lundberg är ungefär 200 personer engagerade som "Manna-handlare" genom dessa åtaganden.

Smyrna driver även en second hand-butik på Hisingen.

Orden ”Gud älskar dig” kan nå väldigt långt och lindra en annan slags nöd också.

USA:s statsapparat står utan pengar

Skuldtak. Majoriteten i USA:s senat säger nej till en uppgörelse som skulle förhindra att federala myndigheter stängs ned. USA:s statsapparat står därmed utan...

Tre viktiga faktorer i migrationsdebatten

Ledare Svenska värderingar kontra sanna värderingar En företagsledare som gjort missbedömningar i den storleksordning som våra politiker gjort de senaste åren – i frågor om migration, integration,...