Löna inte ont med ont eller hån med hån. Tvärtom ska ni välsigna, för ni är kallade att ärva välsignelse.
1 Petrusbrevet 3:9

Världen idag

Riksdagen redo att skydda föräldrakooperativ

När ägare till privata verksamheter i välfärden prövas, så ska det inte innebära ”otillbörliga hinder” för små aktörer, såsom exempelvis föräldrakooperativ. Det står nu en majoritet i riksdagens finansutskott bakom.

Nyheter · Publicerad 07:00, 1 jun 2018

– Jag är väldigt glad att vi nu har ett mycket skarpt krav att det ska fortsätta finnas en mångfald på det här området, säger Jakob Forssmed, Krist­demokraternas ekonomiskpolitiske talesperson, till Världen idag.

Vi har tidigare berättat om regeringens förslag att ägare och ledningar i privata företag i välfärden ska uppfylla vissa kriterier, bland annat vad gäller transparens, lämplighet och ekonomi.

Detta finns det nu en majoritet för i riksdagen. Kritik har tidigare framkommit från bland andra Svenskt näringsliv om att detta skulle kunna slå mot små verksamheter. Exempelvis mindre skolor och alternativ i barnomsorgen, såsom föräldrakooperativ.

KD uppgav då att man drev på för att skydda dessa verksamheter, något som haft framgång enligt Jakob Forssmed.

– Vi samlar nu en utskottsmajoritet för att regeringen måste återkomma i frågan. Det är ett mycket tydligt tillkännagivande om att säkerställa att ägarprövningen inte medför otillbörliga hinder för småskaliga verksamheter att etablera sig och verka inom välfärden.

I utskottets utlåtande nämns mindre aktörers möjligheter och specifikt kooperativ.

– Syftet med regelverket har inte varit att försvåra för de aktörerna utan att stänga ute oseriösa aktörer som utnyttjat systemet, säger Jakob Forssmed.

Riksdagsdebatt i frågan är planerad till måndagen den 4 juni, och beslut väntas senare samma vecka.

Adaktusson: "Återupprätta relationen med Israel"

Talar i riksdagen När Lars Adaktusson (KD) under onsdagen stiger upp i talarstolen i riksdagen för första gången är det för att efterlysa en ny svensk politik för...

Valet i Bayern slutade i en katastrof för kristsociala CSU

Nyhetskommentar Utrikeskommentar. Framgångar leder inte sällan till mättnad, lättja, självgodhet och en osund självbild. Psykologiska element som dessa finns förvisso bakom...