Du är mitt beskydd, för nöd bevarar du mig, med frälsningens jubel omger du mig.
Psaltaren 32:7

Världen idag

Protest mot svärandet blev ämne i TV4 och SVT

Världen idag har i uppropet #slutasvära samlat in 20 000 namn mot användandet av svordomar och annat grovt språk i media. Vännerna Anders Duveskog och Sivert Hugosson inspirerades av kampanjen och tog den vidare, ett initiativ som nu såväl Aftonbladet som TV4 och SVT berättar om.

Nyheter · Publicerad 07:00, 12 apr 2018

Sivert Hugosson och Anders Duveskog från Nybro kallade till presskonferens på sin ort när de berättade om sitt eget upprop mot svordomar som fått många underskrifter och vars budskap har skickats till de stora mediebolagen. Det råa språket i medierna och i sociala medier var det som fick de två vännerna att reagera.

– Vi tyckte att Världen idags upprop var ett jättebra initiativ och kände att vi också ville göra något, säger Anders Duveskog till Världen idag efter att han och Sivert Hugosson på måndagen medverkat i TV4:s program Nyhetsmorgon.

Redan i förra veckan blev de uppringda av Aftonbladet. Tidningen skrev en artikel med rubriken ”Anders och Sivert tar kampen mot svordomarna” där deras upprop beskrevs som en kamp mot ett accelererande av det fula språket.

– Språkbruket i sociala medier har blivit så grovt, ungdomar som kränker varandra, och då tycker man som så att massmedierna borde vara ett gott föredöme, säger Sivert Hugosson i artikeln.

Efter den publiceringen har det alltså rullat på med uppmärksamhet och i kväll, torsdag, väntas de även medverka via länk i debattprogrammet Opinion Live på SVT1.

De tycker att bemötandet från medierna har varit fint och positivt. Anders Duveskog är dock mycket överraskad över den stora uppmärksamheten som de har fått. Men han menar samtidigt att mediekanalerna är känsliga för vad en stor del av folket reagerar på och att svordomar bevisligen är en sådan sak.

– Varför ska det vara så mycket svordomar och fula ord i radio och tv? Vi ansluter oss till det som barnpsykologer och andra säger, att ett fult språk leder till värre saker i nästa steg. Saker som mobbning och övergrepp kan på något sätt höra ihop med ett förråat språk, säger Anders Duveskog till Världen idag.

– Överallt är det massor av svordomar och jag tror att många har tröttnat och reagerat på detta. Särskilt många föräldrar och lärare är förfärade över den här utvecklingen, säger han.

Nu hoppas Anders och Sivert att de har fått fler att tänka till kring hur man använder språket och hur vi talar med varandra. Huruvida deras upprop kommer att förändra något på sikt återstår att se, menar Anders Duveskog, själv övertygad kristen.

– I så fall måste nog den här opinionen fortsätta och folk förstå att det här är en viktig fråga. Sedan måste vi nog också få uppleva mer av en andlig väckelse i landet, säger han.

Världen idags namninsamling #slutasvära, som alltså inbringade 20 000 underskrifter, kommer inom kort att överlämnas till ansvariga vid Public Service-bolagen SR, SVT och UR.

Vi tyckte att Världen idags upprop var ett jättebra initiativ och kände att vi också ville göra något.

Över 9 000 ensamkommande kan prövas på nytt

Migration. Den så kallade gymnasielagen får tillämpas, konstaterar Migrationsöverdomstolen. Tusentals ensamkommande kan nu få en ny möjlighet att stanna i...

Den nya gnosticismen

Ledare Letar sig in även i genusvetenskapen En av mänsklighetens mest seglivade irrläror är den som går under beteckningen gnosticism. Begreppet kommer från det grekiska ordet för kunskap,...

Busch Thor utesluter inte att regera med SD-stöd

Politik. Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor utesluter inte att regera med hjälp av SD-stöd. Det sade hon efter tisdagens statsministeromröstning...

Nu når Vision Sverige en miljon hushåll

TV Den kristna tv-kanalen Vision Sverige finns som fri kanal i Viasats och numera också Canal digitals utbud. Det innebär att det är möjligt för ungefär...