Du är mitt beskydd, för nöd bevarar du mig, med frälsningens jubel omger du mig.
Psaltaren 32:7

Världen idag

Röda korsets vice ordförande spred S-kampanj

Kristina Ljungros, vice ordförande i Röda korset, har i inlägg på twitter spridit S-budskap i valrörelsen och gått till angrepp mot Sverigedemokraterna. Detta trots att Röda korset uttryckligen säger sig vara neutrala i frågor om politik och ideologi ”för att bevara människors förtroende”.

Nyheter · Publicerad 10:57, 11 sep 2018

Kristina Ljungros, som tidigare varit ordförande i lobbyorganisationen RFSU, skrev på Twitter:

”En inskränkt aborträtt skulle slå mot de redan mest utsatta, precis som SD:s övriga politik”.

När hon i samma forum länkade till sin egen debattartikel på vänstersajten Dagens arena skrev hon:

”Lär av Norge, före valet på söndag. En röst på SD är en röst för en inskränkt abortlagstiftning”. Hon avslutade med att använda hashtaggen: #MinKroppMittVal.

”Min kropp, mitt val” är en valkampanj lanserad av Socialdemokraterna där man attackerar Sverigedemokraterna för deras politik avseende abort, samvetsfrihet, kvoteringsfri föräldraförsäkring, sambeskattning och vårdnadsbidrag.

I artikeln i Dagens arena skrev Ljungros: 

”Vakna inte upp med en baksmälla efter valdagen med tron att det inte ligger en plan för en inskränkning av kvinnors rättigheter i Sverigedemokraternas program”.

I ett annat inlägg på Twitter länkade hon till en intervju med utrikesminister Margot Wallström (S) och skrev uppskattande om regeringen: ”Kan som styrelseledamot i internationell organisation som arbetar för kvinnors rättigheter globalt intyga att ställningstagandet med feministisk utrikespolitik gjort verklig skillnad”.

På Röda korsets webbplats är man måna om att betona att organisationen inte tar ställning politiskt.

”Röda Korset gör ingen åtskillnad mellan nationalitet, etnisk tillhörighet, religion, samhällsställning eller politisk åsikt” (…) ” Röda Korset tar inte ställning i fråga om politik, etnisk tillhörighet, religion eller ideologi. Vi är neutrala för att bevara människors förtroende.”

Samtidigt varnade alltså en av organisationens främsta företrädare för att rösta på ett parti och spred i sina kanaler budskapet från en socialdemokratisk valkampanj.

Världen idag har haft mejlkontakt med Kristina Ljungros.

”Dessa tweets är inte skrivna i Röda Korsets namn", svarar Ljungros i ett mejl. "Det är inte heller den artikel som publicerades igår på Dagens Arena, utan den skrevs utifrån mitt tidigare uppdrag för RFSU. Röda Korset är självklart partipolitiskt oberoende”, skriver hon.

Du menar alltså att det förtroende Röda korset säger sig vilja bevara genom att inte uttrycka politiska åsikter, inte påverkas av att vice ordföranden gör partipolitiska utspel? Du ser ingen sådan risk?

”Som jag redan sagt, dessa utspel görs inte i Röda Korsets namn. Det är skrivet utifrån min sakkompetens kring abortfrågan och det är inga partipolitiska utspel. Jag har inget övrigt att säga i denna fråga.”

Som jag redan sagt, dessa utspel görs inte i Röda Korsets namn. Det är skrivet utifrån min sakkompetens kring abortfrågan och det är inga partipolitiska utspel. Jag har inget övrigt att säga i denna fråga.

Över 9 000 ensamkommande kan prövas på nytt

Migration. Den så kallade gymnasielagen får tillämpas, konstaterar Migrationsöverdomstolen. Tusentals ensamkommande kan nu få en ny möjlighet att stanna i...

Sök samförstånd kring långsiktiga lösningar

Ledare Sverige behöver hopp och tillförsikt – inte splittring När detta skrivs har Sveriges riksdag just röstat bort statsministern. Landet står utan regering. Eller riktigare; Stefan Löfven leder nu en...

Busch Thor utesluter inte att regera med SD-stöd

Politik. Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor utesluter inte att regera med hjälp av SD-stöd. Det sade hon efter tisdagens statsministeromröstning...

Nu når Vision Sverige en miljon hushåll

TV Den kristna tv-kanalen Vision Sverige finns som fri kanal i Viasats och numera också Canal digitals utbud. Det innebär att det är möjligt för ungefär...