Folk /…/ sade: "Allt han har gjort är gott. De döva får han att höra och de stumma att tala."
Markus 7:37b

Världen idag

Palestinsk hatstorm mot Messi stoppar match i Jerusalem

I helgen skulle Argentinas fotbollslandslag ha spelat ett genrep inför sommarens VM mot Israel i Jerusalem. Det palestinska fotbollsförbundet rasade och uppmanade till att bränna stjärnan Lionel Messis tröjor med hans namn. Hatattackerna ledde till att matchen ställdes in. ”En seger för terrorismen”, menar Israel idrottsminister.

Nyheter · Publicerad 09:12, 8 jun 2018

Under lördagen skulle vänskapsmatchen mellan Israel och Argentina ha spelats i huvudstaden. Enligt israelisk media tog biljetterna till matchen slut på 20 minuter och inte minst lockades många av att se Barcelonastjärnan Lionel Messi som anses vara en av världens bästa fotbollsspelare.

Men palestinska fotbollsledare rasade mot beslutet att spela matchen i Jerusalem. De krävde att den skulle ställas in och satte hård press på Argentina och Lionel Messi att inte medverka.

– Vi uppmanar alla att bränna bilder av honom och hans tröja och överge honom, sa ordföranden i palestinska fotbollsförbundet, Jibril Rajoub, som anklagade Israel för att använda landskampen som ett ”politiskt verktyg”.

Efter att dödshot framförts mot Messi och aktivister kommit till Argentinas träningar med hatbudskap och bland annat hållit upp blodröda Messitröjor, så valde Argentina att backa från matchen. De hänvisade till säkerhetsskäl.

– Vi ställer in matchen mot Israel på grund av aktivisters hotelser mot våra spelare, var budskapet från det argentinska fotbollsförbundet på onsdagen.

Lionel Messi har en stor supporterskara i den arabiska och muslimska världen, något som också tros ha påverkat beslutet.

Israels fotbollsförbund är upprörda över hur saken hanterats och kan nu skicka en delegation till FIFA för att försöka stoppa Argentina från VM-spel. Argentina har inte uppfyllt ingånget avtal och detta på grund av religiös diskriminering, menar israelerna, som också varnar för att brutala hot annars kan komma att sättas i system.

Miri Regev, Israels idrotts- och kulturminister, var den som tog beslutet att byta spelplats från Haifa till Jerusalem. För detta får även hon en del av kritiken för att matchen inte blir av. Själv säger Regev i ett uttalande:

– Det här är en seger för terrorismen, samma terror som låg bakom morden på israeliska idrottare i München 1972. Det var terroristernas hotelser mot Messi och hans familj som fällde utslaget.

Israels ambassad i Argentina påpekar också i ett uttalande att detta är långt ifrån första gången som israeliska idrottsutövare och evenemang, på hemmaplan och utomlands, utsätts för särbehandling, hat och hot.

Militär: Trossamfunden viktiga vid kris

Beredskap. Trossamfunden skulle få en stor roll om Sverige hamnade i kris eller krig. Det menar militären Tommy Jeppsson, chefredaktör för tidningen Vårt...

Måla inte upp politiska motståndare som fiender

Ledare Samtalsklimat Den senaste presidentvalskampanjen i USA präglades av en förfärande polarisering, med förakt för motståndarsidan. Ingen drev den utvecklingen hårdare...

300 präster beskylls för sexövergrepp på barn

USA. En stor utredning har funnit trovärdiga anklagelser om sexuella övergrepp på barn utförda av fler än 300 präster i delstaten Pennsylvania i USA. Fler...