Men Hjälparen, den helige Ande, som Fadern skall sända i mitt namn, han skall lära er allt och påminna er om allt vad jag har sagt er.
Johannes 14:26

Världen idag

De senaste åren har den socialdemokratiske topp-politikern Thage G Peterson studerat teologi. Foto: Anders Wiklund/TT

S-ministern tog examen i teologi

På 80- och 90-talen var han industriminister, försvarsminister och riksdagens talman. Nu har den socialdemokratiske politikern Thage G Peterson tagit en magisterexamen i teologi. – Med kunskap om religion så förstår man världen bättre, säger han och uppmanar alla politiker att lära sig mer om världsreligionerna.

Nyheter · Publicerad 07:30, 17 mar 2017

Thage G Peterson växte upp i Småland som son till en starkt religiös kyrkogårdsvaktmästare. Men det var inte uppväxten i kyrkomiljö som fick den forne socialdemokratiske talmannen att börja studera teologi på äldre dagar, nej, det var ren nyfikenhet.

– Under mina år som industriminister och försvarsminister ledde jag delegationer världen över. Vi skämde ut oss en hel del i länder med starkt religiös kultur. Vi kunde inte tillräckligt om världsreligionerna, säger han.

Ministern tänkte: ”När jag har lämnat politiken ska jag sätta mig i skolbänken igen.” Nu har han både en kandidatexamen och magisterexamen i teologi. Den sistnämnda blev han nyligen klar med på Uppsala universitet.

I dag ser han med nya ögon på världens konflikter.

– Med kunskap om religion så förstår man världen bättre, säger han.

Tror du att du skulle vara bättre på att leda en svensk delegation i dag?

– Ja, det är klart. Vi missade ordrar på grund av att vi inte var tillräckligt kunniga, säger han.

Thage G Peterson tar som exempel att man inte kan kräva att en starkt troende buddhist ska underteckna ett handelsavtal snabbt när han vill ha tid att sitta vid en flods strand för att filosofera över beslutet. Han nämner även betydelsen av bönestunder för en muslim.

– Min slutsats är att svenska politiker – både yngre och äldre – borde lära sig mycket mer om religion. Även journalister, säger han.

Han menar att vi i sekulära Sverige har svårt att förstå vilken betydelse religionen har i många länder.

Har du nytta av det du lärt dig?

– Ja, det har jag. Jag är ute mycket och föreläser och då kommer jag ofta in på religion.

Thage G Peterson har sedan 2000-talet varit starkt engagerad i frågan om svenska trupper i Afghanistan – han har kritiserat det svenska deltagandet i USA:s krig mot landet och talat för att ta hem trupperna. Även för att förstå denna konflikt har han haft nytta av sin religionskunskap, menar han.

Något eget djupdykande i teologiska frågor har studierna dock inte inneburit för Thage G Peterson.

Tror du på Gud?

– Ja, jag har min tro ifrån barndomen. Men det som fick mig att läsa religion var inte trosfrågor utan nyfikenhet.

Att han nu har en magisterexamen i teologi innebär inte alls att han tänker luta sig tillbaka.

– Egentligen borde jag väl sitta i korgstolen och filosofera, men jag har inte ro till det. Nu ska jag ägna mina kommande år åt att samla mer kunskap och visdom. Kunskap är aldrig tung att bära, som min mor brukade säga, konstaterar 83-åringen.

Min slutsats är att svenska politiker – både yngre och äldre – borde lära sig mycket mer om religion. Även journalister.

Thage G Peterson

Ett urval av den socialdemokratiske politikern, Thage G Pettersons befattningar:

Riksdagsledamot (1971–1998)

Industriminister (1982–1988)

Justitieminister (1988)

Riksdagens talman (1988–1991)

Försvarsminister (1994–1997)

Stor ja-seger för ändrad abortlag i Irland

Irland. Ja-sidan fick 66 procent av rösterna i den irländska omröstningen om liberaliserade abortlagar, enligt det första officiella resultatet. "En sorglig...

De äldre ville skydda fostret

Nyhetskommentar Nyhetskommentar. En omfattande generationsförändring i värderingar, attityder, synen på katolska kyrkan samt kristen gudstillit och människosyn. Det är viktiga...

Sveriges kristna råd minskar sina projekt

Ekumenik. 2,5 tjänster försvinner när Sveriges kristna råd tvingas spara. SKR får också en ny ordförande, och ett nytt samfund – Vännernas samfund – står på...

Nya tongångar från Kim ger hopp om toppmöte

Nordkorea Även Nordkorea är berett att mötas och prata, "när som helst, på vilket sätt som helst" — det är beskedet från Pyongyang efter USA:s avhopp från det...