Nyheter

Radler blir föremål för tysk kortfilm

En av alla hyllor i de öppnade tyska Stasiarkiven.

Berättelsen om den före detta östtyske spionen Alexander Radler som flyttade till Sverige och blev präst i Svenska kyrkan ska nu behandlas i en tysk kortfilm.
Det är tidningen Washington Post som rapporterar om att kortfilmen kommer att behandla Radlers tre liv: Först som spion, sedan som präst som dolde sitt förflutna, och nu som en man som är exponerad för världen.
Producenten för filmen, Peter Savodnik, säger till tidningen att det är ett försök att se på Östtyskland från Stasiinformatörernas synvinkel.
– Radler är en fascinerande karaktär och vi ville inte behandla honom som en simpel skurk utan som en komplicerad, klart intelligent och tredimensionell karaktär inuti en väldigt snedvriden värld, säger Savodnik till Washington Post.
Peter Savodnik berättar om ett datorprogram som gör det möjligt att återskapa de förstörda Stasiarkiven, ett dokument i taget.
– Inom de närmsta två åren så kommer Tyskland förmodligen få bevittna flera skandaler med hög profil, allt eftersom arkiven återskapas och sanningen kommer ut, sger Savodnik till tidningen.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS