Men Hjälparen, den helige Ande, som Fadern skall sända i mitt namn, han skall lära er allt och påminna er om allt vad jag har sagt er.
Johannes 14:26

Världen idag

I en provins i Kanada har sjuksköterskor fått en ny arbetssyssla: ge dödligt läkemedel till patienter som vill avsluta sina liv. Här syns läkare på ett sjukhus i Belgien, där dödshjälp också är tillåten. Foto: Yves Logghe / AP / TT

Sjuksköterskor ger dödshjälp

Specialistsjuksköterskor i provinsen Alberta, Kanada, får nu ge dödligt läkemedel till patienter som önskar avsluta sina liv. Tack vare detta är dödshjälp nu ännu mer tillgängligt, menar assisterande hälsoministern Brandy Payne. Men alla är inte lika glada över beslutet. Dödshjälp är inte så fridfullt som det låter, menar man på organisationen Respekt.

Nyheter · Publicerad 09:01, 2 jan 2017

Allt fler personer i den kanadensiska provinsen Alberta efterfrågar dödshjälp. Om detta rapporterar flera tidningar, däribland lokaltidningen Edmonton Sun. Tidningen skriver att antalet läkarassisterade självmord i provinsen i år har fördubblats under de senaste två månaderna.

Sedan assisterad dödshjälp blev laglig i Kanada i juni har 60 personer i Alberta valt att ta emot dödligt läkemedel för att avsluta sina liv. Det fanns de som trodde att det skulle bli en topp av dödshjälpsfall just när lagen infördes, men efterfrågan har alltså bara ökat, skriver tidningen.

Den höga efterfrågan på dödshjälp kan vara en av anledningarna till att distriktssjuksköterskor, så kalladenurse practitioners, nu får tillstånd att avsluta patienters liv.

– Att ha ett regelverk för MAID [medicinsk hjälp att dö] är ett bra steg mot att säkra tillgången för dem som behöver det, samtidigt som man upprätthåller allmän säkerhet, säger Eric Lavoie, ordförande i Albertas förbund för nurse practitioners i en artikel i tidningen Edmonton Journal.

Den assisterande lokala hälsoministern Brandy Payne tackar alla som gjorde de nya reglerna möjliga och säger:

– Tillsammans har vi gjort medicinsk hjälp att dö mer tillgänglig för dem som lider.

Helena D’Arcy, ordförande för den katolska rörelsen Respekt, är långt ifrån lika positiv.

– Det här är en fråga om liv och död, och nu ska den delegeras till sjuksköterskor, säger hon.

Hon vidhåller att dödshjälp inte är så enkelt som det låter.

– Man pratar alltid om en värdig, fridfull död, men det är inte alltid så. Det kan bli komplikationer, patienten kan få kräkningar och ibland händer det att han eller hon inte dör, utan hamnar i medvetslöshet. Frågan är om sjuksköterskor har den medicinska kunskap som krävs.

Risken är dessutom att det blir en snöbollseffekt, det vill säga en utveckling som är svår att stoppa, menar hon.

En annan anledning, förutom efterfrågan, till att sjuksköterskor nu får ge dödshjälp är, enligt Respekt, att färre läkare än väntat är beredda att ge dödshjälp.

En kanadensisk undersökning bland läkare tidigare i år visade att omkring 150 skulle vara positiva till att ge dödshjälp, men att endast ett fåtal av de tillfrågade faktiskt hade gett dödshjälp, skriver nättidningen Bioedge.

Enligt de nya förhållningsreglerna ska sjuksköterskor antingen själva kunna tillföra det dödliga läkemedlet, eller kunna ge läkemedlet till patienten så att han eller hon själv får inta det.

Dödshjälp i Kanada

Kanadas högsta domstol fastslog 2015 att ett förbud mot assisterat självmord strider mot grundlagen och dess bestämmelser om medborgares fri- och rättigheter, samt gav parlamentet ett år på sig att skriva om lagen.

Detta skedde under våren och i somras antog landets parlament en lag som gör att läkarassisterat självmord kan ges till samtyckande och "beslutskompetenta vuxna, över 19 år, som lider av svår och obotlig sjukdom".

Det finns i lagen en formulering om samvetsfrihet för dem inom vården som inte kan tänka sig att avsluta ett liv. Men varningar höjdes tidigt om att skrivningen var alltför vag och att man kunde förvänta sig påtryckningar för att alla inom vården ska delta.

Även om läkarassisterat självmord är tillåtet så har varje provins sitt eget regelverk.

Källa: Respekt / Världen idag

Stor ja-seger för ändrad abortlag i Irland

Irland. Ja-sidan fick 66 procent av rösterna i den irländska omröstningen om liberaliserade abortlagar, enligt det första officiella resultatet. "En sorglig...

De äldre ville skydda fostret

Nyhetskommentar Nyhetskommentar. En omfattande generationsförändring i värderingar, attityder, synen på katolska kyrkan samt kristen gudstillit och människosyn. Det är viktiga...

Sveriges kristna råd minskar sina projekt

Ekumenik. 2,5 tjänster försvinner när Sveriges kristna råd tvingas spara. SKR får också en ny ordförande, och ett nytt samfund – Vännernas samfund – står på...

Nya tongångar från Kim ger hopp om toppmöte

Nordkorea Även Nordkorea är berett att mötas och prata, "när som helst, på vilket sätt som helst" — det är beskedet från Pyongyang efter USA:s avhopp från det...