Löna inte ont med ont eller hån med hån. Tvärtom ska ni välsigna, för ni är kallade att ärva välsignelse.
1 Petrusbrevet 3:9

Världen idag

Seminarier ska ”nyansera” bilden av salafism

Bilden av Muslimska brödraskapet, salafism och shiitiska rörelser behöver nyanseras. Det anser Myndigheten för stöd till trossamfund, Uppsala universitet och studieförbundet Ibn Rushd som tillsammans bjuder in till en föreläsningsserie om grupperingarna. – Risk för partiskhet, menar debattören Johan Westerholm.

Nyheter · Publicerad 14:00, 29 sep 2018

Tre muslimska grupperingar står i fokus när Myndigheten för stöd till trossamfund bjuder in till föreläsningsserien ”Samtida strömningar och rörelser inom islam” i höst. Seminarierna, som arrangeras tillsammans med teologiska institutionen på Uppsala universitet och studieförbundet Ibn Rushd, är tänkta att ”ge en balanserad och nyanserad bild av några samtida muslimska grupperingar som allt oftare har kommit att diskuteras i svensk offentlighet”.

”Muslimska brödraskapet” är temat på det första seminariet som äger rum på Uppsala universitet den 3 oktober, ”Salafismens olika uttryck” är temat på det seminarium som äger rum på Stockholms universitet den 23 oktober och ”Samtida shiitiska rörelser” är temat på seminariet som äger rum på Södertörns högskola den 21 november.

Bland de medverkande finns religionsforskaren Emin Poljarevic, islamologen Rickard Lagervall, docenten Aje Carlbom och Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi och filosofi.

En som är kritisk till seminarieserien är debattören Johan Westerholm som driver ledarsidorna.se.

– Jag är oerhört kritisk till att man låter någon med särintresse, som Ibn Rushd, vara medarrangör. De har återkommande bjudit in hatpredikanter och jihadister med en kvinnosyn och demokratisyn som inte går i linje med vår demokrati och värdegrund, säger han till Världen idag.

Han påpekar att han dessutom är kritisk till att Emin Poljarevic är en av talarna – en person som inte bara är verksam vid Uppsala universitet, utan även vid Qatar University.

– Efter att Muslimska brödraskapet tvingats gå under jorden i Egypten är Qatar deras starkaste fäste, säger han.

Vad som kommer att sägas på seminarierna återstår att se, poängterar Westerholm, men är inte särskilt optimistisk.

– Det här är inte en neutral inramning, det här riskerar att bli en partsinlaga.

Världen idag tar kontakt med en av arrangörerna – Myndigheten för stöd till trossamfund – för att höra på vilket sätt man anser att bilden av de muslimska grupperingarna behöver nyanseras.

– Man kan konstatera att det finns ganska olika bilder av vad de här rörelserna står för. Vi vill föra samman olika kritiska forskningsperspektiv för att diskutera hur det ser ut, säger Max Stockman, handläggare på myndigheten.

– Rörelserna uppfattas av vissa som kontroversiella – på vilket sätt är de det? På vilket sätt är de inte det? Finns det rena missuppfattningar? fortsätter han.

Max Stockman påpekar att vissa debattörer menar att grupperingarna är ett hot mot det svenska samhället och att det därmed är viktigt att försöka förstå ”vad vi har att göra med”.

Ser ni någon risk att seminarierna blir en partsinlaga?

– Nej, det gör vi inte eftersom vi har en stor bredd när det gäller talarna.

När det gäller kritiken mot Ibn Rushd påpekar Stockman att studieförbundet har tagit avstånd från de kontroversiella talare man tidigare bjudit in.

– Ibn Rushd är ett studieförbund som får statligt stöd. Vi gör samma bedömning som resten av myndighets-Sverige.

Jag är oerhört kritisk till att man låter någon med särintresse, som Ibn Rushd, vara medarrangör. De har återkommande bjudit in hatpredikanter och jihadister med en kvinnosyn och demokratisyn som inte går i linje med vår demokrati och värdegrund.

Häxor tar till svart magi mot nyvald HD-domare

USA. Efter en turbulent utnämningsprocess har USA:s nye HD-domare Brett Kavanaugh fått ett nytt problem på halsen. En grupp "häxor" planerar att lägga en...

Utvisning av 6-åring stoppas: "Beslutet togs för snabbt"

Migrationsverket Migrationsverket stoppar tills vidare den mycket uppmärksammade utvisningen av en i praktiken föräldralös sexårig pojke till Ukraina. – Vi gick till...

Är det fritt fram för män att slå kvinnor?

Ledare Genusflummet fortsätter I helgen som gick tog Rachel McKinnon ett sprintguld i världsmästerskapen i cykling. Händelsen hade förmodligen passerat obemärkt utanför...

I Oberammergau har Jesu lidande skildrats sedan 1634

Passionsspel. Vart tionde år sätts de berömda Passionsspelen upp i sydtyska Oberammergau. 2020 är det dags igen och redan nu går flera resebyråer ut med...

Adaktusson: ”Återupprätta relationen med Israel”

Riksdagen. Israel och Mellanösterns kristna i fokus vid jungfrutal i riksdagen När Lars Adaktusson (KD) under onsdagen stiger upp i talarstolen i riksdagen för första gången är det för att efterlysa en ny svensk politik för...