Folk /…/ sade: "Allt han har gjort är gott. De döva får han att höra och de stumma att tala."
Markus 7:37b

Världen idag

Riksdagen redo att skydda föräldrakooperativ

När ägare till privata verksamheter i välfärden prövas, så ska det inte innebära ”otillbörliga hinder” för små aktörer, såsom exempelvis föräldrakooperativ. Det står nu en majoritet i riksdagens finansutskott bakom.

Nyheter · Publicerad 07:00, 1 jun 2018

– Jag är väldigt glad att vi nu har ett mycket skarpt krav att det ska fortsätta finnas en mångfald på det här området, säger Jakob Forssmed, Krist­demokraternas ekonomiskpolitiske talesperson, till Världen idag.

Vi har tidigare berättat om regeringens förslag att ägare och ledningar i privata företag i välfärden ska uppfylla vissa kriterier, bland annat vad gäller transparens, lämplighet och ekonomi.

Detta finns det nu en majoritet för i riksdagen. Kritik har tidigare framkommit från bland andra Svenskt näringsliv om att detta skulle kunna slå mot små verksamheter. Exempelvis mindre skolor och alternativ i barnomsorgen, såsom föräldrakooperativ.

KD uppgav då att man drev på för att skydda dessa verksamheter, något som haft framgång enligt Jakob Forssmed.

– Vi samlar nu en utskottsmajoritet för att regeringen måste återkomma i frågan. Det är ett mycket tydligt tillkännagivande om att säkerställa att ägarprövningen inte medför otillbörliga hinder för småskaliga verksamheter att etablera sig och verka inom välfärden.

I utskottets utlåtande nämns mindre aktörers möjligheter och specifikt kooperativ.

– Syftet med regelverket har inte varit att försvåra för de aktörerna utan att stänga ute oseriösa aktörer som utnyttjat systemet, säger Jakob Forssmed.

Riksdagsdebatt i frågan är planerad till måndagen den 4 juni, och beslut väntas senare samma vecka.

Militär: Trossamfunden viktiga vid kris

Beredskap. Trossamfunden skulle få en stor roll om Sverige hamnade i kris eller krig. Det menar militären Tommy Jeppsson, chefredaktör för tidningen Vårt...

Måla inte upp politiska motståndare som fiender

Ledare Samtalsklimat Den senaste presidentvalskampanjen i USA präglades av en förfärande polarisering, med förakt för motståndarsidan. Ingen drev den utvecklingen hårdare...

300 präster beskylls för sexövergrepp på barn

USA. En stor utredning har funnit trovärdiga anklagelser om sexuella övergrepp på barn utförda av fler än 300 präster i delstaten Pennsylvania i USA. Fler...