Löna inte ont med ont eller hån med hån. Tvärtom ska ni välsigna, för ni är kallade att ärva välsignelse.
1 Petrusbrevet 3:9

Världen idag

SD och Centern går fram bland kyrkliga väljare

Sverigedemokraterna går framåt och Kristdemokraterna backar hos kyrkobesökare i Sverige. Detta enligt en undersökning som tidningen Dagen låtit Sifo göra. Underlaget för främst frikyrkliga väljare är dock tunt.

Nyheter · Publicerad 16:09, 1 jun 2018

I mätningen är Socialdemokraterna och Moderaterna störst bland troende väljare med 22 respektive 19 procents stöd. Mest anmärkningsvärt är att SD får 18 procent och därmed är det tredje största partiet bland kyrkobesökare. En mycket hög siffra jämfört med tidigare, liknande undersökningar.

– Det här är en enstaka mätning, så jag vill ta det lite försiktigt med att kommentera. Om vi ska prata ett genombrott bland kyrkväljare vill jag se fler mätningar först, säger statsvetaren Magnus Hagevi till Dagen om SD:s framfart.

Tendensen är också att Centerpartiet går starkt bland kyrkliga, de får 16 procent. Kristdemokraterna, som tidigare haft ett mycket stort stöd bland kristna väljare, får i denna mätning bara 10 procent.

Bland de kyrkliga väljarna i stort backar såväl Miljöpartiet som Liberalerna. De senare har historiskt ett starkt stöd i frikyrkan men detta ser enligt mätningen ut att vara som bortblåst. L får bara tre procent hos tillfrågade troende. Därmed är till exempel Vänsterpartiet större med fem procent.

Om kyrkobesökarna fick bestämma skulle det bli en Alliansregering i höst. 48 procent står bakom de borgerliga partierna och 32 procent S, V och MP.

Sifo tillfrågade drygt 3 500 svenskar om deras partisympatier och frågade då också:
”Är du engagerad och deltar i gudstjänster i något religiöst samfund?” Siffrorna ovan bygger på svaren från de cirka 500 personer som svarade ja, och av dessa uppger åtta av tio att de är aktiva inom Svenska kyrkan.

Det innebär att de frikyrkliga väljarna i undersökningen utgörs maximalt av knappt 100 personer, vilket gör det svårt att dra några slutsatser om frikyrkligas väljarsympatier. När resultatet i Dagen visar att till exempel SD får 12 procent av de frikyrkliga väljarnas röster och KD historiskt låga 26 procent bör man alltså notera att detta bygger på endast ett fåtal personers svar.

Är det fritt fram för män att slå kvinnor?

Genusflummet fortsätter I helgen som gick tog Rachel McKinnon ett sprintguld i världsmästerskapen i cykling. Händelsen hade förmodligen passerat obemärkt utanför...

Häxor tar till svart magi mot nyvald HD-domare

USA. Efter en turbulent utnämningsprocess har USA:s nye HD-domare Brett Kavanaugh fått ett nytt problem på halsen. En grupp "häxor" planerar att lägga en...

Valet i Bayern slutade i en katastrof för kristsociala CSU

Nyhetskommentar Utrikeskommentar. Framgångar leder inte sällan till mättnad, lättja, självgodhet och en osund självbild. Psykologiska element som dessa finns förvisso bakom...

I Oberammergau har Jesu lidande skildrats sedan 1634

Passionsspel. Vart tionde år sätts de berömda Passionsspelen upp i sydtyska Oberammergau. 2020 är det dags igen och redan nu går flera resebyråer ut med...

Utvisning av 6-åring stoppas: "Beslutet togs för snabbt"

Migrationsverket Migrationsverket stoppar tills vidare den mycket uppmärksammade utvisningen av en i praktiken föräldralös sexårig pojke till Ukraina. – Vi gick till...