Jag vill jubla och vara glad över din nåd, ty du ser till mitt lidande, du tar vård om min själ i nöden.
Psaltaren 31:8

Världen idag

Pingstförsamling i Huskvarna bjöd in till 100-årsfest

I år fyller pingstförsamlingen i Huskvarna 100 år. Det firades med en utåtriktad fest vid Vätterns strand i lördags. – Det går absolut att nå ut till allmänheten, säger pastor Johan Ericson.

Nyheter · Publicerad 16:56, 4 jul 2018

Den 29 juni 1918 döptes elva personer i Vätterns böljande vågor. Enligt en historiebeskrivning hade omkring 2 000 personer kommit för att beskåda det som tros vara Huskvarnas första offentliga troendedopförättning. Det uppges ha varit så mycket folk på stranden att förkunnaren Lewi Pethrus, precis som Jesus, fick kliva i en båt för att tala till massan.

”Förkunnelsen gjorde ett mäktigt intryck på alla, så att många fördomar och tankebyggnader måste ramla” beskriver man i historieskriften.

Direkt efter dopet grundades församlingen Filadelfia, som i dag går under namnet Pingstkyrkan i Huskvarna.

Hundra år senare samlades församlingen återigen vid Vätterns strand. Den här gången var det för att fira 100-årsjubileet och bjuda in alla Huskvarnabor till en stor fest.

Några hundra personer tros ha varit på plats för att ta del av aktiviteterna, som bland annat innefattade hoppborg, ansiktsmålning, sockervadd, grillning, fiskdamm och evangeliserande trolleri. På plats fanns även ett bönetält dit människor kunde gå för samtal och bön.

Ett stipendium på 10 000 kronor delades ut till Husqvarna FF för deras arbete med att låta funktionsnedsatta barn och ungdomar spela fotboll, och på eftermiddagen erbjöds ett musikprogram med sånger och psalmer från olika epoker av församlingens hundraåriga historia.

Enligt pingstkyrkans pastor Johan Ericson var responsen på lördagens fest mycket positiv.

– Det går absolut att nå ut till allmänheten, säger han och berättar att samtalen som kyrkans volontärer fick med allmänheten ledde till att några av festbesökarna kom till söndagens gudstjänst.

Vad har Huskvarna pingstförsamling betytt under åren?

– Jag tror att det har varit en församling som har varit samhällsnära och duktig på att dela evangeliet. Som församling har vi startat många församlingar, bland annat pingstförsamlingarna i Habo, Jönköping, Vaggeryd, Tenhult och Lekeryd.

Johan Ericson berättar att församlingen fortfarande har ett hjärta för pionjärt arbete. I samband med 100-årsjubileet genomför församlingen en insamling som har som mål att inbringa 100 000 kronor till någon form av uppstart eller nyplantering.

– Vi vill vara med och ta nya missionsinitiativ.