Folk /…/ sade: "Allt han har gjort är gott. De döva får han att höra och de stumma att tala."
Markus 7:37b

Världen idag

SD och Centern går fram bland kyrkliga väljare

Sverigedemokraterna går framåt och Kristdemokraterna backar hos kyrkobesökare i Sverige. Detta enligt en undersökning som tidningen Dagen låtit Sifo göra. Underlaget för främst frikyrkliga väljare är dock tunt.

Nyheter · Publicerad 16:09, 1 jun 2018

I mätningen är Socialdemokraterna och Moderaterna störst bland troende väljare med 22 respektive 19 procents stöd. Mest anmärkningsvärt är att SD får 18 procent och därmed är det tredje största partiet bland kyrkobesökare. En mycket hög siffra jämfört med tidigare, liknande undersökningar.

– Det här är en enstaka mätning, så jag vill ta det lite försiktigt med att kommentera. Om vi ska prata ett genombrott bland kyrkväljare vill jag se fler mätningar först, säger statsvetaren Magnus Hagevi till Dagen om SD:s framfart.

Tendensen är också att Centerpartiet går starkt bland kyrkliga, de får 16 procent. Kristdemokraterna, som tidigare haft ett mycket stort stöd bland kristna väljare, får i denna mätning bara 10 procent.

Bland de kyrkliga väljarna i stort backar såväl Miljöpartiet som Liberalerna. De senare har historiskt ett starkt stöd i frikyrkan men detta ser enligt mätningen ut att vara som bortblåst. L får bara tre procent hos tillfrågade troende. Därmed är till exempel Vänsterpartiet större med fem procent.

Om kyrkobesökarna fick bestämma skulle det bli en Alliansregering i höst. 48 procent står bakom de borgerliga partierna och 32 procent S, V och MP.

Sifo tillfrågade drygt 3 500 svenskar om deras partisympatier och frågade då också:
”Är du engagerad och deltar i gudstjänster i något religiöst samfund?” Siffrorna ovan bygger på svaren från de cirka 500 personer som svarade ja, och av dessa uppger åtta av tio att de är aktiva inom Svenska kyrkan.

Det innebär att de frikyrkliga väljarna i undersökningen utgörs maximalt av knappt 100 personer, vilket gör det svårt att dra några slutsatser om frikyrkligas väljarsympatier. När resultatet i Dagen visar att till exempel SD får 12 procent av de frikyrkliga väljarnas röster och KD historiskt låga 26 procent bör man alltså notera att detta bygger på endast ett fåtal personers svar.

Militär: Trossamfunden viktiga vid kris

Beredskap. Trossamfunden skulle få en stor roll om Sverige hamnade i kris eller krig. Det menar militären Tommy Jeppsson, chefredaktör för tidningen Vårt...

Måla inte upp politiska motståndare som fiender

Ledare Samtalsklimat Den senaste presidentvalskampanjen i USA präglades av en förfärande polarisering, med förakt för motståndarsidan. Ingen drev den utvecklingen hårdare...

300 präster beskylls för sexövergrepp på barn

USA. En stor utredning har funnit trovärdiga anklagelser om sexuella övergrepp på barn utförda av fler än 300 präster i delstaten Pennsylvania i USA. Fler...