Alla som Fadern ger mig kommer till mig, och den som kommer till mig skall jag aldrig någonsin kasta ut.
Johannes 6:37

Världen idag

Profetiskt och drogfritt på kristna nyårskonferenser

Med Jesus och ett nytt år i fokus hålls i veckan en rad festivaler, läger och konferenser. Här följer ett litet axplock av utbudet i det kristna nyårs-Sverige.

Nyheter · Publicerad 17:24, 27 dec 2016

I Gamleby inbjuder församlingen Josua till sin årliga nyårskonferens. Den är öppen för folk i alla åldrar och från hela landet och har en profetisk inriktning.

– Vi kommer att tala om var vi befinner oss nu och vad vi ser framåt, säger Hans Augustsson, pastor i Josua.

Flera av talarna är personer kända för att lyfta ett profetiskt perspektiv, exempelvis Hans Marklund och Daniel Wiklund. Inför tolvslaget på nyårsafton kommer alla talare att dela med sig av sina tankar inför det nya året.

– Vi lever i en ganska tuff tid just nu med mycket av förvirring och oro, säger Hans Augustsson.

– Då är det viktigt att få ge en profetisk signal, att utifrån ett gudsperspektiv tala om den tid vi lever i och som vi upplever ska komma.

En riktig magnet i svenskt nyårsfirande är Unite, den populära ungdomsfestivalen som numera hålls på fem olika platser: Västerås, Härnösand, Göteborg, Malmö och Jönköping.

– Men i Västerås har vi redan fullt, säger Gabriella Grönberg vid Unite i Västerås och berättar om 460 anmälda ungdomar.

Totalt väntas mer än 2 000 ungdomar delta på de fem olika festivalplatserna.

Syftet med Unite är att ungdomar, från 13 år och uppåt, ska kunna mötas och fira en drogfri nyår med Jesus i centrum.

– Unite är en blandning av möten, gudstjänster och olika events, bland annat lekar, tävlingar och fotbollsturnering, säger Gabriella Grönberg.

Det hålls även konserter. Bland annat besöker gruppen Noveau (tidigare Hansan) några av festivalerna. På nyårsafton vankas festkväll, vilken i Västerås avslutas med ”Unplugged worship” klockan 01.30.

– Vi startar det nya året med att sjunga lovsång och be för varandra, berättar Gabriella Grönberg.

Kristna skol- och studentrörelsen Credo håller nyårsläger för ungdomar i högstadie- och gymnasieålder. Platsen är Kungälv och motivet till lägret är glasklart:

– Jesus är helt fantastisk och vi drömmer om att se mer av honom på skolorna i Sverige, säger Anna Swahn, ledare för Credos skol- och studentarbete i syd.

– Vi vill att fler ungdomar ska bli drabbade av Guds passion för sig själva och för den här världen, och vi vill utrusta dem till att sprida Guds passion vidare i sin vardag, på sina skolor.

Ytterligare ett bidrag i fyrverkeriet av kristna nyårsinitiativ kommer från förnyelserörelsen New Wine, som numera också arrangerar nyårskonferenser.

En hålls i Helsingborg och vänder sig till åldrarna 13–20 år, en annan hålls i Linköping och bjuder in unga vuxna i åldrarna 20–35 år.

Fem personer sköts ihjäl utanför kyrka

Dagestan. Fem personer dog då en man öppnade eld mot gudstjänstbesökare som var på väg ut från en kyrka i Dagestan i söndags. Ryska polisutredare utesluter...

Ett skrämmande exempel på hur ekonomiska intressen prioriteras före människovärde.

Gästkrönika Bitte Assarmo I Belgien överger sjuksköterskor och socialarbetare, som specialiserat sig på palliativ vård, sitt yrke eftersom klinikerna de arbetar på har...

Kari Jobe kommer till Sverige i sommar

Musik. Den 3 juni kommer den profilerade lovsångsledaren Kari Jobe att hålla konsert på Livets Ord i Uppsala. Det skriver Livets Ord och Impact Sweden i ett...