HERRE, var mig nådig och rädda mig, HERRE, skynda till min hjälp!
Psaltaren 40:14

Världen idag

Nuri Kino fick pris av minister

Den svenska organisationen "A demand for action" har fått pris för sitt arbete för Mellanösterns utsatta kristna. Journalisten Nuri Kino tog emot priset av Libanons justitieminister i en ceremoni där även landets utrikesminister och turistminister deltog.

Nyheter · Publicerad 18:32, 10 nov 2017

Priset delas ut av organisationen Syriac League, en frivilligorganisation vars ordförande är rådgivare åt Libanons president.

"Till aktivisten Nuri Kino för hans engagemang och outtröttliga arbete, och för hans organisations ansträngningar i kampen för Mellanösterns kristna – och hjälp till flyktingar”, stod det på plaketten som Nuri Kino mottog vid en galamiddag i Beirut på onsdagen.

A demand for action, ADFA, registrerades som frivilligorganisation i Sverige 2014 och har sedan dess arbetat både med olika hjälpprojekt och med att föra de kristnas talan i media och i internationella fora som FN och EU.

– Utmärkelsen betyder väldigt mycket för oss. Vi är ödmjukt tacksamma, vi volontärer, våra sponsorer och alla andra som är del i denna kamp, skriver Nuri Kino till Världen idag från Libanon.

– Jag blev rörd till tårar när de ropade upp vad våra volontärer åstadkommit, jag tänkte på alla flyktingar vi har träffat, allt det svåra arbete och att vi faktiskt gör det helt ideellt.

ADFA har hjälpt till att starta en vårdklinik i Libanon, och bygger upp ett barnhem i Syrien i samarbete med företagaren Gunilla von Platen och den syrisk-ortodoxe patriarken. Organisationen har varit med om att producera fyra dokumentärfilmer och lett olika välgörenhetsprojekt.

Men framför allt har ADFA arbetat med opinionsbildning.

– Vi har gett kristna och andra minoriteter en röst på ett sätt som inte tidigare har gjorts, i traditionella medier så som Newsweek och New York Times och i sociala medier, skriver Nuri Kino.

– Vi har tillsammans med bland andra Lars Adaktusson jobbat hårt för att få folkmordet erkänt. Vi har bidragit till att resolutionen [om folkmord] har passerat i Europaparlamentet och den amerikanska kongressen.

Den kristdemokratiske europaparlamentarikern Lars Adaktusson stod bakom den resolution som Europaparlamentet antog hösten 2016 om att beteckna jihadisternas etnoreligiösa utresningar av assyrier/kaldéer/syrianer, armenier, yazidier och andra icke-muslimska grupper i Syrien och Irak som ett folkmord.

I sitt tacktal på onsdagen berättade Nuri Kino om hur organisationen startades sommaren 2014.

"Kort innan Mosul i norra Irak invaderades [av IS], så förutsåg vi, volontärer i hela världen, att vi stod på tröskeln till ett folkmord. Den 2 juli 2014 skickade vi ut tusentals mejl med rapporter, olika filer, fakta och kontaktinformation till människor på marken i Irak och Syrien", sa han inför ministrar och andra prominenta gäster, bland annat biskopar, vid ceremonin.

"Mejlen skickades till lagstiftare, världsledare, frivilligorganisationer, FN och media i hela världen. Det fanns ett tomrum: de mest utsatta grupperna behövde en internationell röst. Inom loppet av några månader hade ADFA bjudits in till Vita huset, den amerikanska kongressen, Bryssel och huvudstäder i hela världen".

Anti-traffickingarbete belönas med pris

Pris. De har räddat 45 000 människor från slaveri och andra former av våld och hjälpt lokala myndigheter att gripa mer än 3 500 misstänkta förövare och...

Israelexpert: "Det är Sverige som är off-side"

Bistånd. Den Sida-ägda tidningen OmVärldens artiklar om den israeliska biståndsgranskaren NGO Monitor är "ett direkt beställningsarbete från Sida". Det menar...

Skamlig udd mot Israel från hovrätten

Ledare Antisemitiskt hatbrott Att Israel görs till syndabock för mer eller mindre långsökta anklagelser är något vi har vant oss vid. Men förra veckans domslut från Hovrätten för...

Biståndsartiklar hårt vinklade mot Israel

Bistånd. Kritiken mot svenskt bistånd till palestinska områden skärskådas i en rad artiklar av Sidas tidning OmVärlden. Tidningen går särskilt hårt åt...