Du är mitt beskydd, för nöd bevarar du mig, med frälsningens jubel omger du mig.
Psaltaren 32:7

Världen idag

Offer i terrordåd: "Jag bad till den högste läkaren"

Alexandra, 83, skadades i terroristattacken på Drottninggatan i Stockholm för ett år sedan. Hon var en av de medverkande i en manifestation mot våld, arrangerad av S:ta Clara kyrka.

Nyheter · Publicerad 12:44, 10 apr 2018

I söndags eftermiddag hade ett hundratal personer samlats på Sergels torg till en kristen manifestation mot våld. Birgitta Svensson Högman från Klara kyrka, var initiativtagare till samlingen.

– Min tanke med samlingen var att inspirera till bön för landet, där våld och dödsskjutningar på senare tid blivit vardagsmat. Genom att stå upp för vår tro kan vi förmedla ljus i mörkret och vända trenden. Jag hoppas att vi kan upprepa manifestationen nästa år, säger Birgitta Svensson.

En av de medverkande var Alexandra, som flydde till Sverige från dåvarande Tjeckoslovakien 1972. Här i Sverige hon träffade kristna som ledde henne till en personlig relation med Jesus. Alexandra var en av dem som drabbades av terrordådet på Drottninggatan för ett år sedan.

– Utan änglarna hade jag inte klarat mig, säger hon. Runt omkring mig såg jag skadade och döda människor, blod och förödelse. Jag kan visserligen sex språk, men det är omöjligt att hitta de rätta orden för att beskriva det som hände.

När Alexandra låg där och blev omhändertagen så bad hon hela tiden, både med egna ord och i tungor för de andra skadade.

– De som låg bredvid mig, undrade vad jag höll på med. Jag sa att jag bad till den högste läkaren. När de undrade hur man ber, sa jag att det bara är att röra på läpparna.

Alexandras ena ben bröts på tre ställen. Utan att beklaga sig konstaterar hon att det har varit ett jobbigt år, med många sjukhusbesök och behandlingar. Men hon är inte bitter på terroristen Akilov.

– Nej, jag hatar inte honom, han är ett offer och behöver frälsning. Jag ber för honom, säger Alexandra, som om det vore den mest självklara sak i världen.

Andra medverkande i manifestationen var Nils Lidskog, präst i Klara, Elisabeth Sandlund, journalist, Annahita Parsan, före detta muslim, nu präst i Hammarbykyrkan samt Petrus Eurell, evangelist. Stina och Anders Holst stod för sång.

Alliansens Norlén (M) valdes till talman

Talman. Moderaten Andreas Norlén valdes med bred marginal till ny talman i riksdagen. I striden om andre vice talman tänker Socialdemokraterna rösta på...

Den nya gnosticismen

Ledare Letar sig in även i genusvetenskapen En av mänsklighetens mest seglivade irrläror är den som går under beteckningen gnosticism. Begreppet kommer från det grekiska ordet för kunskap,...

OAS-möte hålls i Ljungby

Sommarkonferens. 2019 års sommarmöte för Oasrörelsen kommer att arrangeras i småländska Ljungby, meddelar OAS på sin Facebooksida.