I frid kan jag lägga mig ner och sova, ty du, HERRE, låter mig bo i trygghet.
Ps 4:9

Världen idag

Oro och våld efter att presidenten vägrar avgå

Läget är fortfarande oklart i Kongo-Kinshasa, där katolska kyrkan försöker att förmå president Joseph Kabila att avgå och lösa den kris som uppstått sedan hans mandatperiod gick ut 19 december. Equmeniakyrkan har tagit hem sina missionärer från landet och avvaktar utvecklingen.

Nyheter · Publicerad 11:01, 28 dec 2016

Kimy Konde, som samordnar Equmenia­kyrkans arbete i Kongo-Kinshasa, berättar att läget nu är alltför spänt för att man ska riskera att ha kvar personal i landet.

– Jag åkte ner i slutet av oktober och träffade våra samarbetskyrkor och vi beslöt att ta hem alla missionärer, säger han.

Bland annat handlade det om en barnfamilj som är stationerad i Kimpese i västra Kongo, liksom en barnmorska som arbetat i Luozi i samma del av landet.

– I samtal med bland annat svenska ambassaden kom vi fram till att det just nu är bättre att undvika att vara i Kongo. Även om man bor på landet, där det är relativt lugnt, så måste man ibland resa genom huvudstaden Kinshasa och det är den stora faran, säger Kimy Konde.

Rapporter om våld kommer nu varje dag från landet, där i synnerhet ungdomen förlorat tålamodet med president Joseph Kabilas hårda tag mot opposition och yttrandefrihet.

I torsdags ska polisen ha gripit ett stort antal unga män i landets näst största stad, Lubumbashi, uppger AFP. Och i början av förra veckan dödades 34 människor i sammandrabbningar mellan demonstranter och polis i städerna Kinshasa, Lubumbashi, Matadi och Boma. Siffrorna kommer från Human Human RIghts Watch – polisen sätter antalet döda till 20.

Även under julhelgen förekom oroligheter på olika platser, då ett närmare fyrtiotal civila dödades.

Nu har regeringen förbjudit politiska samlingar och släckt ner både internet och oberoende tv-stationer.

– Det är militärer och poliser överallt, inte bara i Kinshasa utan i andra stora städer också, säger Kimy Konde.

I bakgrunden sker ett politiskt spel med höga insatser.

– Kabila har utsett en ny premiärminister, samtidigt som de katolska biskoparna försöker finna en lösning på krisen, säger Kimy Konde.

Landets författningsdomstol slog i oktober fast att Joseph Kabila kan sitta kvar som president intill dess att en ny president kunnat utses efter nyval, 2017 eller 2018.

Men oppositionen fruktar att detta bara blir ytterligare ett sätt för presidenten att klamra sig fast vid makten.

– Kraven från den politiska oppositionen och det civila samhället har varit desamma hela tiden: att yttrandefriheten ska respekteras, att fångar ska släppas, att det blir ett slut på dödande och arresteringar, att Kabila lämnar över makten och att en väg mot nyval stakas ut, säger Kimy Konde

Det medlarna föreslår är att Kabila avgår och att landet fram till valet styrs av en regering med representanter både för den sittande regeringen och oppositionen.

Hur Joseph Kabila ställer sig till detta är än så länge osäkert.

De katolska biskoparna ville att man före jul skulle nå en överenskommelse och fredlig lösning på krisen.

På grund av oroligheterna tror Kimy Konde att det varit glesare än vanligt i kyrkbänkarna denna jul.

– Många håller sig hemma, och det är svårt att få tag på transportmedel också. Kinshasa var som en död stad förra veckan, säger han.

De flesta kristna i Kongo-Kinshasa tillhör katolska kyrkan. Även protestantiska kyrkor finns, men dessa har tappat mark de senaste åren sedan en del kyrkoledare öppet tagit ställning för president Joseph Kabila. Till exempel är ledaren för landets protestantiska paraplyorganisation – Kristi Kyrka i Kongo – själavårdare till presidenten.

– Men församlingarna är självständiga, och befolkningen vill bara att Kabila ska avgå och att allt detta ska få ett slut. Man vill ha fred, helt enkelt, säger Kimy Konde.

Krisen har fått flera länder att reagera.

Tyskland meddelade i onsdags att man fryser biståndet till landet på grund av att Joseph Kabila vägrar stiga åt sidan. Samtidigt tänker Frankrike begära EU-sanktioner mot presidenten om inte den demokratiska krisen kan få en fredlig lösning.

12 december beslutade både USA och EU om sanktioner mot makthavare och militärer med kopplingar till övergrepp i Kongo-Kinshasa. Man uppmanade även regeringen att respektera yttrandefriheten och verka för att demokratiska val genomförs.

Från de svenska kyrkornas sida hoppas man att Sverige genom sin plats i säkerhetsrådet ska kunna verka än kraftfullare för att stödja en demokratisk utveckling i Kongo-Kinshasa.

"Sverige och utrikesminister Margot Wallström har hitintills spelat en positiv roll för att EU skall uppmärksamma situationen i Kongo. Och just därför vill vi uppmana Sverige att fortsätta agera genom vår roll i FN:s säkerhetsråd", skrev företrädare för PMU, Pingst, Equmeniakyrkan och Diakonia i en debattartikel i Svenska dagbladet 16 december.

Kongo-Kinshasa

Ett blodigt inbördeskrig präglade landet från 1990-talet tills början av 2000-talet, då fler än tre miljoner människor dödades. Oroligheter har sedan dess fortsatt på många håll.

Det finns nu en oro för att landet kan slungas in i en ny våldsspiral. I september dödades uppemot 100 människor i oroligheter.

Kongo-Kinshasa, eller Zaire som landet hette fram tills 1997, har inte fått uppleva fredliga maktskifteen sedan landet blev självständigt från kolonialmakten Belgien 1960.

Källa: Svenska Yle

Skillnaden mellan 1948 och 2018

Israelkommentar Israelkommentar. Ett starkt land med självförtroende Det har skrivits en hel del om Israel och 70-årsjubileet de senaste veckorna, inte minst här i Världen idag. Och det är onekligen en märkesdag, väl...