Löna inte ont med ont eller hån med hån. Tvärtom ska ni välsigna, för ni är kallade att ärva välsignelse.
1 Petrusbrevet 3:9

Världen idag

Pingstpastorer i upprop: "Utvisa inte unga afghaner"

Ledningen för Sveriges pingstförsamlingar vädjar till regeringen om att stoppa utvisningen av de ensamkommande afghanska flyktingar som kom till Sverige för ett par år sedan. – Fler och fler pastorer är oroliga och frustrerade över att ungdomarna hotas att utvisas, säger Andreas Ardenfors, verksamhetsledare för Pingst – fria församlingar i samverkan.

Nyheter · Publicerad 10:01, 4 aug 2017

Andreas Ardenfors, pingstföreståndaren Daniel Alm och ytterligare sex pastorer uttrycker sin oro i en debattartikel i tidningen Dagen.

"Som företrädare för Pingst vädjar vi om ett stopp för utvisningar av ensamkommande barn och unga," skriver de, med hänvisning till de 35 369 ensamkommande barn och unga som sökte asyl i Sverige 2015, varav 23 480 från Afghanistan.

"Ju längre tid de lever här, desto mer svenska tonåringar blir de. De har lärt sig prata svenska, går i skolan, har svenska vänner och blir alltmer en del av samhället," skriver pastorerna, och påpekar att många av flyktingarna är födda eller uppväxta i Iran, och saknar därför familj eller släkt i Afghanistan.

De pekar dessutom på det förvärrade säkerhetsläget i Afghanistan, där det enligt Svenska Afghanistankommittén inte längre finns något område som kan klassas som helt säkert.

Enligt Andreas Ardenfors vill pastorerna med sitt utspel sälla sig till de många röster inom både politiken och civilsamhället som på senare tid har vädjat för de unga afghanerna.

– Det är fler och fler pastorer som hör av sig till mig och uttrycker en frustration och djup oro över att så många av ungdomarna man fått kontakt med nu står inför det läget att de hotas att utvisas, säger Andreas Ardenfors.

Deras oro, säger han, handlar dels om de ungdomar som konverterat, och som i en del fall tagit emot dödshot från Afghanistan. Men inte bara om dem.

– Under en resa till Norrland i våras slogs jag av hur många av de här flyktingarna som kommer till våra kyrkor, även om de kanske inte alls kommer att konvertera, säger han.

– Församlingen i lilla Bollstabruk, till exempel, tar emot mellan 50 och 100 personer på sitt språkcafé. Många kommer dit för att det är där de får hjälp, blir sedda och får ett avbrott i en ganska tråkig tillvaro.

Andreas Ardenfors räknar med att pingstförsamlingarna har kontakt med "flera tusen" afghanska ensamkommande flyktingar, varav "hundratals" valt att konvertera.

Och han tror att de allra flesta inom pingströrelsen ställer upp bakom önskan att låta afghanerna stanna i Sverige.

– Det är ju inte så att vi tycker att alla flyktingar helt urskillningslöst ska få stanna i Sverige, och visst ska vi ha en förväntan på de flyktingar som kommer hit, säger han.

– Men det som är vårt uppdrag är att öppna vår kyrka för alla, oavsett vilken livsåskådning de bekänner sig till. Och jag vet många individer som ändrat sin syn på de här ungdomarna efter att ha träffat dem och tagit emot dem i sina hem.

De övriga pastorer som undertecknat artikeln företräder alla Pingst integration: Hans Erik Bylund, Tatta Lennartsson, Christian Mölk, Mark Beckenham, Bengt Sjöberg och Christer Tornberg.

Fotbollsmagasin stoppar all spelreklam – offrar intäkter

Media. Fotbollsmagasinet Offside har fattat ett historiskt beslut. Från och med nu säger man nej till all reklam från spelbolag, något som varit en mycket...

Är det fritt fram för män att slå kvinnor?

Ledare Genusflummet fortsätter I helgen som gick tog Rachel McKinnon ett sprintguld i världsmästerskapen i cykling. Händelsen hade förmodligen passerat obemärkt utanför...

I Oberammergau har Jesu lidande skildrats sedan 1634

Passionsspel. Vart tionde år sätts de berömda Passionsspelen upp i sydtyska Oberammergau. 2020 är det dags igen och redan nu går flera resebyråer ut med...