Löna inte ont med ont eller hån med hån. Tvärtom ska ni välsigna, för ni är kallade att ärva välsignelse.
1 Petrusbrevet 3:9

Världen idag

James Starr blir ny rektor på Johannelunds teologiska högskola i Uppsala. Foto: EFS

Ny rektor på Johannelunds teologiska högskola

James Starr, högskolelektor i exegetisk teologi, är den som efterträder Kjell O. Lejon som rektor på Johannelunds teologiska högskola.

Nyheter · Publicerad 08:00, 8 aug 2018

James Starr är ett välbekant namn på Johannelund där han arbetat som högskolelektor i Nya testamentets exegetik sedan 2001. Sin teologiutbildning fick Starr vid Yale University och han har tidigare varit utsänd av EFS som gästlärare på Ethiopian Graduate School of Theology i Addis Abeba.

James Starr tillträder i början av augusti och säger att han känner både glädje och ödmjukhet inför uppdraget.

– Jag hoppas kunna förvalta Johannelunds arv väl och att fortsätta utveckla Johannelund för att vara till en så stor glädje för kyrkan som möjligt. Min längtan är att Johannelund ska utbilda teologiska ledare som har en genomtänkt förståelse för sin egen tro, en glädje i vår lutherska tradition och en levande vision för församlingen i dag, säger Starr.

Han betonar att skolan på senare år gått igenom stora förändringar, då många studenter nu läser på distans, och där Svenska kyrkan flyttat undervisningen i praktisk teologi till sitt eget utbildningsinstitut.

– Utmaningen är att formera studenter och framtida ledare inom kyrkan.

– Många studenter har inte tänkt igenom sin tro och teologi innan man börjar studera.
Min uppgift som lärare har varit att hjälpa dem att förstå frågorna som finns och att finna svar så att de får en genomtänkt bibelsyn.

James Starr säger att utvecklingen inom bibelvetenskapen de senaste åren har lyft evangeliernas trovärdighet som historiska källor till en ställning som han menar att de inte haft på mycket länge.

– Det är en spännande tid som bibelvetare och som kristen.

Avslutningsvis manar han gärna människor att be för Johannelund.

– Det vi vill göra förutsätter stöd från människor som ber för lärare, studenter och hela skolan, säger han.

Utmaningen är att formera studenter och framtida ledare inom kyrkan.

Att sprida evengeliet är församlingens uppdrag

Ledare Tid att evangelisera Varje församling behöver ha en gementänkt strategi för lokal evangelisation och mission i sitt närområde. Att sprida evangeliet till sitt närområde...