Herren ger styrka åt sitt folk, Herren välsignar sitt folk med frid.
Psaltaren 29:11

Världen idag

Riksdagen redo att skydda föräldrakooperativ

När ägare till privata verksamheter i välfärden prövas, så ska det inte innebära ”otillbörliga hinder” för små aktörer, såsom exempelvis föräldrakooperativ. Det står nu en majoritet i riksdagens finansutskott bakom.

Nyheter · Publicerad 07:00, 1 jun 2018

– Jag är väldigt glad att vi nu har ett mycket skarpt krav att det ska fortsätta finnas en mångfald på det här området, säger Jakob Forssmed, Krist­demokraternas ekonomiskpolitiske talesperson, till Världen idag.

Vi har tidigare berättat om regeringens förslag att ägare och ledningar i privata företag i välfärden ska uppfylla vissa kriterier, bland annat vad gäller transparens, lämplighet och ekonomi.

Detta finns det nu en majoritet för i riksdagen. Kritik har tidigare framkommit från bland andra Svenskt näringsliv om att detta skulle kunna slå mot små verksamheter. Exempelvis mindre skolor och alternativ i barnomsorgen, såsom föräldrakooperativ.

KD uppgav då att man drev på för att skydda dessa verksamheter, något som haft framgång enligt Jakob Forssmed.

– Vi samlar nu en utskottsmajoritet för att regeringen måste återkomma i frågan. Det är ett mycket tydligt tillkännagivande om att säkerställa att ägarprövningen inte medför otillbörliga hinder för småskaliga verksamheter att etablera sig och verka inom välfärden.

I utskottets utlåtande nämns mindre aktörers möjligheter och specifikt kooperativ.

– Syftet med regelverket har inte varit att försvåra för de aktörerna utan att stänga ute oseriösa aktörer som utnyttjat systemet, säger Jakob Forssmed.

Riksdagsdebatt i frågan är planerad till måndagen den 4 juni, och beslut väntas senare samma vecka.

Kristna scouter får behålla kommunala bidrag

Göteborg. Göteborgs kommunpolitiker har tänkt om. Efter att ha stoppat bidrag till religiös verksamhet, som till exempel Equmenias scouter, finns nu en öppning.