Stå upp, var ljus, ty ditt ljus kommer,och Herrens härlighet går upp över dig.
Jesaja 60:1-6

Världen idag

Kristdemokraternas nya presidium med Jakob Forssmed, Ebba Busch Thor och Emma Henriksson, presenterades av Chatrine Pålsson Ahlgren (till vänster) på en presskonferens på tisdagen. Foto: Henrik Montgomery/TT

Så fick Forssmed valberedningen att peta Adaktusson

Trots att företrädare för Kristdemokraterna försökt visa på ett enat parti utan falangstrider kan Världen idag nu berätta om maktstriden bakom valberedningens förslag till ny partistyrelse som presenterades på tisdagen.Lars Adaktusson ska ha tvingats bort från partiets presidium av den nu föreslagne förste vice ordföranden Jakob Forssmed.

Nyheter · Publicerad 10:39, 24 mar 2015

På tisdagsförmiddagen presenterade Kristdemokraternas valberedning sitt förslag till ny partistyrelse.
I förslaget finns inte Europaparlamentarikern Lars Adaktusson med, vare sig i presidiet eller i den övriga styrelsen.

Världen idag erfar att valberedningen på fredagen beslutade att nominera Lars Adaktusson till posten som andre vice ordförande i partiet. Beslutet fattades enligt uppgift med röstsiffrorna fyra mot tre. Under delar av mötet ska partiets avgående ordförande Göran Hägglund ha närvarat, vilket förvånar flera personer Världen idag har talat med.

En källa med god insyn i det interna partiarbetet uppger att partiets ekonomisk-politiske talesperson Jakob Forssmed, som nu är nominerad till posten som förste vice ordförande, ställde krav på att Lars Adaktusson inte skulle finnas med i presidiet. Efter påtryckningar samlades därför valberedningen till ett nytt möte i lördags. Där revs beslutet om att nominera Lars Adaktusson till presidiet upp. I stället nominerades Emma Henriksson, gruppledare i riksdagen.

Ganska snart efter att Göran Hägglund i januari gav beskedet att han avgår som Kristdemokraternas partiordförande, nämndes Europaparlamentarikern Lars Adaktusson som storfavorit till att ta över som partiledare. Han tackade tidigt nej till att bli föreslagen av valberedningen, bland annat med hänvisning till att han inte hade tillräcklig partipolitisk erfarenhet.

På tisdagens presskonferens fick Chatrine Pålsson Ahlgren en fråga om varför Lars Adaktusson inte finns med i valberedningens förslag till ny partistyrelse. Hon svarade att han själv valt att tacka nej till en plats i partistyrelsen. Valberedningens ordförande fick en följdfråga om varför Adaktusson inte finns med i förslaget till ny partistyrelse, trots att han själv uttryckt att han gärna sitter med i presidiet.
– Vi har diskuterat olika personer, men det interna arbetet vill jag inte kommentera, sade en trängd Cathrine Pålsson Ahlgren.

Valberedningens ordförande varken bekräftar eller dementerar uppgifterna om att Jakob Forssmed ställt krav på att Lars Adaktusson ska lämnas utanför presidiet.
– Jag vill inte kommentera det interna arbete vi har haft. Det är felaktigt att gå runt och tala om vilka diskussioner vi haft, när vi har bestämt att det ska ske inom de här väggarna. Vi måste lyfta på alla stenar för att kunna lägga ett bra förslag för partiet, säger Chatrine Pålsson Ahlgren till Världen idag.

Världen idag har varit i kontakt med Lars Adaktusson, men han vill i nuläget inte kommentera valberedningens beslut.

Världen idag har sökt Jakob Forssmed. Genom partiets presstjänst meddelar han att han avböjer att ge någon kommentar.

Arash Asadi
arash.asadi@varldenidag.se

Samuel Björk
samuel.bjork@varldenidag.se

Läs också:

Lars Adaktusson: Jag har blivit aktivt motarbetad

Frågan inte avgjord förrän 25 april

Här är hela KD-valberedningens förslag till ny partistyrelse

Siewert Öholm: Härdsmälta i valberedningen

Lars Adaktusson, europaparlamentariker för Kristdemokraterna. Foto: Samuel Björk

Politiker vill utreda tredje juridiskt kön

Sverige. En majoritet av partierna i riksdagen är positiva till att utreda frågan om att införa ett tredje juridiskt kön i Sverige, visar en rundringning som...

Turismen till Israel ökade med 25 procent förra året

Israel. Att semestra i Israel är mer populärt än någonsin och förra året tog landet emot mer än 3,6 miljoner turister. – Ett fantastiskt rekord – vi har...

Väckelseländer kan följa USA att erkänna Jerusalem

Israelkommentar Jerusalem. Kristna väljares inflytande på staters Israelpolitik 2017 var ett märkesår för staten Israel på fler än bara ett sätt. Året markerade flera viktiga jubiléer, såsom 120 år sedan den första...