Löna inte ont med ont eller hån med hån. Tvärtom ska ni välsigna, för ni är kallade att ärva välsignelse.
1 Petrusbrevet 3:9

Världen idag

Skånberg nedflyttad på KD:s riksdagslista i Skåne

Från plats ett på riksdagslistan 2014 till plats fyra i årets val. Det riskerar Tuve Skånberg sedan nomineringskommittén i KD Skåne valt att flytta ned honom på listan. – Han har suttit som riksdagsledamot sedan 1991 och det är dags för förnyelse, säger kommitténs ordförande, Alexander Harrison, som menar att Skånbergs värdekonservativa profil inte har spelat in.

Nyheter · Publicerad 15:36, 10 jan 2018

I kommitténs förslag till riksdagsvalet 2018 har Skånberg nu tre personer framför sig på listan. Dels Ebba Busch Thor – som står etta på alla KD:s riksdagslistor i landet – och därefter Michael Anefur och Linda Persson på plats två och tre.

– Tuve har gjort många goda insatser och han är en viktig person för partiet, men han har suttit som riksdagsledamot sedan 1991 och vi kände att det var dags för en ny person, och förnyelse och förändring i partiet, säger Alexander Harrison.

Han menar att Tuve Skånberg istället kan få en roll som stöd till de nya personer som väljs in.

– Tuve är ju också fjärde person på listan och skulle det gå så bra att vi vinner valet och det blir ministerposter, då är han så högt upp att han kan bli ersättare.

Själv hade Tuve Skånberg gärna stått kvar på valbar plats. Han tror att orsaken till att han petas ned är hans ålder – 62 år när valet avgörs i höst. Men själv känner han sig inte alls för gammal.

– Jag har sagt att jag står till förfogande och jag tror fortfarande att jag har mycket att bidra med. Både när det gäller åldersperspektivet – en fjärdedel av befolkningen är ju faktiskt över 65, så vi behöver några riksdagsledamöter som inte är ungdomar. Men också utifrån min erfarenhet, jag har ju bland annat suttit i justitieutskottet de senaste tre mandatperioderna.

Men Alexander Harrison menar att Skånbergs lägre placering på listan inte har med hans ålder att göra. Mikael Anefur, tvåan på listan, är bara något år yngre, påpekar Harrison.

– Vi lägger ingen vikt vid ålder, upprepar Alexander Harrison.

Han förnekar också att nedflyttningen av Skånberg skulle vara en markering mot hans värdekonservativa profilering i frågor som abort och äktenskapssyn. Däremot menar Alexander Harrison att Mikael Anefur har en profil i sociala frågor, exempelvis vårdfrågor, som kommittén värderar högt.

Men loppet är inte kört för Tuve Skånberg. Den regionala KD-stämman 27 januari har möjlighet att ändra kommitténs förslag, något som inträffade så sent som i förra valet. Då lyfte stämman fram honom till plats ett.

– Men om jag skulle hamna på fjärdeplats så kommer jag ändå att göra mitt bästa för att vinna stöd hos väljarna och försöka bli invald med personkryss, säger Tuve Skånberg.

Löfven redo kompromissa för en ny regering

Politik Socialdemokraternas Stefan Löfven är redo att försöka bilda en ny regering. Han öppnar upp för kompromisser med borgerliga partier.

Hans ovilja att viga homopar har resulterat i hård debatt

Göteborg. Den nya kyrkoherden i Mölndals pastorat, Carl Sjögren, debatteras just nu på sociala medier. Orsaken är en intervju i Mölndals-Posten, där han uppger...

Varför tiger medierna om Elidas Israelresa?

Ledare Journalistik om Israel Medieuppbådet var stort när Elida anlände till Israel i förra veckan. Från israeliska medier vill säga. Stora tv-kanaler och tidningar var på plats...

Viger inte homopar – har stort stöd i Stockholmsförsamling

Vigsel. Ytterligare en nytillträdd kyrkoherde har kritiserats för att han inte vill viga homosexuella par, Petter Sundelius i Stockholmsförsamlingen S:t...