Men Hjälparen, den helige Ande, som Fadern skall sända i mitt namn, han skall lära er allt och påminna er om allt vad jag har sagt er.
Johannes 14:26

Världen idag

Inte fel att som mamma vilja vara hemma med sitt barn, menar Petra Mede. Foto: Christine Olsson/TT

Petra Mede kom ut som konservativ

”Det är klart att mamman ska vara hemma mest.” Det sa komikern Petra Mede då hon intervjuades i P3 i onsdags och konstaterade att hon ”aldrig varit så konservativ” som nu. Uttalandet fick programledarna att gå i taket, och Petra Mede medgav skrattande att det hon sagt inte kommer att gynna hennes karriär.

Nyheter · Publicerad 13:11, 17 mar 2017

Komikern och skådespelaren Petra Mede gästade i onsdags P3:s program ”Morgonpasset”. Intervjun började med ett samtal om tv-serien Bonusfamiljen – SVT:s drama om två separerade par och deras nya familjekonstellationer – där Petra Mede innehar en av huvudrollerna.

– Har du lärt dig något om bonusfamiljer? frågade en av de tre programledarna Martina Thun, Hanna Hellquist och David Druid.

– Ja, det har jag verkligen gjort. Don’t do it (Gör det inte), sa Petra Mede.

Därefter kom hon in på hur hon har förändrats sedan hon fått barn.

– Jag har nog sällan varit så konservativ, sa hon och fortsatte med att säga att hon även blivit ”väldigt biologistisk” och ”ganska borgerlig”.

Petra Mede poängterade att det var så hon påverkats av att bli förälder, att det inte behövde gälla för alla. Hon uttalade sig även positivt om äktenskapet.

– Jag säger som några i min släkt: ”När du är gift, då är det som det ska vara.” Så kan jag också känna. Det där är väl det bästa liksom, sa hon.

De, i dagens samhälle, kontroversiella uttalandena skulle dock inte stanna där.

– Sedan jag fick barn – nu kommer jag ju missa halva min publik – så tycker jag: Det är klart att mamman ska vara hemma mest, sa hon.

– Näe, Petra! sa en av de förfasade programledarna.

Petra Mede försvarade sig med att hon anser att det är naturligt att mamman, som har burit barnet under nio månaders tid, är mest med barnet under det första året.

– Att dela föräldraförsäkringen, att det skulle lagstiftas – det är ju fullständig idioti! sa hon och menade att människor måste få bestämma det själva.

Därefter berättade hon att hon absolut inte trott att hon skulle tycka så, utan att åsikterna kommit av egen erfarenhet.

Martina Thun sa att hon var glad att hon och hennes man hade bestämt sig för att dela lika på föräldraledigheten, för annars hade hon, rent känslomässigt, aldrig velat släppa ifrån sig sitt barn efter de sex första månaderna.

– Exakt, sa Petra Mede och verkade mena att det var just därför som man skulle stanna hemma längre.

– Men ungens anknytning till farsan då? frågade Hanna Hellquist.

– Det är olika faser. En pappa kan ju komma in lite senare. Men jag menar inte att pappan inte ska vara närvarande, sa Petra Mede.

– Vad tänker du om kvinnans möjligheter på arbetsmarknaden då? fortsatte programledarna.

– Jag har redan sagt alldeles för mycket. Inget jag har sagt de senaste fem minutrarna har gagnat min karriär, sa Petra Mede skrattande.

Hon kom därefter in i ett resonemang om att hon gillar att gå mot strömmen.

– Jag har aldrig varit med om en period då vi varit så rädda för politiskt inkorrekthet som nu. Att vara konservativ är vårt absolut största tabu, sa hon.

Petra Mede berättade om ett samtal som hon haft med en zoolog.

– Han sa att han aldrig varit med om en tid med sådan brist på självreflektion och självkritiskt tänkande – att vi tycker att vi lever i den bästa av tider, att det är nu vi har kommit fram och har de rätta värderingarna. Vi är dåliga på att problematisera vår tid.

Samtalet kom slutligen återigen in på ”Bonusfamiljen” – och skilsmässor.

– Det är så bra att serien visar att det inte alltid är bra. Barn har alltid fått lida – så även under denna tid, sa Petra Mede.

Jag har aldrig varit med om en period då vi varit så rädda för politiskt inkorrekthet som nu. Att vara konservativ är vårt absolut största tabu.

Stor ja-seger för ändrad abortlag i Irland

Irland. Ja-sidan fick 66 procent av rösterna i den irländska omröstningen om liberaliserade abortlagar, enligt det första officiella resultatet. "En sorglig...

De äldre ville skydda fostret

Nyhetskommentar Nyhetskommentar. En omfattande generationsförändring i värderingar, attityder, synen på katolska kyrkan samt kristen gudstillit och människosyn. Det är viktiga...

Sveriges kristna råd minskar sina projekt

Ekumenik. 2,5 tjänster försvinner när Sveriges kristna råd tvingas spara. SKR får också en ny ordförande, och ett nytt samfund – Vännernas samfund – står på...

Nya tongångar från Kim ger hopp om toppmöte

Nordkorea Även Nordkorea är berett att mötas och prata, "när som helst, på vilket sätt som helst" — det är beskedet från Pyongyang efter USA:s avhopp från det...