Men Hjälparen, den helige Ande, som Fadern skall sända i mitt namn, han skall lära er allt och påminna er om allt vad jag har sagt er.
Johannes 14:26

Världen idag

Offer i terrordåd: "Jag bad till den högste läkaren"

Alexandra, 83, skadades i terroristattacken på Drottninggatan i Stockholm för ett år sedan. Hon var en av de medverkande i en manifestation mot våld, arrangerad av S:ta Clara kyrka.

Nyheter · Publicerad 12:44, 10 apr 2018

I söndags eftermiddag hade ett hundratal personer samlats på Sergels torg till en kristen manifestation mot våld. Birgitta Svensson Högman från Klara kyrka, var initiativtagare till samlingen.

– Min tanke med samlingen var att inspirera till bön för landet, där våld och dödsskjutningar på senare tid blivit vardagsmat. Genom att stå upp för vår tro kan vi förmedla ljus i mörkret och vända trenden. Jag hoppas att vi kan upprepa manifestationen nästa år, säger Birgitta Svensson.

En av de medverkande var Alexandra, som flydde till Sverige från dåvarande Tjeckoslovakien 1972. Här i Sverige hon träffade kristna som ledde henne till en personlig relation med Jesus. Alexandra var en av dem som drabbades av terrordådet på Drottninggatan för ett år sedan.

– Utan änglarna hade jag inte klarat mig, säger hon. Runt omkring mig såg jag skadade och döda människor, blod och förödelse. Jag kan visserligen sex språk, men det är omöjligt att hitta de rätta orden för att beskriva det som hände.

När Alexandra låg där och blev omhändertagen så bad hon hela tiden, både med egna ord och i tungor för de andra skadade.

– De som låg bredvid mig, undrade vad jag höll på med. Jag sa att jag bad till den högste läkaren. När de undrade hur man ber, sa jag att det bara är att röra på läpparna.

Alexandras ena ben bröts på tre ställen. Utan att beklaga sig konstaterar hon att det har varit ett jobbigt år, med många sjukhusbesök och behandlingar. Men hon är inte bitter på terroristen Akilov.

– Nej, jag hatar inte honom, han är ett offer och behöver frälsning. Jag ber för honom, säger Alexandra, som om det vore den mest självklara sak i världen.

Andra medverkande i manifestationen var Nils Lidskog, präst i Klara, Elisabeth Sandlund, journalist, Annahita Parsan, före detta muslim, nu präst i Hammarbykyrkan samt Petrus Eurell, evangelist. Stina och Anders Holst stod för sång.

Sveriges kristna råd minskar sina projekt

Ekumenik. 2,5 tjänster försvinner när Sveriges kristna råd tvingas spara. SKR får också en ny ordförande, och ett nytt samfund – Vännernas samfund – står på...

Budskapet ”Skydda dem” vinner gehör

Nyhetskommentar Nyhetskommentar. I morgon, fredag, går medborgarna i Republiken Irland (Eire på det ursprungliga irländska språket gaeliska) till folkomröstning om det...

Nya tongångar från Kim ger hopp om toppmöte

Nordkorea Även Nordkorea är berett att mötas och prata, "när som helst, på vilket sätt som helst" — det är beskedet från Pyongyang efter USA:s avhopp från det...