Löna inte ont med ont eller hån med hån. Tvärtom ska ni välsigna, för ni är kallade att ärva välsignelse.
1 Petrusbrevet 3:9

Världen idag

"Skydda Rumäniens barn och äktenskapet mellan en man och en kvinna. Rösta ja!". Så lyder budskapet på skyltarna under ett valmöte till stöd för den traditionella familjen som en lokal kyrka arrangerade i staden Draganesti Olt arrangerade på torsdagen. Foto: Andreea Alexandru

Rumäniens folk tar beslut om äktenskap i grundlagen

Denna helg folkomröstar rumänerna om huruvida äktenskapet i landets författning ska definieras som en förening mellan en man och en kvinna. Många ser det som ett sätt att förhindra att äktenskapet på sikt öppnas för samkönade par.

Nyheter · Publicerad 19:00, 5 okt 2018

I den rumänska grundlagen står det för närvarande att äktenskapet ska ingås mellan två makar. Om det blir ett ja i folkomröstningen kommer detta i stället att ändras till att äktenskapet ingås mellan man och kvinna.

Organisationen Koalition för familjen – som har starkt stöd av landets ortodoxa kyrka men även bland annat övriga kristna samfund – hade samlat ihop 3 miljoner underskrifter till stöd för den föreslagna lagändringen. Dessutom har parlamentets båda kamrar röstat ja till förslaget, vilket innebär att folkomröstningen är det sista som krävs för en ny skrivning om äktenskapet.

Aktivistgrupper har uppmanat människor att bojkotta folkomröstningen, i hopp om att valdeltagande ska bli lägre än 30 procent och alltså ogiltigförklaras.

De flesta av EU:s medlemsstater tillåter antingen äktenskap eller civilt partnerskap mellan två personer av samma kön. Rumänien erkänner emellertid inte ens sådana förbund som ingåtts utomlands.

När Slovenien i december 2015 höll en folkomröstning om att definiera äktenskapet som en förening mellan två vuxna, istället för mellan en man och kvinna, röstade de flesta mot en sådan ändring.

En liknande folkomröstning i Slovakien i februari 2015 ogiltigförklarades, eftersom färre än 50 procent av de röstberättigade deltog. En överväldigande majoritet av de drygt 21 procent som deltog sa nej till att omdefiniera äktenskapet och till att tillåta samkönade par att adoptera.

Löfven redo kompromissa för en ny regering

Politik Socialdemokraternas Stefan Löfven är redo att försöka bilda en ny regering. Han öppnar upp för kompromisser med borgerliga partier.

Hans ovilja att viga homopar har resulterat i hård debatt

Göteborg. Den nya kyrkoherden i Mölndals pastorat, Carl Sjögren, debatteras just nu på sociala medier. Orsaken är en intervju i Mölndals-Posten, där han uppger...

Varför tiger medierna om Elidas Israelresa?

Ledare Journalistik om Israel Medieuppbådet var stort när Elida anlände till Israel i förra veckan. Från israeliska medier vill säga. Stora tv-kanaler och tidningar var på plats...

Viger inte homopar – har stort stöd i Stockholmsförsamling

Vigsel. Ytterligare en nytillträdd kyrkoherde har kritiserats för att han inte vill viga homosexuella par, Petter Sundelius i Stockholmsförsamlingen S:t...