Den rättfärdiges läppar förstår vad som är välbehagligt, de ogudaktigas mun förvränger allt.
Ordspråksboken 10:32

Världen idag

Inte fel att som mamma vilja vara hemma med sitt barn, menar Petra Mede. Foto: Christine Olsson/TT

Petra Mede kom ut som konservativ

”Det är klart att mamman ska vara hemma mest.” Det sa komikern Petra Mede då hon intervjuades i P3 i onsdags och konstaterade att hon ”aldrig varit så konservativ” som nu. Uttalandet fick programledarna att gå i taket, och Petra Mede medgav skrattande att det hon sagt inte kommer att gynna hennes karriär.

Nyheter · Publicerad 13:11, 17 mar 2017

Komikern och skådespelaren Petra Mede gästade i onsdags P3:s program ”Morgonpasset”. Intervjun började med ett samtal om tv-serien Bonusfamiljen – SVT:s drama om två separerade par och deras nya familjekonstellationer – där Petra Mede innehar en av huvudrollerna.

– Har du lärt dig något om bonusfamiljer? frågade en av de tre programledarna Martina Thun, Hanna Hellquist och David Druid.

– Ja, det har jag verkligen gjort. Don’t do it (Gör det inte), sa Petra Mede.

Därefter kom hon in på hur hon har förändrats sedan hon fått barn.

– Jag har nog sällan varit så konservativ, sa hon och fortsatte med att säga att hon även blivit ”väldigt biologistisk” och ”ganska borgerlig”.

Petra Mede poängterade att det var så hon påverkats av att bli förälder, att det inte behövde gälla för alla. Hon uttalade sig även positivt om äktenskapet.

– Jag säger som några i min släkt: ”När du är gift, då är det som det ska vara.” Så kan jag också känna. Det där är väl det bästa liksom, sa hon.

De, i dagens samhälle, kontroversiella uttalandena skulle dock inte stanna där.

– Sedan jag fick barn – nu kommer jag ju missa halva min publik – så tycker jag: Det är klart att mamman ska vara hemma mest, sa hon.

– Näe, Petra! sa en av de förfasade programledarna.

Petra Mede försvarade sig med att hon anser att det är naturligt att mamman, som har burit barnet under nio månaders tid, är mest med barnet under det första året.

– Att dela föräldraförsäkringen, att det skulle lagstiftas – det är ju fullständig idioti! sa hon och menade att människor måste få bestämma det själva.

Därefter berättade hon att hon absolut inte trott att hon skulle tycka så, utan att åsikterna kommit av egen erfarenhet.

Martina Thun sa att hon var glad att hon och hennes man hade bestämt sig för att dela lika på föräldraledigheten, för annars hade hon, rent känslomässigt, aldrig velat släppa ifrån sig sitt barn efter de sex första månaderna.

– Exakt, sa Petra Mede och verkade mena att det var just därför som man skulle stanna hemma längre.

– Men ungens anknytning till farsan då? frågade Hanna Hellquist.

– Det är olika faser. En pappa kan ju komma in lite senare. Men jag menar inte att pappan inte ska vara närvarande, sa Petra Mede.

– Vad tänker du om kvinnans möjligheter på arbetsmarknaden då? fortsatte programledarna.

– Jag har redan sagt alldeles för mycket. Inget jag har sagt de senaste fem minutrarna har gagnat min karriär, sa Petra Mede skrattande.

Hon kom därefter in i ett resonemang om att hon gillar att gå mot strömmen.

– Jag har aldrig varit med om en period då vi varit så rädda för politiskt inkorrekthet som nu. Att vara konservativ är vårt absolut största tabu, sa hon.

Petra Mede berättade om ett samtal som hon haft med en zoolog.

– Han sa att han aldrig varit med om en tid med sådan brist på självreflektion och självkritiskt tänkande – att vi tycker att vi lever i den bästa av tider, att det är nu vi har kommit fram och har de rätta värderingarna. Vi är dåliga på att problematisera vår tid.

Samtalet kom slutligen återigen in på ”Bonusfamiljen” – och skilsmässor.

– Det är så bra att serien visar att det inte alltid är bra. Barn har alltid fått lida – så även under denna tid, sa Petra Mede.

Jag har aldrig varit med om en period då vi varit så rädda för politiskt inkorrekthet som nu. Att vara konservativ är vårt absolut största tabu.

Abort fortfarande olagligt i Honduras

Honduras. Lobbyister lyckades inte ändra lagen Totalförbudet mot abort kvarstår i Honduras, sedan både FN-organ och feminister i landet misslyckats med att få till stånd en lagändring.

President Donald Trump har landat på israelisk mark

USA:s president landade på måndagen i Israel. En aktuella fråga under besöket är den om att flytta USA:s ambassad från Tel Aviv till Jerusalem.

Vi har alla ett ansvar för nivån på samhällsdebatten

Gästkrönika Bitte Assarmo Nyligen skipades fred, om man får använda ett så stort ord, mellan två tidigare kombattanter i det offentliga rummet, Jonas Gardell och Marcus Birro....

Skandinaviens största moské invigd i Malmö

Qatar satsar i Sverige. Med en insats på 30 miljoner kronor har Qatar byggt Skandinaviens största moské – i Malmö. Nu höjs kritiska röster om att bygget är ett sätt att...

Arborelius historisk svensk kardinal

Religion. Anders Arborelius blir Sveriges första kardinal. Det överraskande beskedet lämnades i dag från påve Franciskus. – Det är högst oväntat, säger Douglas...