Du är mitt beskydd, för nöd bevarar du mig, med frälsningens jubel omger du mig.
Psaltaren 32:7

Världen idag

S vill få bort de konfessionella friskolorna

Socialdemokraterna vill få bort de konfessionella friskolorna. Sådana hör inte hemma i svensk skola, meddelar civilminister Ardalan Shekarabi (S) och gymnasieminister (S) Anna Ekström på en pressträff. – En helt felaktig åtgärd där man drar alla över en kam, menar Andreas Carlsson, gruppledare för Kristdemokraterna.

Nyheter · Publicerad 10:18, 13 mar 2018

UPPDATERAD

– Vi ser en rad problem med de konfessionella inslagen i friskolorna, säger gymnasieminister Anna Ekström (S).

Det handlar enligt S bland annat om att de konfessionella skolorna medfört ökad segregation och vidgade klyftor i samhället och att dessa problem har tilltagit under de senaste åren.

Ingen elev ska utsättas för religiös indoktrinering, är beskedet.

Enligt partiet måste skolan präglas av de värderingar och principer som finns i grundlagen.

– De religiösa friskolorna ska bort, konstaterar Ardalan Shekarabi, som inledde pressträffen med att berätta om sina egna erfarenheter från en förskola i Iran, där en mur byggdes för att — av religiösa skäl — skilja pojkar från flickor.

Enligt Dagens Nyheter innebär förslaget inget totalförbud mot religiös verksamhet på landets skolor men det ska inte få ske i organiserad form under skoltid.

– Det ska vara tillåtet för elever med en gemensam tro att samlas för att be. Så är det även i dag, säger gymnasieminister Anna Ekström (S).

–  De här skolorna kan bidra till att den svenska skolan blir än mer segregerad. Sammantaget ser vi en rad problem med friskolor som har konfessionella inslag, fortsätter hon.

Enligt DN kommer judiska skolan att få vara kvar i den lagändring S föreslår. Detta med hänvisning till respekten för nationella minoriteters ställning.  

S-beskedet om att förbjuda alla konfessionella friskolor väckte starka reaktioner på tisdagen, bland annat från Kristdemokraterna.

– En helt felaktig åtgärd där man drar alla över en kam, säger partiets gruppledare Andreas Carlson till Världen idag.

– Om man ser en skola som inte lever upp till gällande lagstiftning och skolplan så är det mot den skolan man ska sätta in insatserna, inte straffa ut den stora del av de konfessionella friskolorna som gör ett fantastiskt arbete.

Andreas Carlson menar att det finns många konfessionella friskolor, inte minst kristna, som utgör en bättre skolmiljö än många kommunala skolor.

– Kristdemokraternas förslag är att skolor som inte håller måttet ska kunna stängas, oavsett om det är kommunala eller fristående skolor. Det är där man borde rikta insatserna istället för att straffa ut alla konfessionella friskolor där inte minst många kristna skolor har en väldigt bra verksamhet.

I dag finns ingen majoritet i riksdagen för att helt förbjuda konfessionella friskolor. Liberalerna och Sverigedemokraterna vill dock förbjuda att nya religiösa friskolor etableras.

Men SD är kritiska till S vallöfte.

"Att förbjuda väl fungerande skolor för att några få inte sköter sig, och inte följer att utbildningen skall grundas på icke konfessionell grund samt västerländska kristna värderingar, är ett skämt", skriver partiets skolpolitiske talesperson Stefan Jakobsson i en kommentar.

Kinas kristna ledare möter ökat våld med historisk deklaration

Förföljelse. I en frimodig proklamation har 279 kristna ledare i Kina gått ut och markerat emot de tilltagande övergreppen på kristna och kristen tro i landet....

Miljön en kärnpunkt i skapelseuppdraget

Ledare Profetröster behöver slå larm Ett kristet perspektiv handlar om att granska och analysera samhällsutvecklingen med Bibeln som karta och kompass. Det kräver ett stort mått av...