Alla som Fadern ger mig kommer till mig, och den som kommer till mig skall jag aldrig någonsin kasta ut.
Johannes 6:37

Världen idag

Så gjorde assyrierna Sverige till ett rikare land

Pizzerior, kaféer, fotbollslag och kristen kultur. Det är några exempel på vad Sveriges assyrier bidragit med i landet, framhåller Svante Lundgren i en ny bok om assyriernas första 50 år här.

Nyheter · Publicerad 15:45, 19 jan 2018

Svante Lundgren är teologie doktor och har tidigare skrivit flera böcker om judendomen, senast ”Jesus med judiska ögon”. Nu är han anställd på Lunds universitet som forskare på Centrum för Mellanösternstudier. Hans intresse för det assyriska folket började med en studieresa till Syrien 2005.

”Assyrierna femtio år i Sverige” heter den nyligen utkomna boken och är utgiven på Nineveh press.

Här berättar Svante Lundgren bland annat om hur assyrierna rotat sig och på olika sätt bidragit till samhället. Vi ringde upp författaren.

För det första, hur många assyrier finns i Sverige och när de kom de hit?

– De första 200 kom våren 1967. Svenska myndigheter och Svenska kyrkan var angelägna att ta dessa till Sverige då de var statslösa och på flykt i Libanon.

– Det är oklart hur många de är här nu, eftersom de är en brokig skara från olika länder. De själva säger att de är fler än 100 000. En del kallar sig assyrier, andra syrianer, kaldéer eller kristna från Irak.

Vilka är deras viktigaste avtryck i Sverige?  

– Det finns en stark företagsanda, de driver pizzerior, frisörsalonger, kaféer och finns i andra serviceyrken. De har inte stor arbetslöshet. De vill ta del av lokalsamhället och många är politiskt engagerade.

– Inom fotbollen har de skapat egna lag på flera platser. De möter andra lag och den integrationen har blivit väldigt bra.

Vilka baksidor ser du gällande integrationen?

– Eftersom de är många, rör de sig i sina egna kretsar. De allra flesta sköter sig och fungerar bra i samhället. Men i Södertälje, där en tredjedel av invånarna är assyrier, har ganska omfattande ekonomisk brottslighet avslöjats senaste sju-åtta åren. Grupper har systematiskt lurat det offentliga på pengar. Ibland förklaras det med att de kommer från länder utan tillit till staten, och har därmed ingen lojalitet till den här heller.

Den assyriska gruppen är i hög grad ett kristet folk. I vilken mån har de bevarat sin kristna identitet i vårt sekulariserade land?

– Gemensamt för dem är att de levt som kristen minoritet i muslimskt samhälle. Då har kyrkan stor auktoritet för individen och det handlar ibland mer om tillhörighet än om personlig tro. Här tillhör de oftast den syrisk-ortodoxa kyrkan, och här fostras de att tänka kritiskt och ifrågasätta. Så den nya generationen ger en ny situation för kyrkan.

– Man kan fortfarande säga att assyrier i Sverige är ett kristet folk. Men hjärtats tro betonas mera här.

Vad händer i de assyriska leden nu när invandringen från deras forna områden ökat?

– Många frågar sig om de krafter som de flytt från nu kommer att förstärkas här. Ändå ser jag ganska lite av islamofobi i handling. Trots att släktingar dödas av muslimer i hemländer, så håller de tillbaka det i Sverige.

Fem personer sköts ihjäl utanför kyrka

Dagestan. Fem personer dog då en man öppnade eld mot gudstjänstbesökare som var på väg ut från en kyrka i Dagestan i söndags. Ryska polisutredare utesluter...

Ett skrämmande exempel på hur ekonomiska intressen prioriteras före människovärde.

Gästkrönika Bitte Assarmo I Belgien överger sjuksköterskor och socialarbetare, som specialiserat sig på palliativ vård, sitt yrke eftersom klinikerna de arbetar på har...