Du är mitt beskydd, för nöd bevarar du mig, med frälsningens jubel omger du mig.
Psaltaren 32:7

Världen idag

Samvetsfrihet – rättighet som riksdagsmajoritet ogillar

Sverige har en av Europas mest liberala abortlagstiftningar och barn som uppvisar livstecken efter sena aborter lämnas att självdö. Samtidigt utpekas prolife-aktörer som ”mörka krafter” av politiker. Och även om SD som enda parti vill sänka abortgränsen så ämnar partiledaren inte driva frågan aktivt.

Nyheter · Publicerad 08:00, 8 sep 2018

Värdefrågorna, del 6: Abort och samvetsfrihet. 2013 gjorde statsvetaren Henrik Oscarsson begreppet ”åsiktskorridoren” känt via ett blogginlägg. I inlägget beskrev han uppfattningar som finns bland många svenskar, men som är tabu att ha. Ett av de exempel han då lyfte fram var abortfrågan. ”Var sjunde svensk anser att det är ett bra förslag att begränsa aborträtten”, skrev Oscarsson.

I offentligheten har det dock inte varit särskilt uppskattat att vara abortmotståndare. När Moderaterna i Almedalen 2014 beskrev hur prolife-aktörer arbetar för sin sak kallade man dessa ”mörka krafter”. Liknande retorik har andra partier, och lobbyorganisationen RFSU, ofta använt sig av.

För att ta del av allt innehåll på hemsidan behöver du ha en prenumeration på Världen idag.

Ingen prenumeration?

Prova Världen idag gratis i en månad

Har du inget lösenord?

För att du som prenumerant ska kunna logga in på vår hemsida behöver du först välja ett eget lösenord. Detta gör man i vår digitala kundtjänst. Tveka inte att kontakta kundtjänst om du har några frågor.

Kinas kristna ledare möter ökat våld med historisk deklaration

Förföljelse. I en frimodig proklamation har 279 kristna ledare i Kina gått ut och markerat emot de tilltagande övergreppen på kristna och kristen tro i landet....

Den nya gnosticismen

Ledare Letar sig in även i genusvetenskapen En av mänsklighetens mest seglivade irrläror är den som går under beteckningen gnosticism. Begreppet kommer från det grekiska ordet för kunskap,...