Vår själ väntar på HERREN, han är vår hjälp och vår sköld. I honom gläder sig vårt hjärta, på hans heliga namn förtröstar vi.
Ps 33:20–21

Världen idag

Påskbergsskolan i Varberg har hamnat i blåsväder efter att ha ställt ut en antiisraelisk teckning. Foto: Wikimedia

Rektorer backar om antiisraelisk bild

”Vi har brustit i källkritiken.” Det säger rektorerna på den skola i Varberg som nyligen hade en elevutställning där en anti-israelisk satirteckning visades. Därmed backar det från sina tidigare uttalanden.

Nyheter · Publicerad 10:00, 11 nov 2017

Den 1 november berättade Världen idag att en kopia av en bild av den antisemitiske satirtecknaren Carlos Latuff visades på en elevutställning på Påskbergsskolan i Varberg. Bilden föreställde en israelisk soldat som, skyddad av Barack Obamas armar, hoppar på en blodig Gazaskylt.

Oacceptabelt, tyckte en förälder och polisanmälde skolan.

När Världen idag kontaktade skolan meddelade rektorn Annefrid Svenningsson i ett mejl att bilden var ett ”uttryck för var och ens rätt att uttrycka sig i bild, text och tanke” och att det inte finns någon ”politisk markering åt något håll”.

Men nu verkar det som om skolledningen har ändrat sig.

– Vi har ett ansvar att besökarna ska uppleva helheten och vi borde ha haft med källhänvisning och en analys, säger Svenningsson till Hallands Nyheter.

– Med tanke på det som har visat sig om tecknaren, så borde vi ha valt en annan bild. Hade vi inte missat i researchen, hade det ju blivit en diskussion direkt, säger rektorskollegan Fredrik Donaldson till samma tidning.

Bilden var, enligt rektorerna, ett resultat av att eleverna fick information om hur FN arbetar. Den ska alltså ha kommit upp i en Google-sökning. 

Svenningsson påpekar att hon tror att något gott kan komma ur det hela.

– Vi behöver mer kunskap och måste sätta oss in i vad som händer när man söker på nätet, säger hon till tidningen.

Båda rektorerna uppger att de har fått ta emot hot sedan historien om teckningen blev känd. Simon Lind, föräldern som polisanmälde skolan, beklagar detta.

– Jag vet ingenting om hoten men tycker att det är fruktansvärt. Hoppas att rektorerna polisanmäler det, säger han till Hallands Nyheter.

Med tanke på det som har visats sig om tecknaren, så borde vi ha valt en annan bild. Hade vi inte missat i researchen, hade det ju blivit en diskussion direkt.

Före detta mormon: Bibeln öppnade mina ögon

Vittnesbörd. Efter 40 år som mormon började Christina Hanke läsa Bibeln med nya ögon. ”Wow, har det här stått här hela tiden?” tänkte hon. I dag är hon kristen...

Skamligt när kristna tar strid mot livet.

Gästkrönika Bitte Assarmo Kristenheten i Sverige befinner sig på många sätt i en kris. Det märks inte minst på sistone, när flera kristna namn från Svenska kyrkan och andra...

Mormonkyrkan: Vi förbjuder inte tvivel

Mormonism. Den bild som framkommit om Mormonkyrkan de senaste dagarna stämmer inte. Det menar Ingrid Nilsson, informationschef för församlingen i Sverige. – Vi...

Hård intern kritik mot Socialdemokraternas skolutspel

Konfessionella skolor. En rad starka reaktioner har följt på Socialdemokraternas valutspel förra veckan om att sätta stopp för konfessionella friskolor. Populistiskt och...