Jag vill jubla och vara glad över din nåd, ty du ser till mitt lidande, du tar vård om min själ i nöden.
Psaltaren 31:8

Världen idag

David Thurfjell är professor i religionsvetenskap och författare till Det gudlösa folket.

Professor: Många kristna skäms för sin tro

För många svenskar är det skämmigt att vara kristen. Det är bilden som religionsvetaren David Thurfjell förmedlade i SVT Nyheter på juldagen. – Du måste "komma ut" som kristen, det är ungefär som man behövde göra som homosexuell tidigare, och kanske fortfarande, förklarade han det inre motstånd som finns.

Nyheter · Publicerad 17:54, 28 dec 2017

David Thurfjell är professor i religionsvetenskap. I sin bok Det gudlösa folket beskriver han hur svenskarna håller fast vid kyrkliga ritualer och högtider, samtidigt som de inte anser sig vara troende kristna.

En förklaring, menar han, är att "kristen" kommit att stå för någon som strängt håller fast vid vissa dogmer, vilket människor inte vill förknippas med.

Att kristna accepterat den bilden i stället för att definiera sig själva är ett problem, sa han på juldagen i SVT Nyheter.

– Det är en slags stigmatiserad position där folk har en massa idéer om vad det står för och innebär, sa han, och beskrev det som att den som går ut med sin kristna tro mister "sin moraliska, intellektuella och självklara pondus".

– Och det kommer att förändra [andras] bild av en själv på ett sätt som man inte riktigt kontrollerar. Och då bävar man för att göra det, och så måste man liksom ta steget och berätta.

Enligt David Thurfjell växte uppfattningen om kristendom som omodern fram på 1950-talet.

"Svenska kyrkan klumpades också ihop med en mer extrem tro", står det i inslaget, samtidigt som utsidan av en pingstkyrka visas upp i en svart-vit sekvens.

– Där man är kanske kreationist, alltså att man inte tror på evolutionsteorin, eller att man inte tror på naturvetenskapen. Att man tror att det sitter en gubbe på ett moln som tar hand om en och sånt där, sa David Thurfjell om den uppfattning som skapats om kristna.

Den som är muslim möter inte samma fördomar.

– Det kan ju vara problematiskt på andra sätt, men det upplevs inte som pinsamt, sa David Thurfjell enligt artikeln under inslaget på SVT Play.

Slöjprotest ledde till 20-årigt fängelsestraff

Iran. Shaparak Shajarizadeh började protestera mot den islamiska klädkoden i Iran för drygt ett år sedan. För det har hon nu dömts till 20 års fängelse,...

Vi behöver frimodigt be om fler helanden

Ledare En självklar del av Guds rike En central del i Jesu kortvariga verksamhet för 2000 år sedan var att bota de sjuka. Ständigt berättas det i evangelierna om hur han botade de sjuka,...