Löna inte ont med ont eller hån med hån. Tvärtom ska ni välsigna, för ni är kallade att ärva välsignelse.
1 Petrusbrevet 3:9

Världen idag

Påskbergsskolan i Varberg har hamnat i blåsväder efter att ha ställt ut en antiisraelisk teckning. Foto: Wikimedia

Rektorer backar om antiisraelisk bild

”Vi har brustit i källkritiken.” Det säger rektorerna på den skola i Varberg som nyligen hade en elevutställning där en anti-israelisk satirteckning visades. Därmed backar det från sina tidigare uttalanden.

Nyheter · Publicerad 10:00, 11 nov 2017

Den 1 november berättade Världen idag att en kopia av en bild av den antisemitiske satirtecknaren Carlos Latuff visades på en elevutställning på Påskbergsskolan i Varberg. Bilden föreställde en israelisk soldat som, skyddad av Barack Obamas armar, hoppar på en blodig Gazaskylt.

Oacceptabelt, tyckte en förälder och polisanmälde skolan.

När Världen idag kontaktade skolan meddelade rektorn Annefrid Svenningsson i ett mejl att bilden var ett ”uttryck för var och ens rätt att uttrycka sig i bild, text och tanke” och att det inte finns någon ”politisk markering åt något håll”.

Men nu verkar det som om skolledningen har ändrat sig.

– Vi har ett ansvar att besökarna ska uppleva helheten och vi borde ha haft med källhänvisning och en analys, säger Svenningsson till Hallands Nyheter.

– Med tanke på det som har visat sig om tecknaren, så borde vi ha valt en annan bild. Hade vi inte missat i researchen, hade det ju blivit en diskussion direkt, säger rektorskollegan Fredrik Donaldson till samma tidning.

Bilden var, enligt rektorerna, ett resultat av att eleverna fick information om hur FN arbetar. Den ska alltså ha kommit upp i en Google-sökning. 

Svenningsson påpekar att hon tror att något gott kan komma ur det hela.

– Vi behöver mer kunskap och måste sätta oss in i vad som händer när man söker på nätet, säger hon till tidningen.

Båda rektorerna uppger att de har fått ta emot hot sedan historien om teckningen blev känd. Simon Lind, föräldern som polisanmälde skolan, beklagar detta.

– Jag vet ingenting om hoten men tycker att det är fruktansvärt. Hoppas att rektorerna polisanmäler det, säger han till Hallands Nyheter.

Med tanke på det som har visats sig om tecknaren, så borde vi ha valt en annan bild. Hade vi inte missat i researchen, hade det ju blivit en diskussion direkt.

Trump: Kön ska definieras vid födseln

USA. Trump-administrationen vill införa en snävare definition av kön – den skulle innebära att en persons juridiska kön definieras vid födseln som...