Herren ger styrka åt sitt folk, Herren välsignar sitt folk med frid.
Psaltaren 29:11

Världen idag

Räddningstjänsten pratar med Kelly McClenthen som återvänt för att se skadorna i sitt översvämmade hem i Bonita Springs efter stormen Irma. Foto: Gerald Herbert/AP/TT

Orkanen Irma tappade fart över Florida

I Karibien börjar hjälpen att strömma till efter orkanen Irmas framfart. Hur hårt Florida drabbas är ännu inte klart, men flera miljoner hushåll och företag saknar el när Irma fortsätter norrut.

Nyheter · Publicerad 17:37, 11 sep 2017

I Florida är 3,3 miljoner hushåll och företag utan el, och en del kommer att få vänta i veckor på att få den tillbaka.

– Jag har inte hört om katastrofala skador. Det betyder inte att de inte existerar. Det betyder att det inte har nått oss än, säger Bryan Koon, Floridas chef för akuthantering, till AP.

Under måndagen genomsöktes bostäder i Florida Keys för att titta till överlevande som trotsat evakueringsinstruktionerna, och Herculesplan är beredda på att flyga ner förnödenheter till området.

Irma slog till mot Florida med full kraft, men inte riktigt som den monsterorkan den var över Atlanten.

– Det är en stor skillnad mellan en kategori tre och en kategori fem när den når land, säger meteorologen Ryan Maue till AP.

Florida kan tacka Kuba, som fick orkanen att tappa kraft och klassas ner innan den nådde det amerikanska fastlandet.

– Det här är uppenbarligen inte ett värsta tänkbara scenario för Florida, säger Maue.

Orkanen nådde Florida som en kategori fyra, men har sedan dess nedgraderats till kategori 1, med vindhastigheter på över 35 meter per sekund. Senare under dagen väntas den tappa än mer fart och bli en tropisk storm.

Trots det bedöms skadorna vara stora i Florida. Tre stora byggkranar har rasat, den senaste i Fort Lauderdale, enligt AP, utan att människor skadats. Under Irmas framfart steg vattennivåerna i staden Naples i sydvästra Florida med 2,1 meter på bara 90 minuter, enligt NHC.

Delar av storstaden Miami står under vatten

– Jag tror inte någon levande i den här delstaten har upplevt något som liknar det här, säger Floridas guvernör Rick Scott.

Myndigheterna uppmanar invånarna att fortsätta att hålla sig inne.

– Bara för att det ser ut som att det klarnar upp betyder inte det att det är säkert att ge sig ut på vägarna, säger Mike Hernandez, talesperson för Miami, enligt AP, efter rapporter om att människor lämnat evakueringscenter.

Internationella flygplatsen i Miami har fått betydande vattenskador, rapporterar CNN. Flygplatsen hålls stängd under måndagen och räknar med att komma i gång med begränsad trafik under tisdagen. Även de internationella flygplatserna i Orlando och Tampa är stängda.

President Donald Trump har förklarat Florida som katastrofområde, en åtgärd som öppnar för användning av federala hjälpinsatser, enligt Vita huset.

Tre personer rapporteras döda i Florida Keys.

De senaste dagarna har Irma skapat enorm förstörelse när orkanen dragit fram över mindre öar i Karibien, såsom Saint Martin, Barbuda och Anguilla. Åtminstone 30 personer har enligt de senaste siffrorna omkommit, rapporterar AFP.

Frankrikes president Emmanuel Macron kommer att anlända till Saint Martin på tisdagen för att träffa Irmas offer och möta lokala myndigheter, enligt AFP.

På Brittiska Jungfruöarna efterlyser myndigheterna långvarigt brittiskt stöd efter Irmas framfart.

– Vi är ett motståndskraftigt folk men det här har skakat oss i grunden, säger territoriets ledare Orlando Smith enligt AFP och beskriver den "kritiska situation" som öarna, med 28 000 invånare, befinner sig i efter monsterstormen.

Brittisk militär finns i området och har levererat bland annat medicinsk utrustning och vaccin.

I USA säger president Trump att han tänker resa till Florida "mycket snart".

Irma rör sig nu längs Floridas västkust och beräknas nå norra Florida och sydvästra Georgia på måndagseftermiddagen, lokal tid, enligt NHC.

Gud är en förbunds-Gud

Ledare Tumma inte på äktenskapet I morgon är det midsommarafton. I Sverige är det en dag med många och starka traditioner, med alltifrån midsommarstång och blomsterkrans till...

Ny podd från EFK-ledare

Premiär. En ny podd har sett dagens ljus. Det är EFK:s två nyvalda ledare LinalieNewman och Ingemar Forss som tillsammans gör podden Ett missionellt liv, och...