I frid kan jag lägga mig ner och sova, ty du, HERRE, låter mig bo i trygghet.
Ps 4:9

Världen idag

Regeringen fortsatt tyst om de förföljda kristna

Situationen för världens förföljda kristna togs inte heller detta år upp i regeringens utrikesdeklaration. – Anmärkningsvärt, säger Jacob Rudenstrand på Svenska evangeliska alliansen.

Nyheter · Publicerad 13:01, 17 feb 2017

Terroristattentat, klimathot och ”ockupationen av Palestina” var saker som togs upp i 2017 års utrikesdeklaration, som regeringen presenterade i onsdags.

I deklarationen slog utrikesminister Margot Wallström (S) fast att regeringen fördömer ”Rysslands aggression i Ukraina”, att Sverige välkomnar ett utökat samarbete med Nato och att ”Sveriges feministiska ut­rikespolitik” bland annat lett till att kvinnor undgått osäkra aborter.

Men inte ett ord om situationen för världens förföljda kristna.

– När EU-parlamentet i sin senaste människorättsrapport tar upp kristna som den mest förföljda religiösa gruppen, och dessutom nämner situationen för de kristna på asylboenden i Europa, är det anmärkningsvärt att det inte tas upp i utrikesdeklarationen, säger Jacob Rudenstrand, biträdande generalsekreterare på Svenska evangeliska alliansen.

Han påpekar att regeringen inte ser ut att ha lyssnat in vare sig organisationen Open doors rapporter om de förföljda kristna eller de oberoende rapporterna från undersökningsinitiativet Pew Forum.

– Sverige, som säger sig föra en feministisk utrikespolitik, tar inte upp en förföljelse som många gångar drabbar kvinnorna värst, säger Jacob Rudenstrand och tar bombattentatet mot en kyrka i Kairo som exempel, där kvinnorna var måltavlan.

– Den systematiska förföljelsen som bland annat Islamiska staten utför mot kristna – och inte minst kvinnor – måste komma upp på dagordningen, fortsätter han.

Jacob Rudenstrand tycker inte att den förra regeringen var bättre på att belysa de kristnas situation.

– Det här har varit en blind fläck i många, många år, säger han.

Även om utrikesdeklarationen inte specifikt tar upp de kristnas situation innehåller den, på ett ställe, ordet ”religion”. Enligt deklarationen ska regeringen under våren presentera landsspecifika rapporter, som belyser frågor som diskriminering på grund av etnicitet, religion, sexuell läggning eller könsidentitet.

Det är ett litet framsteg, enligt Jacob Rudenstrand.

Varför tror du att regeringen inte tar upp de förföljda kristnas situation?

– Det finns många skäl till det. I de fall där förföljelsen mot de kristna sker i muslimska länder tror jag att man är rädd att det ska spä på ett hat mot muslimer och leda till islamofobi. Men jag anser att man måste kunna hålla två tankar i huvudet samtidigt. Att ta upp de kristnas situation är inte ett uttryck för islamofobi.

– En annan orsak kan vara någon form av postkolonialt dåligt samvete. Man tänker att kristna i väst har orsakat mycket lidande i världen. Men då har man missat att många av de kristna som förföljs inte är ett resultat av nutida mission eller kolonialism, utan tillhör etniska grupper som bidrar till en viktig pluralism i samhället.

Världen idag har inte fått kontakt med Margot Wallström, men får en kommentar av hennes pressekreterare Erik Wirkensjö.

”Vi delar oron, och Utrikesdepartementets arbete med dessa frågor utvecklas därför”, skriver han i ett mejl. Han hänvisar därefter till den del av utrikesdeklarationen som nämner de rapporter som ska belysa bland annat diskriminering till följd av religion.

”Formuleringen täcker självfallet förföljelse av kristna”, skriver han.

Sverige som säger sig föra en feministisk utrikespolitik tar inte upp en förföljelse som många gångar drabbar kvinnorna värst.

Rumänien ska flytta ambassad till Jerusalem

Israel. Som första europeiska land tänker Rumänien flytta sin ambassad i Israel till Jerusalem. Det beskedet gav ledaren för landets regeringsparti i...

Undfallande Stefan Löfven inför indisk religionsförföljelse

Nyhetskommentar Nyhetskommentar. Indiens premiärminister Narendra Modi har besökt Sverige. Det är inget ovanligt att svenske statsministern möter ledaren för världens största...