Löna inte ont med ont, sträva efter det som är gott inför alla människor.
Romarbrevet 12:17

Världen idag

Profetiskt och drogfritt på kristna nyårskonferenser

Med Jesus och ett nytt år i fokus hålls i veckan en rad festivaler, läger och konferenser. Här följer ett litet axplock av utbudet i det kristna nyårs-Sverige.

Nyheter · Publicerad 17:24, 27 dec 2016

I Gamleby inbjuder församlingen Josua till sin årliga nyårskonferens. Den är öppen för folk i alla åldrar och från hela landet och har en profetisk inriktning.

– Vi kommer att tala om var vi befinner oss nu och vad vi ser framåt, säger Hans Augustsson, pastor i Josua.

Flera av talarna är personer kända för att lyfta ett profetiskt perspektiv, exempelvis Hans Marklund och Daniel Wiklund. Inför tolvslaget på nyårsafton kommer alla talare att dela med sig av sina tankar inför det nya året.

– Vi lever i en ganska tuff tid just nu med mycket av förvirring och oro, säger Hans Augustsson.

– Då är det viktigt att få ge en profetisk signal, att utifrån ett gudsperspektiv tala om den tid vi lever i och som vi upplever ska komma.

En riktig magnet i svenskt nyårsfirande är Unite, den populära ungdomsfestivalen som numera hålls på fem olika platser: Västerås, Härnösand, Göteborg, Malmö och Jönköping.

– Men i Västerås har vi redan fullt, säger Gabriella Grönberg vid Unite i Västerås och berättar om 460 anmälda ungdomar.

Totalt väntas mer än 2 000 ungdomar delta på de fem olika festivalplatserna.

Syftet med Unite är att ungdomar, från 13 år och uppåt, ska kunna mötas och fira en drogfri nyår med Jesus i centrum.

– Unite är en blandning av möten, gudstjänster och olika events, bland annat lekar, tävlingar och fotbollsturnering, säger Gabriella Grönberg.

Det hålls även konserter. Bland annat besöker gruppen Noveau (tidigare Hansan) några av festivalerna. På nyårsafton vankas festkväll, vilken i Västerås avslutas med ”Unplugged worship” klockan 01.30.

– Vi startar det nya året med att sjunga lovsång och be för varandra, berättar Gabriella Grönberg.

Kristna skol- och studentrörelsen Credo håller nyårsläger för ungdomar i högstadie- och gymnasieålder. Platsen är Kungälv och motivet till lägret är glasklart:

– Jesus är helt fantastisk och vi drömmer om att se mer av honom på skolorna i Sverige, säger Anna Swahn, ledare för Credos skol- och studentarbete i syd.

– Vi vill att fler ungdomar ska bli drabbade av Guds passion för sig själva och för den här världen, och vi vill utrusta dem till att sprida Guds passion vidare i sin vardag, på sina skolor.

Ytterligare ett bidrag i fyrverkeriet av kristna nyårsinitiativ kommer från förnyelserörelsen New Wine, som numera också arrangerar nyårskonferenser.

En hålls i Helsingborg och vänder sig till åldrarna 13–20 år, en annan hålls i Linköping och bjuder in unga vuxna i åldrarna 20–35 år.

Henriksson vill inte gå före i abortfrågan

Abort. KD avvaktar Socialstyrelsens möte med läkare Socialminister Annika Strandhäll (S) vill inte slå fast att sena aborter inte får avslutas ända in i 22:a graviditetsveckan. Men KD kommer inte att...

Ryssland tiger om Wallenberg

Brott. Den ryska säkerhetstjänsten vill inte offentliggöra dokument som skulle kunna kasta ljus över Raoul Wallenbergs död. Det kan ske först 2022, är...

Om religion inte hör hemma bland politik, så hör politik inte hemma bland religion.

Gästkrönika Jens Charliesson Det borde vara en dubbelriktad gata, den där uppfattningen att religion ska hållas utanför politiken. Det är ju så man tycker i dagens Sverige, att...

Avböjer "skyddsring" vid synagogan

Antisemitism. Judisk förening oroad för säkerhet den 30 september Den judiska församlingen i Göteborg önskar att de som vill skydda stadens judar när Nordiska motståndsrörelsen demonstrerar den 30 september, inte...