Löna inte ont med ont eller hån med hån. Tvärtom ska ni välsigna, för ni är kallade att ärva välsignelse.
1 Petrusbrevet 3:9

Världen idag

Pridetåg enda undantaget för uniformerad polis

Polisen har kraftfullt tagit avstånd ifrån att en enskild polis poserar i sin uniform på en valaffisch. Samtidigt går poliser i uniform varje år i Prideparaden. – Myndigheten kan alltid besluta om undantag, säger Varg Gyllander vid polisen. Men några andra undantag för uniformerade poliser än just under Pride känner han inte till.

Nyheter · Publicerad 10:30, 8 aug 2018

Valaffischer där en polisman i Stockholm som kandiderar till riksdagen för Medborgerlig samling står iklädd sin uniform har väckt reaktioner.

– Det här är vi helt emot. Man får inte som polisanställd, i uniform, uttrycka några politiska åsikter över huvud taget, menade Varg Gyllander, presschef för polisen i Stockholm, i ett uttalande nyligen.

Mannen har nu också JO-anmälts och i anmälningarna understryks vikten av att representanter för polismyndigheten inte tar någon politisk ställning.

Samtidigt har uniformerade poliser i dagarna gått i Prideparaden i Stockholm, en festival med gott om kontroversiella inslag. Världen idag ringde upp Varg Gyllander och frågade hur dessa ställningstaganden går ihop med varandra.

– Det är inte tillåtet för en enskild polisman i uniform att uttrycka politiska åsikter, det är grundlagen som bestämmer att vi ska vara objektiva, och polis i uniform kan aldrig vara civil, säger Gyllander. 

– Myndigheten kan dock alltid besluta om undantag i andra sammanhang än i tjänsten och här har rikspolischefen bestämt att man får gå i tåget som uniformerad polis.

Prides arrangörer tar ju tydlig politisk ställning i en rad frågor, och man utestänger dessutom vissa partier, såsom Sverige­demo­kra­terna och Medborgerlig samling.

– Myndigheten menar i dagsläget att Pride inte är en politisk tillställning men vi följer noga utvecklingen i de sammanhang där polisen deltar. Om det utvecklas till en politisk särmanifestation, då måste vi ta en ny ställning. 

– Man kan hävda att det finns politiska inslag och jag förstår att diskussionen finns när vissa partier inte får vara med i Pride.  Men partier från hela skalan medverkar och vi betraktar än så länge det som en ickepolitisk tillställning.

Finns det andra liknande undantag för uniformerad polis än just för Pride?

– Jag tror inte att det gör det, inte av den här typen eller storleken i alla fall. Man ska komma ihåg att det var en lång process med uppslitande diskussioner inom polisen den första gången som det här beslutet fattades. 

En granskning av Pride som gjordes tidigare i år av Clapham­institutet visar bland annat att det finns inslag under festivalen som bejakar såväl prostitution som droger, är det inte problematiskt att uniformerad polis sluter upp i ett sådant arrangemang?

– Det är en sak om det pågår öppen brottslighet, då är det inte acceptabelt att polisen är med. Att det finns tendenser att man bejakar olika saker, det skulle kunna vara ett problem. Samtidigt på den här enorma manifestationen med så många människor och bra saker så väger det lätt. Men om polisen uppfattas som att man bejakar sådant är det naturligtvis inte bra.

Om jag förstår ditt resonemang rätt så är de negativa inslagen något man kanske får acceptera för att man anser att helheten är viktig?

– Ja, men jag vill betona att det naturligtvis gäller så länge inte något olagligt sker. Man får skilja på omoraliskt och olagligt. Nu får vi väga vissa inslag mot syftet i stort.

Myndigheten menar i dagsläget att Pride inte är en politisk tillställning men vi följer noga utvecklingen i de sammanhang där polisen deltar. Om det utvecklas till en politisk särmanifestation, då måste vi ta en ny ställning.

Stort intresse för Apologias nystartade kurs i apologetik

Utbildning. Att förklara och försvara den kristna tron, det ska drygt 40 elever få lära sig under Apologias nystartade distanskurs i apologetik. Syftet är att...

Lyfte behov av föräldratid – fick Haros guldmedalj

Pris. Organisationen Haro, som bland annat arbetar för ökad valfrihet i barnomsorgen, har delat ut sitt årliga pris. Det går 2018 till skribenten och...

Är det fritt fram för män att slå kvinnor?

Ledare Genusflummet fortsätter I helgen som gick tog Rachel McKinnon ett sprintguld i världsmästerskapen i cykling. Händelsen hade förmodligen passerat obemärkt utanför...

Fotbollsmagasin stoppar all spelreklam – offrar intäkter

Media. Fotbollsmagasinet Offside har fattat ett historiskt beslut. Från och med nu säger man nej till all reklam från spelbolag, något som varit en mycket...