Nyheter

Nu kan Jönköpings kommun besluta att kasta ut bokcafé

T-shirtar med trycket ”Burn Israel burn”, som säljs vid Bokcafét i Jönköping, har väckt starka reaktioner.

"Burn Israel Burn" och uppmaning till en världsvid intifada. Det är budskapet på t-shirts och annat som Bokcafét i Jönköpings kultur­hus säljer. Det är sedan länge känt att man har kopplingar till vänsterextrema Afa. Kommunstyrelsens ordföran­de i Jönköping Mats Green (M), som drivit på för att få bort Bokcafét, blev nyligen misshandlad utanför sitt hem.

I början av april satte kommunstyrelsen i Jönköping ner foten. Efter flera år av kritik har man beslutat att avtalet med Kulturhusföreningen som ansvarar för verksamheten sägs upp och att bokcaféet ska "avhysas på lämpligt sätt". Den 25 april kan kommunfullmäktige fatta det formella beslutet.
Bakgrunden till kritiken är att bokcafét har kopplingar till den vänsterextrema och våldsbenägna rörelsen Antifascistisk aktion. Redan 2009 uteslöts Bok­cafét ur ABF, Arbetarnas bildningsförbund, sedan det blivit tydligt att man går längre än att vara "partipolitiskt obunden kulturförening med en socialistisk grundsyn", och öppet stödjer Afa, exempelvis genom att sälja tygmärken, tröjor och pins med rörelsens märke. Bokcafét tillhandahåller "böcker och annat revolutionärt material" och har också vid tillfällen sålt slangbellor och rånarluvor i butiken.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS