Herren är nära alla som åkallar honom,alla dem som åkallar honom i sanning.
Psaltaren 145:18

Världen idag

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Foto: Henrik Montgomery / TT

SD vill återkalla erkännande av palestinsk stat

Förklara att Sveriges erkännande av en palestinsk stat var ett misstag. Det kräver Sverigedemokraterna i ett förslag som dock inte får stöd i riksdagen.

Nyheter · Publicerad 16:31, 4 maj 2018

När S och MP hade bildat regering efter förra riksdagsvalet blev ett av deras första beslut att erkänna en palestinsk stat. Detta blev starten på en försämrad relation mellan regeringen och Israel, och erkännandet kritiserades också i riksdagen då man inte hade sökt brett stöd för ett sådant beslut.

Sverigedemokraterna anser att regeringen bör dra tillbaka sitt erkännande. Detta var ett misstag som saknade parlamentarisk förankring, menar SD.

”Vi anser att Sveriges regering åtminstone borde ha tagit tydligt avstånd från Hamas i sitt erkännande och tydligt ha deklarerat att Hamas inte kan ses som en legitim part i en samlingsregering”, skriver man i sin motion.

Men majoriteten i riksdagens utrikesutskott har nu avslagit SD:s förslag. Utskottet avslår samtidigt de borgerliga partiernas krav på tydligare kravställande vad gäller Sveriges stora bistånd till palestinierna.

”Sverige måste säkerställa att den palestinska myndigheten och andra aktörer uppfyller de krav på exempelvis demokratiska principer, respekt för mänskliga rättigheter och bekämpande av korruption som gäller för att få svenskt bistånd”, skriver man.

Vi anser att Sveriges regering åtminstone borde ha tagit tydligt avstånd från Hamas i sitt erkännande och tydligt ha deklarerat att Hamas inte kan ses som en legitim part i en samlingsregering.

Centerpartiets attack på värdekonservativa

Ledare Nyliberala influenser I ett videoklipp buntade Centerpartiets migrationspolitiska talesperson Johanna Jönsson nyligen ihop islamister, nazister och – hör och häpna –...

Sjöstedt: Jag delar inte rädslan för religionen

Vårgårda möte. Det blev mycket tal om religionens betydelse och troende människors rättigheter när Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt besökte Vårgårda möte under...