Men Hjälparen, den helige Ande, som Fadern skall sända i mitt namn, han skall lära er allt och påminna er om allt vad jag har sagt er.
Johannes 14:26

Världen idag

Siewert Öholm: ”Jag vågar tro att jag har mer att göra”

I november kom Siewert Öholms cancer tillbaka. Nu meddelar Världen idags ledarskribent att han tar en timeout för att vila. Han ser det dock inte som slutet för sin livsgärning. – Jag är hoppfull, säger han till Världen idag och berättar att läkarna kommit med försiktigt positiva besked.

Nyheter · Publicerad 13:38, 5 jan 2017

Medan snön sakta faller över Sverige sitter Siewert Öholm och vilar under blå himmel och solsken i Israel. Omgiven av sin familj ska han vila efter den cellgiftsbehandling han nyligen genomgått.

För tre år sedan fick Världen idags ledarskribent och debattredaktör beskedet att han drabbats av cancer. Tumören strålades bort, men nu i november fick han veta att det hade uppstått en tumör i levern.

– Cancer är en väldigt lurig sjukdom. Och ordet cancer i kombination med ordet lever är skräckinjagande, säger Siewert Öholm när Världen idag ringer upp honom.

Siewert Öholm lät sig dock inte nedslås av beskedet.

– Jag är nog medfödd optimist, säger han.

När Siewert Öholm fick beskedet att cancern hade kommit tillbaka ställdes han inför två valmöjligheter: att inte göra någonting, och på så vis gå en förhållandevis snabb död till mötes, eller att påbörja en cellgiftsbehandling som kunde bli tuff.

Han valde det sistnämnda. Under själva behandlingen fick han inte så mycket biverkningar, men efteråt kom plötsligt smällen. Det fanns dagar då han inte orkade gå upp ur sängen.

Nu meddelar den forne tv-profilen att han tar en timeout från alla sina engagemang och åtaganden. I ett Facebookinlägg skriver han att hälsan backar och att han är tacksam för allt stöd som han har fått. ”Jag tror att det har lika stor betydelse som cellgiftsbehandlingen”, skriver han.

– Det är över 2 000 människor som på Facebook visat att de stöder mig, och det är 700 som har kommenterat. Det är klart att det betyder något. Det blir som en slags mental behandling, säger Siewert Öholm.

Många människor skriver att de ber för honom, andra att de tänker på honom.

– Det är en trygghet. Jag känner en väldigt stor ödmjukhet inför det. Jag upplever det inte som en hyllning, utan som ett tecken på människors omtanke.

Debattören har långt ifrån planer på att lägga ner sitt skrivande och sitt engagemang för gott. Timeouten är endast tänkt att vara till slutet av januari.

Cellgiftsbehandlingen ser också ut att ha gett resultat.

– Jag är en person som reagerat väldigt kraftfullt på behandlingen – ovanligt bra, mot vad läkarna hade förväntat sig. I går fick jag besked om att det ser ut som om cellgifterna har tagit kål på tumören. Jag ska få ytterligare besked inom kort, men jag är hoppfull, säger Siewert Öholm.

Du skriver i ditt Facebookinlägg att du inte ska skriva inlägg eller kommentera under den här perioden. Kommer du kunna hålla dig från det?

– Nja. Per Gudmundson [ledarskribent på Svenska Dagbladet; red anm] skrev i en vänligt menad kommentar på mitt inlägg, ”Haha, lycka till”, apropå det. Jag får be Gud om hjälp att hålla fingrarna i styr.

När Siewert Öholm får frågan om hur han känner att Gud är med honom i det svåra, påpekar han att han tror energin är något som är nedlagt i honom.

– Jag är inte 37 längre, utan 77, det finns ju en ände på livet. Men jag vågar tro att jag har mer att göra.

Vad vill du hälsa till Världen idags läsare?

– Stort tack för all omtanke. Den betyder mycket.

Facebookinägget avslutas med några meningar om att Siewert Öholm behöver ”mångas stöd i ryggen” och att ”starkast stöd kommer ’uppifrån’”. Allra sist kommer de ord som han också avslutar intervjun med:

– Tro och hopp är med mig.

Stor ja-seger för ändrad abortlag i Irland

Irland. Ja-sidan fick 66 procent av rösterna i den irländska omröstningen om liberaliserade abortlagar, enligt det första officiella resultatet. "En sorglig...

De äldre ville skydda fostret

Nyhetskommentar Nyhetskommentar. En omfattande generationsförändring i värderingar, attityder, synen på katolska kyrkan samt kristen gudstillit och människosyn. Det är viktiga...

Sveriges kristna råd minskar sina projekt

Ekumenik. 2,5 tjänster försvinner när Sveriges kristna råd tvingas spara. SKR får också en ny ordförande, och ett nytt samfund – Vännernas samfund – står på...

Nya tongångar från Kim ger hopp om toppmöte

Nordkorea Även Nordkorea är berett att mötas och prata, "när som helst, på vilket sätt som helst" — det är beskedet från Pyongyang efter USA:s avhopp från det...